» » » Що таке думка?

Що таке думка?

Що таке думка?

«Я мислю - отже, я існую» говорить в перекладі твердження відомого французького філософа і математика Рене Декарта. Думки виникають в нашій голові постійно. Однак чи можете ви дати роз`яснення того, що таке думка і як вона народжується в нашій свідомості? У цій статті ми спробуємо розібратися, з чого складається думка, згідно з науковими дослідженнями.

значення терміна

Існує кілька визначень поняття «думка». З точки зору нейробіології думка - це всього лише результат електричної активності головного мозку, в результаті якої відбуваються істотні зміни всередині великого числа нейронів в міжклітинному просторі, в синоптичних зв`язках між нервовими клітинами і в гліальних клітинах.

Наукові точки зору

На даний момент наука так далеко просунулася вперед, що за допомогою сканування мозкової діяльності різними методами, наприклад, за допомогою позитронно-емісійної томографії або функціональної магнітно-резонансної томографії вчені можуть відстежити виникнення певної реакції в вашому мозку і визначити, яким конкретно предметом ця реакція була викликана і яка була реакція (переляк, радість, злість і т.д.). Надалі вченим представляється можливим декодувати за допомогою такої техніки, тобто фактично навчитися читати думки людини.

Деякі вчені вважають, що здатність мислити - це своєрідне шосте відчуття. З цієї точки зору можна говорити і про так званому колективній свідомості, яке під впливом усталених традицій і звичаїв змушує всіх індивідуумів певного суспільства діяти відповідно до встановлених в суспільстві правилами.

образ думки



Розуміння, що таке колективна свідомість, дозволяє нам впритул наблизитися до розуміння, що таке спосіб мислення. Образ думки - це погляди і переконання індивідуума, при якому його бачення тієї чи іншої ситуації носить певне забарвлення і йде часом врозріз з фактами дійсності. Так, один і той же подія може викликати у когось позитивні емоції, а в іншого, навпаки, негатив або навіть страх.

Чи можна змінити свій спосіб мислення? Безумовно, можна. Однак це дуже довгий процес, який вимагає значних зусиль. Нервова система здатна змінюватися тільки в разі, якщо якесь твердження або модель поведінки буде нав`язана їй шляхом численних повторів. Це означає, що мислити необхідно регулярно і в правильному ключі повторювати для тренування своєї свідомості. Одним з найбільш яскравих прикладів зміни мислення є медитація. Однак не обов`язково щодня по кілька годин поспіль вправлятися в позі лотоса, намагаючись осягнути таємниці світобудови. Почніть з аналізу того, про що говорять думки, що виникають у вашій голові після певних подій. Наприклад, якщо кожен раз після дзвінка будильника ви з жахом прокидаєтеся і думаєте про те, що вам скоро доведеться йти на ненависну роботу, це привід задуматися про те, щоб змінити місце роботи.

Є також точки зору, згідно з якими світ навколо нас здатний змінюватися під впливом сили думки. Що думки здатні матеріалізуватися: досить сконцентруватися на бажаному об`єкті, і ви обов`язково його отримаєте. Ніяких наукових підтверджень таких теорій не існує, проте багато людей в це вірять. Хтозна, може, скоро і це стане можливо.

Читайте також статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!