» » » Що таке креатин?

Що таке креатин?

Що таке креатин?

Багато спортсменів-любителі, а також професіонали використовують так званий креатин. Дана речовина добре зарекомендувало себе в спорті як ефективна харчова добавка. Розглянемо, що таке креатин, а також відповімо на питання, для чого він потрібен.

Що являє собою креатин

Креатин є природним речовиною, яка міститься в м`язових волокнах, потрібно для здійснення енергетичного обміну, а також підтримки роботи організму в цілому. Синтез креатину в людському організмі відбувається завдяки трьом амінокислотам, а саме гліцину, аргініну і метіоніну.

Де використовується креатин

У бодібілдингу креатин використовують як харчову добавку, яка покликана збільшити працездатність м`язів. Саме завдяки креатину відбуваються м`язові скорочення. В натуральних продуктах креатин міститься в м`ясі та рибі, в основному це телятина і м`ясо червоної риби. Однак спортсмени воліють купувати креатин у вигляді харчової добавки, так як його вартість відносно невелика. При цьому креатин, який продається в концентрованому вигляді, більш ефективний. Професійні спортсмени рекомендують купувати креатин, який входить до складу вуглеводного комплексу.

Креатин часто використовується в медицині як засіб для відновлення м`язової системи. Наприклад, при відновленні хворого, який тривалий час знаходився в нерухомому стані (кома, складні переломи).

Як діє креатин

Отже, ми розглянули, що таке креатин, тепер розберемо механізм його дії. Як вже стало зрозуміло з усього вищесказаного, креатин призводить м`язи в дію, значить він вивільняє велику кількість енергії. Це відбувається завдяки тому, що в даній речовині містяться молекули АТФ. Молекули діють в комбінації з фосфором. Завдяки цьому утворюється фосфокреатин, який бере участь в процесі енергопродукції.

Також креатин сприяє збільшенню обсягу м`язової маси. Саме тому бодібілдери часто використовують його в тренуваннях. Адже в бодібілдингу обсяг м`язів грає досить важливу роль.



Розібравшись, що робить креатин в крові, давайте поговоримо про те, як здійснювати прийом даної речовини.

Як приймати креатин

Зазвичай креатин рекомендують приймати по кілька разів на день між прийомами їжі. Так як в стандартній капсулі міститься 5 грам креатину, його прийом повинен зводитися до 5 капсул в день. Дана фаза триває тиждень. Якщо ви приймаєте креатин, який не входить до складу вуглеводного комплексу, то рекомендується запивати його солодкою напоєм, наприклад, чаєм з цукром.

Потрібно не забувати про те, що в курсі прийому креатину необхідно здійснювати паузу. Рекомендована тривалість паузи при прийомі креатину становить 4 тижні.

Багато спортсменів вважають за краще вживання креатину в дозах, що не перевищують 5 грам в день протягом 30 днів. Така методика прийому також є досить ефективною.

Безпека креатину

Як вже було сказано, креатин є натуральним речовиною і міститься в крові, а також м`язах людини. Його безпеку вже давно доведена в медицині. Більш того, навіть при великих дозах, які вживають професійні спортсмени, прямих підтверджень того, що креатин наносив будь-якої шкоди, не було. При цьому відомо, що креатин має протизапальну дію і може бути використаний в якості допоміжного ліки для лікування артриту. Фосфокреатин позитивно впливає на нервову систему. Сам же креатин часто використовують для лікування м`язової атрофії.

Для того щоб дізнатися докладніше про те, яким чином пити креатин і для кого рекомендовано дана речовина, ми рекомендуємо прочитати статтю Як пити креатин.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!