Чи є м'ясо?

Чи є м`ясо?

У сучасному світі з модою на здорове харчування і всілякі дієти, важко розібратися в тому, що є корисно, а що ні. Одні фахівці говорять про користь м`ясних продуктів, інші - про користь вегетаріанства, кому вірити? Цю статтю присвятимо питанню: чи потрібно їсти м`ясо, або варто стати вегетаріанцем. Розглянемо різні думки на цей рахунок.

Для початку варто зауважити, що фахівці вважають фізіологію людини більш спорідненої фізіології травоїдних, ніж хижаків. Тому передбачається, що наш організм більш пристосований до перетравлювання рослинної їжі, ніж їжі тваринного походження. Але як то кажуть, ми ближче до травоїдним, але ними не є, так як людина все ж відноситься до всеїдних істот.

Дієтологи кажуть про те, що для всіх людей раціон повинен підбиратися індивідуально, так як багатьом протипоказаний відмова від споживання м`яса, в той же час як іншим, навпаки його споживання необхідно знизити до мінімуму.

М`ясні продукти: за і проти

Основним плюсом м`яса є наявність в ньому всіх необхідних амінокислот для життєдіяльності організму, в необхідних пропорціях. Крім того, тваринний білок набагато легше засвоюється організмом, ніж рослинний, але одночасно з цим, на його перетравлення витрачає більше енергії.

Крім таких необхідних організму білків в м`ясі і субпродуктах містяться і інші корисні мікроелементи, різні вітаміни. Наприклад, залізо, що входить до складу м`яса, має легко засвоювану форму.



Однак поряд з корисними властивостями, м`ясо володіє і негативними. По-перше, різні сорти м`яса відрізняються за жирністю. Жир, як і інші речовини необхідний для організму, але в досить обмежених кількостях.

По-друге, ряд речовин одержуваних в процесі приготування м`яса приносить шкоди організму. До складу м`яса так само входять екстрактивні речовини (сечовина, холестерин, креатин та інші), надлишок деяких з них, як і їх недолік, погано впливають на здоров`я людини. Наприклад, холестерин і надмірне його отримання організмом збільшує ризик утворення атеросклерозу. А пуринові основи, одержувані організмом в надлишку, можуть привести до відкладення солей в тканинах. Деякі екстрактивні речовини покращують травлення, а деякі з них мають дратівливий нервову систему ефект.



Таким чином, Вам самому вирішувати: чи варто їсти м`ясо. Однак пам`ятайте, що м`ясо треба їсти правильно, тобто не зловживати ним, і правильно готувати. Збалансованість - це головна характеристика здорового харчування. Дієтологи також радять, періодично влаштовувати дні вільні від м`яса, найзручніше це робити влітку, коли овочі та фрукти найбільш якісні.

Вегетаріанство: за і проти

Для початку варто сказати, що вегетаріанство, це вживання в їжу продуктів рослинного походження, справжні вегетаріанці крім м`ясних продуктів, також не вживають в їжу рибу, молочні продукти і яйця. Багато фахівців вважають повна відмова від м`ясних продуктів на тривалий час неприйнятним для організму.

Користь вегетаріанства:

  • Достатнє вживання харчових волокон, що позитивно позначається на травній системі.
  • Зниження споживання холестерину, що знижує ризик серцево-судинних захворювань.
  • Зниження ризику ожиріння.

Дієтологи і педіатри попереджають про те, що для дітей є неприйнятною вегетаріанська дієта, так як їх організм росте, і потребує різному будівельному матеріалі.

Відповідаючи на питання: чи давати м`ясо дитині, варто знати, м`ясні продукти, які не рекомендовані дітям:

  • Сире м`ясо, або м`ясо яке піддавалося незначною обробці.
  • Напівфабрикати, приготовані з використанням відходів від м`ясного виробництва (ковбаси, сосиски, сардельки та інші).
  • М`ясні продукти, котрі піддаються обробки хімічними речовинами.
  • Наваристі м`ясні бульйони (бульйони першого зняття).

Вагітні жінки, також як і діти, належать до особливої групи людей, тому за їх дієтою пильно стежать не тільки лікарі, а й вони самі. Чи можна вагітним м`ясо? Не тільки можна, а й потрібно, однак варто віддати перевагу нежирним сортам м`яса, а також у відварному або приготованому на пару вигляді, і, звичайно ж, знати міру.

Тепер Ви знаєте про користь м`ясної і рослинної їжі, і зможете вирішити для себе: чи є м`ясо, або варто від нього відмовитися.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!