» » » Що таке остеопороз?

Що таке остеопороз?

Що таке остеопороз?

Остеопороз - поширене захворювання, яке діагностується переважно у людей зрілого віку. Воно вимагає обов`язкового лікування і дотримання дієти.

Поговоримо про те, що таке остеопороз, якими симптомами він супроводжується і як його можна попередити.

симптоми остеопорозу

Остеопороз - це прогресуюче системне захворювання, яке супроводжується ураженням скелета людини, порушенням структури і зниженням щільності кісткової тканини. У перший час така недуга протікає безсимптомно. Пізніше людина може відзначати у себе ознаки артрозу суглобів і остеохондрозу хребта. Також можуть виникнути і такі симптоми:

  • руйнування зубів;
  • біль в кістках;
  • тендітні нігті і волосся;
  • нічні судоми в ногах;
  • зміна постави.

Як правило, діагностується остеопороз при наявності перелому, який може виникнути навіть при мінімальній травмі, а в деяких випадках через підняття важких предметів.

Найчастіше виникає остеопороз у жінок і людей, які зловживають курінням, алкоголем, ведуть малорухливий спосіб життя і включають в раціон багато м`яса.

лікування остеопорозу



Лікувати остеопороз необхідно комплексно з залученням фахівців з різних областей: імунологи, неврологи, ендокринологи, ревматологи. Головне завдання терапії полягає в стабілізації показників кісткового метаболізму. Також вона спрямована на зменшення болю, запобігання переломів і розширення рухової активності. При лікуванні обов`язковий прийом деяких лікарських препаратів, дія яких спрямована на придушення кісткової резорбції:

  • памідронат;
  • Ібандронат натрію;
  • ризедронат;
  • алендронат;
  • Золедроновая кислота.

Також необхідний прийом препаратів, які будуть стимулювати костеобразование. До їх складу найчастіше входить вітамін Д3, солі кальцію і стронцію, біофлавоноїди. Обов`язковою є дотримання дієти. Вона повинна передбачати вживання молочних продуктів, злакових, овочів, фруктів, риби і зелені. При цьому важливо розуміти, що вилікувати повністю така недуга неможливо, можна лише сповільнити його перебіг.

профілактика остеопорозу

Краще не лікувати остеопороз, а запобігти його появі. Для цього потрібно вживати профілактичні заходи. Так, в першу чергу, необхідно забезпечити організм достатньою кількістю мінералів (обов`язковим є кальцій) і вітамінів. Бажано, щоб вони надходили з продуктів харчування. Це означає, що потрібно включить в раціон більше круп, свіжих овочів, ягід і фруктів. Також необхідно раз на рік приймати препарати, які сприяють формуванню кісткової тканини і постійно вести активний спосіб життя.

Також рекомендуємо прочитати наступні статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!