» » » Що таке рівень і як його вибрати?

Що таке рівень і як його вибрати?

Що таке рівень і як його вибрати?

Якщо Ви затіяли серйозний ремонт, то без деяких інструментів обійтися буде складно, як, наприклад, без будівельного рівня. Для того щоб розібратися, що таке рівень, які бувають різновиди рівнів і на що потрібно звернути увагу при його виборі, прочитайте уважно наші рекомендації.

Навіщо потрібен будівельний рівень?

Рівень - це інструмент, який дозволяє визначити відхилення від вертикальної або горизонтальної лінії. Простіше кажучи, якщо ви хочете, щоб стіни вашого нового будинку були строго перпендикулярними, а кухонну шафку не висів криво - без цього інструменту не обійтися. Зараз на ринку представлена величезна кількість модифікацій будівельних рівнів. Для того щоб зрозуміти, який рівень підійде саме вам, ознайомтеся з його основними різновидами.

Види будівельних рівнів

Виділяють наступні види рівнів:

  • гідроуровень;
  • Бульбашковий рівень;
  • Лазерний рівень.

гідроуровень

Гідроуровень, або як його ще називають водяний рівень, являє собою дві колби, з`єднані шлангом, на кожній з яких є шкала. У обох колб є кришка, через яку заливають воду в шланг. Принцип його роботи заснований на властивості поверхні води приймати горизонтальне положення. Звідси і область застосування. Гідроуровень використовують, коли необхідно знайти відхилення від горизонтальної поверхні. Серед безперечних плюсів використання цього типу виробів можна виділити дешевизну і простоту використання. З недоліків слід зазначити можливі похибки, викликані бульбашками повітря, що потрапляють в шланг при наливанні води, і обмеження сфери застосування горизонтальними площинами.

бульбашковий рівень



Бульбашковий рівень є найпоширенішим. Він складається з корпусу, в якому розміщено кілька колб з рідиною. Кількість колб визначає функціональність рівня. Одна колба дозволяє визначати тільки відхилення від горизонтальної поверхні, дві колби - горизонтальною і вертикальною, а якщо ви задієте все три колби відразу, то можете його використовувати і в якості поворотного рівня.

Підвидом бульбашкових рівнів вважаються магнітні. Від звичайних вони відрізняються магнітними вставками, що дозволяють кріпити інструмент на металеві поверхні. Тому, якщо плануєте багато працювати з металевими поверхнями, вам варто придивитися саме до такого різновиду вироби.



Бульбашкові рівні значно перевершують Гідрорівні по точності, а модифікації з двома-трьома колбами, і по функціональності.

Лазерний рівень

Лазерні (цифрові) рівні - найточніші і сучасні. Але для домашнього користування купувати їх безглуздо, так як вартість таких рівнів досить висока, в порівнянні з іншими видами будівельних рівнів. Зате виконання масштабних будівельних робіт помітно полегшується з використанням цифрового рівня завдяки лазерному променю, який видно на відстані до 100 м.

Цифрові рівні перевершують своїх побратимів не тільки точністю, а й функціональністю. З їх допомогою можна показати нахил, а також рівень сходження / падіння. Ці дані будуть корисними, наприклад, при зведенні сходів.

Як вибрати рівень?

Перед покупкою вам необхідно визначитися з тим, для яких робіт і як часто ви будете використовувати будівельний рівень. Оптимальним розміром для квартири, якщо не плануєте самі монтувати підвісні стелі або укладати підлогу, буде рівень довжиною 60-80 см. По можливості, віддавайте перевагу більш універсальним моделям. Наприклад, якщо виникне питання про придбання бульбашкового рівня з однією або двома колбами, віддавайте перевагу більш функціональним варіантом. І звичайно варто звернути увагу на торгову марку і виробника. Добре зарекомендували себе на практиці інструменти фірм Stabila і «Акула», а з цифрових рівнів - Bosch або GrossLaser.

Якщо ваш вибір зупинився на бульбашкової рівні, обов`язково перевірте його перед покупкою. Зробити це нескладно:

  1. Візьміть рівень і покладіть на гладку рівну поверхню.
  2. Обведіть олівцем його куточки.
  3. Поверніть рівень на 180 градусів, але так щоб його куточки збіглися з відмітками.
  4. Простежте за місцем розташування бульбашки: він буде трохи відхилятися від середини.
  5. Якщо бульбашка відхиляється на тій самій відстані - рівень якісний. В іншому випадки, спробуйте провести таку ж перевірку з іншої продукції.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!