» » » Як встановити ванну?

Як встановити ванну?

Як встановити ванну?
Як встановити ванну?

Капітальний ремонт ванної кімнати зазвичай завершується установкою нової ванни, яка як і раніше утримує пальму першості і користується великою популярністю, незважаючи на те, що останнім часом особливо модним стало купання під душем в душовій кабінці.

Купуючи нову ванну, багато людей керуються не тільки естетичними, а й економічними міркуваннями, тому немає нічого дивного в тому, що після тривалих походів по магазинах в результаті вони вибирають сталеву ванну, яка при відносній дешевизні виглядає нітрохи не гірше, ніж її більш дорогі чавунні і акрилові аналоги. Ще одна незаперечна перевага сталевої ванни полягає в тому, що при бажанні заощадити досить істотну суму, яку треба буде віддати майстру за роботу, таку ванну можна легко, навіть без помічника, встановити своїми руками.

Як правильно встановити сталеву ванну

Підготовчий етап

  1. До початку робіт по установці ванни у ванній кімнаті має бути повністю підготовлена підлога - вирівняний його рівень, зроблена гідроізоляція, і поверх неї покладена бетонна стяжка. Кахельну плитку на підлогу зазвичай укладають вже після установки сталевої ванни, так як простір під нею потім закривають декоративним екраном.
  2. Стіни ванної кімнати облицьовують плиткою теж тільки після установки самої ванни. До цього їх лише ретельно вирівнюють і обробляють влагозащитной ґрунтовкою.
  3. Крім того, зачищають, а при необхідності повністю оновлюють всі водопровідні та каналізаційні труби і розмічають місця установки змішувачів.

Встановлюємо ванну у ванній кімнаті

монтаж опор

У комплект кожної ванни входять спеціальні опори і інструкція по їх монтажу.

Дістаньте інструкцію, розпакуйте опори, переверніть ванну і покладіть її дном до верху на м`яку тканину, наприклад, на стару ковдру.



Кріпитися до ванни ніжки можуть по-різному, тут все залежить від того, який саме ваннаспосіб кріплення обрав її виробник.

У тому випадку, якщо до днища вашої ванни вже приварені спеціальні металеві конструкції з закріпленими на них литими посадочними місцями, вам треба лише вкрутити в ці місця ніжки ванни і зафіксувати їх пластиковими зажимами.

Якщо ж до ванни додаються дві опори, зроблені у формі швелера і забезпечені самоклеящимися накладками, то прикріплювати їх треба безпосередньо до дну ванни. Більшість виробників на самому днищі ванни розмічають місця, до яких потрібно кріпити ці опори. Якщо на вашій ванні ці місця не позначені, то одну опору необхідно прикріпити якомога ближче до випускного отвору. Відміряйте два сантиметри від зливу в сторону центру ванни - це і буде місце кріплення першої ваннаопори. Другу опору розмістіть якнайдалі від першої, але обов`язково в тому місці, де дно ванни ще не початок закруглятися.

  • На зовнішніх стінах ванни очистіть і знежирте спиртом або ацетоном місця приклеювання накладок.
  • З поверхні накладок зніміть захисну плівку
  • Прикладіть опори в потрібних місцях до стінок ванни і добре їх притисніть.


Тепер ванна готова до першої примірки. Надайте їй вертикальне положення і акуратно занесіть її у ванну кімнату.

Вирівнювання рівня ванни

Встановіть ванну впритул до стіни і, підкручуючи в різні боки її регульовані ніжки, добийтеся того, щоб борта ванни прийняли строго горизонтальне положення. Кут їх ухилу контролюйте невеликим будівельним рівнем.

Якщо ніжки ванни дозволяють регулювати її висоту в широких межах, найкраще встановити ванну так, щоб її борту піднімалися над підлогою на 55 - 60 сантиметрів.

Остаточна установка ванни

  1. Провівши попередню регулювання, переверніть ванну на себе і покладіть її на бік, днищем до стіни.
  2. Змонтуйте за інструкцією систему зливу і переливу.
  3. Знову переверніть ванну і встановіть її на ніжки на колишнє місце. ще ваннараз перевірте рівень ванни, ретельно затягніть всі болти і гайки.
  4. Підключіть відвідну трубу сифона до розтруба каналізаційної труби.

На цьому стандартна установка ванни закінчена. Можна проводити ходові випробування. Наберіть у ванну трохи води, витягніть пробку і подивіться, чи не підтікає сифон.

Всі виробники в один голос стверджують, що ті ніжки і кріплення, які вони поставляють в комплекті з ванною, дозволяють встановити її міцно і дуже надійно. На ділі ж, як показує практика, все йде трохи інакше.

Через те що сталева ванна має малу вагу, вона має і малу стійкість, тому сталева ванна часто хитається під час купання і може навіть перевернутися, якщо на її зовнішній борт сильно спертися руками. Для того щоб така ванна не ходила ходуном під вашими ногами, її можна приєднати до стін під час установки. Найчастіше для цих цілей використовують металевий профіль (куточок) або дерев`яні бруси, які шурупами і дюбелями кріплять до трьох стін таким чином, щоб вони виявилися точно під бортами ванни, які потім укладають на цей кріплення. Про інших способах установки ванн, а також про особливості монтажу ванн з чавуну читайте в нашій статті Як поставити ванну.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!