» » » Що таке мор?

Що таке мор?

Що таке мор?

Життя - це дуже суперечливе явище, де поряд з деякими приємними моментами присутнє таке страшне явище, як мор. Що таке мор? Коротко кажучи, мор - це масове вмирання людей або тварин.

Приклади мору в історії

Наймасовіший мор людей в історії Європи стався в середині XIX століття внаслідок епідемії чуми ( "чорної смерті"). Епідемія бушувала з 1346 по 1353 рік і забрала з собою життя 30 млн європейців. А якщо рахувати з жертвами з Азії та Північної Африки, то загальна кількість загиблих складе приблизно 60 млн чоловік. У деяких регіонах загинуло від третини до половини населення. У Флоренції, наприклад, з 95 тис. Жителів померло 55 тис.

Масова смертність людей може бути викликана не тільки епідеміями, з якими в середні віки не вміли боротися. Загибель населення може бути викликана голодом, в тому числі організованим штучно. Наприклад, масовий голод в СРСР 1932-33 рр., В результаті якого померло від 2 до 8 млн. Чоловік (на Україні його називають голодомором), викликаний насильницькою колективізацією селян і примусовими хлібозаготівлями.

мор тварин

У наш час люди постійно стикаються з мором тварин. Часто з`являються повідомлення, наприклад, про море риби. Причиною масового мору риби можуть бути як природні фактори (зменшення в воді вмісту кисню), так і рукотворні (скидання в воду відходів і хімікатів).

А ще в російській мові є співзвучне зі словом "мор" слово "море". Це набагато більш світле поняття. Про нього читайте статтю Що таке море.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!