» » » Як шпаклювати стіни?

Як шпаклювати стіни?

Як шпаклювати стіни?
Як шпаклювати стіни?

Якщо ви вирішили робити ремонт самостійно, то цілком можете заощадити багато грошей, але при цьому може постраждати якість роботи. Дізнайтеся, як шпаклювати стіни рівно і якісно, щоб ремонт вийшов не гірше, ніж у майстрів.

Як шпаклювати стіни - вибір матеріалів

Почнемо з вибору матеріалів, адже в такій великій кількості асортименту в сучасних магазинах дуже легко заплутатися. Як вибрати шпаклівку? Принципово вона відрізняється тільки в одному: вона може бути вже готової до роботи, і продаватися в різних відерцях і банках-або ж вона продається суха, і для роботи її необхідно розвести водою. Готову є сенс купувати, якщо ви не впевнені в своїх навиках розмішування, і побоюєтеся зробити її не тією консистенції або пропустити грудочки. Ідеально розлучаються будівельні суміші будівельним міксером, а й самостійно це можна зробити на цілком пристойному рівні. Ви можете вибрати шпаклівку, орієнтуючись на маркування KR - це звичайна шпаклівка, і LR - шпаклівка для вологих приміщень, яка підійде для ремонту ванної кімнати. Також вам знадобляться шпателі, - краще взяти кілька і маленьких, і широких для обробки великих поверхонь і кутів або виступів і кутовий. Також буде потрібна наждачний папір, щоб коригувати дрібні нерівності вже після завершення.

Як шпаклювати стіни під шпалери

Це потрібно робити, щоб вирівняти стіни і щоб шпалери лягли рівно і добре трималися, не утворюючи бульбашок і складок. Для початку знімаємо старі шпалери і повністю очищаємо стіни, потім покриваємо їх ґрунтовкою. Наносимо шпаклівку рівним шаром приблизно по 2 міліметри. Якщо шар буде товщі 5 міліметрів, то шпаклівка може не висохнути або потріскається і почне обсипатися.



На великий шпатель нанесіть за допомогою маленького шпателя невелику кількість шпаклівки, потім розподіліть шпаклівку по стіні, тримаючи шпатель під кутом приблизно 20-30 градусів. Так можна отримати рівний шар, і він не буде занадто товстим. Найпростіше, рухати шпатель по діагоналі - так ви будете контролювати кут, зручно тримати і одночасно в двох напрямках завдавати шпаклівку. Шари наносимо поруч, можна навіть злегка внахлест, вирівнюючи шпаклівку, поки вона ще не висохла, щоб не було зайвих горбів і переходів. Чи не намагайтеся відразу зробити все ідеально, від будь-якого шпателя навіть у професіоналів залишаються сліди, та й сама шпаклівка має фактуру. Так що не стійте над кожною смужкою по півтори години, вирівнюючи кожну крупинку і дрібну смужку.



Як правильно шпаклювати стіни на кутах? Візьміть шпаклівку за допомогою звичайного маленького шпателя і нанесіть на кут по обидва боки стін, потім візьміть кутовий шпатель і, рухаючись зверху вниз, вирівняти їм шар шпаклівки. Після нанесення шпаклівки на стіни необхідно залишити її в спокої на 12 годин, щоб вона висохла. Потім можна приступити до фінальної частини - за допомогою наждачки зашкуріть нерівності. Потім, при необхідності, грунтуємо стіни ще раз і наносимо додатковий шар, якщо знайшлися великі нерівності. Після висихання і черговий грунтовки можна клеїти шпалери.

Як правильно шпаклювати стіни під фарбування

Тут знадобиться значно більше зусиль, так як необхідно не просто позбутися від великих нерівностей стіни, а зробити стіну настільки гладкою, наскільки це можливо. Схема нанесення буде в принципі такий же, але можливо, доведеться наносити повторні шари, щоб коригувати недоліки, при цьому зашкурівают стіни теж слід особливо ретельно. Щоб акуратніше наносити шпаклівку, великий шпатель краще замінити на шпатель середнього розміру (до 60см.) І користуватися дрібним наждачним папером. Необхідно, щоб в кімнаті при цьому було максимально світло і при можливості краще спеціально підсвічувати оброблювану стіну. Якщо ж вам не потрібно ремонтувати всю стіну, а потрібно скорегувати лише шматок, то і шпаклювати можна частково. Просто використовуйте маленький шпатель і наждачний папір, при цьому заповнюючи тріщини і вирівнюючи шорсткості.

Ви можете використовувати шпаклівку і в декоративних цілях, під фарбування створюючи невеликий рельєф. Для цього береться спеціальна шпаклівка, яка має особливу фактуру і склад і нормально тримається навіть при нанесенні товстим шаром. Для цього спочатку вирівнюємо стіни за допомогою звичайної шпаклівки, а потім наносимо за допомогою фігурного шпателя декоративну шпаклівку, створюючи хвилі, зигзаги або будь-які інші рельєфні малюнки. Така шпаклівка буде сохнути довше і для її нанесення необхідні непогані навички, але вона ефектно виглядає після фарбування.

Ви також можете подивитися, як шпаклювати стіни або як шпаклювати стелю, гіпсокартон і т.д. Відеоуроки доступні в мережі, а сам процес з боку ви можете побачити в телепередачах про ремонт своїми руками «Школа ремонту», «Квартирне питання» і інші.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!