» » » Як розрахувати сходи?

Як розрахувати сходи?

Як розрахувати сходи?

Сходи - особливий елемент домашньої обстановки, в якому важлива не тільки практична, а й естетична складова. У даній статті ми розберемо основні параметри гвинтових і маршових сходів в будинку, а також детально опишемо принцип розрахунку цих параметрів.

Вибір типу сходів

Тип сходів вибирається виходячи з кількості вільного місця, відведеного під неї. Якщо місця не так багато, то краще встановити гвинтові сходи, якщо ж його досить, то можна влаштувати маршові сходи. Наприклад, якщо розмір статі під сходи - 1,6 х 1,6 м, то краще зупинитися на маршової сходах. Якщо ж розміри відведеної під сходи статі менше, то краще подумати над гвинтовими сходами. Найпоширенішими матеріалами для будівництва сходів є деревина (дуб, сосна), оргскло і метал.

Як розрахувати сходи на другий поверх

Перший етап в процесі розрахунку дерев`яної або металевої драбини - це вибір місця розташування сходів на першому поверсі. Виходячи з розташування стін в місці установки сходи, а також з огляду на розташування дверних прорізів і арок, вибирається найбільш підходящий тип сходів. Щоб обчислити розміри сходів, потрібно визначити наступні параметри:

  • ширина маршів;
  • глибина прямих і забіжних ступенів;
  • висота ступенів;
  • кут нахилу сходових маршів;
  • параметри перил;
  • розміри сходової площадки.

Ширина сходового маршу



Розрізняють загальну і чистову ширину сходового маршу. Чистова ширина - це відстань між внутрішніми сторонами перил, а загальна включає ширину перил і тятиву (по боках сходів, в які впираються кінці ступенів). Загальна ширина сходового маршу в залежності від кількості вільного простору може бути від 0,8 метрів. Якщо сходовий марш з одного боку обмежений стіною, то його загальну ширину звичайно приймають рівною 1,1 метра. Згідно будівельним нормам, оптимальна чистове ширина для сходового маршу - це 0,8 м для однієї людини і 1 м для двох осіб. Варто пам`ятати, що ширина сходового маршу залишається незмінною протягом всієї конструкції і повинна бути не менше ширини евакуаційного виходу. Крім того, ширина сходових маршів повинна відповідати не більше ніж половині ширини сходових площадок.

Глибина і висота ступенів

Сходинки, як правило, повинні бути рівними по висоті і не мати перепадів і вигинів. Глибина щабля сходового маршу зазвичай приймається близько 29 - 30 см. Висота ж ступені при цьому повинна складати 16 - 18 см. Максимально прийнятна глибина ступеня, при якій на один щабель припадатиме один крок, дорівнює 32 см. Залежно від дизайну сходів глибина ступеня може змінюватися по ширині сходового маршу. В такому випадку найвужчий ділянку сходи повинен бути завширшки не менше 15 см. Дуже часто для економії місця і для поліпшення зовнішнього вигляду сходів використовується так зване нависання ступенів. У такому випадку для правильного розрахунку сходинок потрібно пам`ятати, що при підйомі глибина ступеня вважається з урахуванням величини нависання, а при спуску - з вирахуванням цієї величини. Максимальне значення нависання ступені - 40 мм.

Як правильно розрахувати кут нахилу сходів



Найбільш зручним і поширеним кутом нахилу сходового маршу вважається ухил в 30 - 38 °. Кут нахилу роблять іншим, тільки якщо сходи використовується для специфічних цілей. Наприклад, якщо кут нахилу маршу становить 23 °, то на місці сходи влаштовують пандус, а марші з кутом більше 40 ° використовують в підставних сходах.

сходові площадки

Сумарна довжина сходового майданчика не повинна бути менше ширини двох сходових маршів (140 см). Така ширина сходового майданчика дорівнює приблизно двом крокам людини, що є найбільш зручним варіантом при використанні сходів.

перила

Середня висота перил від поверхні ступенів для сходів маршового типу становить 90 см, а для гвинтових сходів 110 см. Максимально рекомендований інтервал між балясинами (вертикальними прутами поручнів) дорівнює 12 см. Це відстань запобігає виникненню таких неприємних ситуацій, як застрягання голови дитини між прутами.

Як розрахувати гвинтові сходи

Основним елементом в конструкції гвинтових сходів є балясини і стовпи перил. Дуже важливо визначити правильний крок балясин, від якого залежить міцність і жорсткість конструкції, а також надійно закріпити стовпи перил на сходах. Як правило, стовпи перил встановлюються через кожні 3 - 4 ступені, а крок балясин приймається рівним 10 см. Розміри і висота ступенів приймаються з наступних міркувань:

  • глибина крайній частині сходинки повинна бути не менше 25 см;
  • висота ступенів становить 16 - 19 см;
  • всі ступені повинні бути однакової довжини і створювати правильну спіраль для максимальної міцності конструкції.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!