» » » Що таке тезу?

Що таке тезу?

Що таке тезу?

Теза - одне з тих слів, які постійно на слуху. Ми приблизно знаємо його значення, але точно сформулювати не можемо. Давайте спробуємо розібратися, що таке теза, на конкретних прикладах.

Значення слова тезу

Залежно від того, в якій сфері людського знання вживається це слово, буде змінюватися то, що означає теза.

У науці

Головна думка, основне твердження - в науковій праці. Звідси також відоме таке поняття, як тезовий план. Ви пишіть тільки опорні фрази зі своєї наукової роботи, виокремлюючи найголовніше. Наприклад, в статті під назвою "Основні характеристики постмодернізму", тезами будуть: симулякр, літературна гра, лакуни, інтертекстуальність і ін.

У дискусіях

Спірне твердження, що вимагає докази - в дискусіях. Наприклад, теза про необхідність проведення пенсійної реформи.

У віршуванні

Безударна частина стопи - в античному світі. Наприклад, в рядку "Буря млою небо криє" ударними будуть БО, МГО, НЕ, КРО, а ненаголошеними (тезами) - ря, ю, бо, ет.

У музиці

Основна, ударна частина такту - в музиці. Перша частина в будь-якому такті - ударна, вона і буде тезою. У вальсі, де три рахунку, перший такт буде тезою - РАЗ-два-три.

У філософії

Вихідна щабель діалектичного розвитку - для філософії Гегеля. Використовуючи за основу загальне значення слова "теза", Гегель у своїй філософії переосмислює його. У нього теза - першооснова, причина подальшого діалектичного розвитку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!