» » » З чого зробити хвіртку для будинку?

З чого зробити хвіртку для будинку?

З чого зробити хвіртку для будинку?

Огорожа, що створюється навколо будинку, виконує не тільки охоронну, але і декоративну функцію. Хвіртка, будучи елементом огородження і бувши, по суті, двері, має те ж призначення. Але її основне завдання - забезпечити зручний доступ до закритої території. Залежно від наявності бажання і / або відповідних навичок, виготовлення даної конструкції можна доручити досвідченим майстрам або зайнятися самостійною роботою по її створенню і монтажу.

визначення розміру

Деревина сибірська модринаНа габарити хвіртки впливають:

  • Місце встановлення;
  • бажаний дизайн;
  • функціональне призначення.

Всі ці пункти взаємопов`язані. Далі стане зрозуміло, чому.

При установці хвіртки важливо, щоб її висота гармонійно поєднувалася з висотою огорожі, яка в свою чергу може мати варіації за цим показником на різних відрізках. Тому для початку потрібно визначитися з місцем розташування. Природно, що в системі огорожі повинен бути присутнім принаймні один вхід. Але може бути встановлена і допоміжна хвіртка, або так званий «чорний хід».

Головна, або парадна, «двері» повинна забезпечувати короткий і зручний доступ до основної будови на ділянці - тут потрібно врахувати відстань до будинку від різних меж території і можливість обладнання акуратною доріжки від них же. Допоміжна хвіртка служить для створення зручності в веденні домашнього господарства, і її необхідно розміщувати в оптимальному з точки зору виконання цієї функції місці.



Парадний вхід передбачає акуратний зовнішній вигляд, достатню ширину, і для нього доречно придумувати оригінальну форму і декоративні елементи. Достатньою (за негласним правилом) вважається ширина як мінімум 90 см, що відповідає аналогічному стандартного розміру вхідних дверей квартири. Підсобна «двері» допускає саму примітивну конструкцію, а ширина її може бути і менше, і більше 90 см.

Резюмуючи вищесказане, потрібно відзначити, що висота хвіртки залежить від висоти огорожі і бажаного дизайну, а ширина визначається варіаціями використання.

виготовлення каркаса

У конструкцію вироби входять:

  • безпосередньо полотно;
  • опорні стовпи;
  • верхня перекладина (не завжди);
  • фурнітура (петлі, замок і ручка).


Опорні стовпи, по суті, являють собою спрощений аналог дверної коробки. Вони поміщаються в землю строго перпендикулярно на глибину, достатню для забезпечення стійкості всієї конструкції. Наприклад, для металевої хвіртки ця величина складає не менше 1 метра. Каркас з`єднується з одним стовпом за допомогою петель, а з іншим - через запірний механізм.

Міцну каркасну сітку можна виготовити з профілю або з куточка. Балки ділять на відрізки потрібної довжини відповідно до розміру і дизайном полотна. Відрізки в передбачених місцях з`єднують, застосовуючи зварювання. Шви можна зачистити болгаркою. Така металева опора - обов`язковий елемент хвірток з полотном з аналогічного матеріалу.

Для дерев`яного «входу» можна легко виготовити опорну раму з декількох рейок. Каркас в даному випадку включає верхню і нижню поперечини, які з`єднані 2 рейками обв`язки (перетворений і опорної). Щоб конструкція була ще жорсткішою, додатково встановлюється підкіс.

Саме полотно може бути зроблено з різних матеріалів: дерев`яні пластинки, металевий профіль, профнастил та їх комбінації.

Установка петель і навішування

Петлі є рухливі механізми, що забезпечують відкриття / закривання чого-небудь. В даному випадку вони є сполучною ланкою між каркасом і одним з опорних стовпів. Тип петель залежить від маси полотна і каркаса. Для легкої дерев`яної конструкції підійдуть звичайні дверні петлі. Вони ж можуть бути придатні і для хвіртки з профнастилу, але в цьому випадку краще поставити не 2, а 3 петлі. А якщо мова йде про важку металевої конструкції (в тому числі кованої), то тут однозначно необхідні виточені в заводських умовах гаражні навіси, здатні витримати велике навантаження.

Пиломатеріали з модриниЧастина елементів однієї і тієї ж петлі кріпиться на хвіртку, а частина - на опорний стовп, після чого можна робити навішування. В результаті утворюється незбиране функціонує пристрій. При цьому потрібно пам`ятати, що зазор між землею і нижнім краєм хвіртки повинен бути як мінімум 10 сантиметрів. Це допоможе уникнути труднощів при експлуатації виробу взимку або в негоду.

На завершальному етапі встановлюють замикаючі механізми і ручку. Вхід на територію готовий.

Якщо є сумнів у власних здібностях, краще звернутися до фахівців. На сайті можна ознайомитися з різноманіттям можливих матеріалів і конструкцій для даного вироби. Виготовлена з міцних матеріалів і якісно встановлена хвіртка прослужить довгі роки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!