Чим відкрити odt?

Чим відкрити odt?

Зізнаюся, сам був здивований, зіткнувшись з незвичним форматом - odt. Тут же виникла проблема - чим відкрити odt? Трохи історії для затравки.

Сам формат стався від пакета програм staroffice, Open Office в сучасній інтерпретації. Сам ГО не вимагає реклами: ми всі чули про нього, знаємо про його конкурентоспроможності та навіть більше - про перспективу затемнення МS office. Але не про це.

Чудовим властивістю файлів odt є його кроссплатформенность, незалежність від видавця тій чи іншій софтина. Всім нам звичний doc належить Майкрософт, і по його (Майкрософта) забаганки можуть бути накладені обмеження по підтримці формату програмним забезпеченням сторонніх видавців, чого не скажеш про розширення odt, яка зареєстрована як вільний формат.

Три способи, ніж відкрити файл odt

Для того щоб відкрити odt, використовуємо пакет OpenOffice, нам знадобиться OpenOffice Writer. Завантажити цей офісний пакет будь-який з нас може з офф-сайту openoffice.org абсолютно безкоштовно. Writer - найпотужніший редактор тексту, функціоналу якого предостатньо для створення складних документів.



Якщо раптом установка OpenOffice неможлива або не вітається, відкрити odt можливо і з з використанням Microsoft Word. Доведеться завантажити спеціальний плагін, випущений компанією "Sun", він забезпечує сумісність Word з форматом ODT. Завантажити плагін можна за наданою посиланням: Sun ODF Plugin for Microsoft Office 3.1.

Останній на сьогодні спосіб, причому не тільки відкрити odt-файл, але також роздрукувати його або навіть конвертувати в pdf - використання програми TextMaker Viewer. Це мініатюрна, зручна, повністю безкоштовна і вільно поширювана утиліта, вона дозволяє відкривати практично будь-які популярні текстові файли. Завантажити також можна з офіційного сайту програми: TextMaker Viewer.

Тепер ми знаємо, що таке розширення odt. Чим відкрити такі файли - теж не складне становище.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!