» » » Що таке найпростіші?

Що таке найпростіші?

Що таке найпростіші?
Що таке найпростіші?

Життя на Землі зародилося багато мільйонів років тому. І зародилася вона з найпростіших організмів. Вони представляли (і донині представляють) собою лише одну клітку, яка, тим не менш, стала прабатьком всіх живих істот. Розглянемо, що таке найпростіші.

зародження життя

Вчені вважають, що життя на нашій планеті зародилася понад 3 млрд. Років тому, коли в морі з`явилися найпростіші організми. Як саме вони виникли, на даний момент науці не відомо. Згідно з поширеною гіпотезою, найпростіші з`явилися в результаті хімічних реакцій, які відбувалися в атмосфері і океанах. Однак є теорія і про те, що найпростіші організми виявилися на Землі в результаті падіння метеорита. Також не виключається можливість інопланетного походження найпростіших.

Зараз налічується понад тридцять тисяч видів найрізноманітніших одноклітинних. Одні зустрічаються в прісних водоймах, морському середовищі, грунті. В організмі багатьох тварин і людини теж живуть багато найпростіші.

Як правило, одноклітинні організми являють собою мікроскопічне тіло. Лише поодинокі екземпляри можуть досягати довжини в кілька міліметрів. Незважаючи на те, що найпростіші є по суті своїй лише однією клітиною, їх можна назвати цілісним організмом, який ділиться на дві основні частини: ядро і оболонку. Світ одноклітинних настільки різноманітний, що його вивчають донині. В даний момент можна виділити кілька груп і класів одноклітинних організмів.

Групи і класи



Розглянемо основні групи і класи найпростіших.

Найпростіші з непостійною формою тіла

Першою групою є найпростіші з непостійною формою тіла. Їх називають так, бо їх плазматична мембрана є вкрай тонкою. Даних одноклітинних прийнято називати Корененіжки. Ці одноклітинні в основному зустрічаються в море. В найпростішіВодночас вони можуть мешкати і в організмі людини. Вважається, що вони є простими паразитами, проте не можна сказати, що дані одноклітинні здатні завдати якої-небудь шкоди організму, так як їх вплив на нього вкрай мало, навіть якщо вони зустрічаються у великих кількостях.



Окремим класом даної групи прийнято виділяти амебу. Цей представник одноклітинних з непостійною формою тіла виглядає як безбарвний клубок. Зустрічається в основному в прісній воді. Амеби харчуються різними бактеріями або водоростями. Характерною рисою амеби є розмноження поділом.

Найпростіші з постійною формою тіла

Наступною групою одноклітинних є організми з постійною формою тіла. До найпростішітаких відносять інфузорій. Характерною рисою інфузорій є наявність двох ядер, кожне з яких виконує різні функції. Також на відміну від тієї ж амеби інфузорія має вії, які дозволяють їй рухатися. У разі ж амеби пересування здійснюється за рахунок ложноножек - випинання цитоплазми. У раціон харчування інфузорій входять бактерії, водорості, мертві органічні речовини. Інфузорії розмножуються шляхом поділу.

Найпростіші з еластичною оболонкою тіла

Наступною групою одноклітинних організмів є найпростіші з еластичною оболонкою тіла. Еластична оболонка визначає форму найпростішого. Дані найпростіші в основному мають одне ядро. Представником таких найпростіших є Евглена зелена. Даний вид живе в прісних водоймах. Це середовище дуже сприятлива для евглени. Завдяки еластичною формі тіла вона може швидко пересуватися в прісній воді. Пересування цього найпростішого здійснюється за рахунок єдиного джгутика, який діє як розкручується рушій. Механізм руху нагадує рух торпеди. Евглена зелена харчується бактеріями, водоростями. Розмноження відбувається поділом. Причому в сприятливих найпростішіумовах це найпростіше може розмножуватися щодоби.

Окремим класом можна виділити найпростіших-паразитів. Як ми сказали вище, деякі з них абсолютно не небезпечні для організму. Однак є й такі, які представляють реальну загрозу для життя і здоров`я. До них відносяться споровики. Серед них є найпростіші під назвою малярійні плазмодії. Саме їх переносять в своїй слині малярійні комарі. Потрапляючи в кров, дані паразити спрямовуються до печінки, де активно розмножуються. Далі вони захоплюють клітини-еритроцити. Це призводить до подальшого руйнування клітин крові.

До паразитам відносять і інфузорій, які зуміли пристосуватися до життя в кишечнику тварин. Вони так само здатні надавати шкоди організму, викликаючи запалення.

Різноманіття найпростіших доводить, що мікросвіт багатий видами так само, як і макросвіт. І саме його вивчення допомагає зрозуміти, як виникло життя на планеті.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!