Що є свідомість?

Що є свідомість?

Природа свідомості цікавила ще древніх філософів, а в наш час до вивчення даного феномена підключилися і психологи. Але на питання, що є свідомість, до сих пір однозначної відповіді так і не було отримано. У статті ми розглянемо свідомість як з психологічної, так і з філософської точки зору, причому Не будемо стверджувати, що будь-яка з описаних теорій найбільш правильна, - висновки кожен зробить сам.

Що є свідомість з точки зору психології

Свідомість і психіка

Найстаріше психологічне визначення свідомості полягає в тому, що воно прирівнюється до людської психіки або душі. Психологи далекого минулого вважали, що є тільки усвідомлювана психіка, і лише набагато пізніше свідомість людини було відокремлено від психіки. Точніше кажучи, з`ясувалося, що психіка - це не тільки свідомість: у кінці XIX - початку XX ст. психологи стали цікавитися і змістом несвідомого психіки. Хоча треба визнати, що і до цього дня багато вчених не приділяють достатньої уваги дослідженням несвідомого, вважаючи за краще займатися тим, що лежить на поверхні, тобто свідомими проявами людської психіки.

Свідомість і мислення

Наступне психологічне визначення свідомості людини полягає в тому, що воно являє собою думки і переживання, які людина має можливість описати доступним для інших мовою. Тобто це не тільки мова, але і, наприклад, міміка і жестикуляція, а також символічні зображення. Таким чином, свідомість представляється як якесь колективне знання про природу людини, що передається з покоління в покоління.

Ще одна схожа точка зору визначає свідомість як виключно вербальний, мовної факт. Іншими словами, свідомістю, як вважають деякі психологи, може мати лише той, хто володіє мовою. Виходить, що людська свідомість виступає тут як, знову ж таки, колективного знання про оточуючих людини об`єктах, тобто фактично прирівнюється до мовного мислення. До речі, на цікаві роздуми про форми свідомості читача може навести наступна цікава стаття.

Свідомість і несвідомі стану



І останнє психологічне визначення свідомості безпосередньо пов`язане з періодами сну і неспання. Коли людина не спить, кажуть, що він знаходиться в свідомості, тобто адекватно сприймає те, що відбувається, а коли спить або знаходиться в несвідомому стані, свідомість відключається. Тут структура свідомості постає перед нами як поєднання активної частини нашої психіки - власне свідомості, і пасивної - тобто несвідомого або підсвідомості, яке управляє нами уві сні і в періоди, коли свідомість відключається в результаті травм або захворювань, або в результаті спеціальних дій - наприклад , гіпнозу.

Філософська суть свідомості

На перший погляд, в філософії чимало плутанини щодо того, що ж таке свідомість. Знайшлися деякі системи вже давно і з кришталевої ясністю формулюють те, чого не вдавалося багатьом психологам протягом декількох останніх століть. Втім, перераховувати і пояснювати визначення свідомості з точки зору тієї чи іншої філософської школи - це тема не однієї статті, тому позначимо основні ідеї.

Свідомість з точки зору дуалізму



Перш за все, розглянемо дуалістичну точку зору: дуалізм говорить нам про те, що є фізичні об`єкти і є свідомість, яка їх сприймає і пізнає. Таким чином, свідомість ототожнюється з духом людини, а тіло (об`єкт) - з матерією. Але помилково припускати, що дуалісти звеличували свідомість і принижували сутність матерії. Навпаки, вони вважали ці субстанції рівними і однаково важливими, не здатними існувати одне без одного.

Східні вчення і біхевіоризм

На перший погляд, просто підходять до визначення свідомості біхевіористи - вони сприймають його лише як поведінку людини, або його схильність до певної поведінки. Тобто свідомість з точки зору біхевіоризму є набором схильностей і звичок, які реалізуються людиною в поведінці. Здавалося б, яке спрощення! Але якщо читач знайомий з такою східній філософською системою, як адвайта-веданта - одним з найрадикальніших проявів індуїзму, то він навряд чи здивується.

Що ж говорить нам адвайта? Людина в своїй поведінці не вільний, так як воно (поведінку) визначається цілою низкою чинників - вихованням, життєвим досвідом, реакціями на дії оточуючих і навіть на власні думки. Та й навіть думки - хіба виникають вони з нашої волі? Втім, не будемо заглиблюватися в АДВАЙТА, а продовжимо знайомство з філософськими визначеннями свідомості.

Свідомість з точки зору ідеалізму, матеріалізму і функціоналізму

Протилежні точки зору на природу свідомості представляють ідеалісти і матеріалісти (що природно). Останні вважають, що все, що нас оточує, повинно мати фізичну природу, тобто так чи інакше бути проявлено. Тому свідомість з точки зору матеріаліста - це просто якість матерії. Ідеалісти ж вважають свідомість первинним, ототожнюючи його зі сприйняттям. З точки зору ідеалізму матерія не існує поза сприйняття.

Нарешті, функціоналістів сприймають свідомість як інструмент для виконання певних дій, тобто виводять його за рамки духу і матерії, адже з точки зору цієї теорії будь-яке психічне стан також виконує певну функцію.

Такі основні філософські теорії, в яких описується феномен свідомості. Звичайно, існує чимало й інших визначень природи і форми свідомості, проте всі вони так чи інакше перетинаються з вже розглянутими нами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!