Як змінити кодування?

Як змінити кодування?

Трапляється таке, що файл, який вам потрібно терміново відкрити, при відкритті, показує величезну кількість якихось абсолютно незрозумілих звичайній людині символів і ні рядка не написано того, що повинно бути в тексті. Зазвичай, подібні проблеми відбуваються через те, що програма, в якій ви відриваєте документ неправильно розпізнає кодування тексту і видає те, що вона отримує відкриваючи в стандартній для таких випадків кодуванні.

Бувають і випадки, коли один надсилає вам цікаву посилання в Інтернеті і дуже рекомендує поглянути, що ж там. Ви ні про що не підозрюючи відкриваєте цю сторінку в своєму веб-браузері, а там крім незрозумілих каракуль і різних картинок, які ніяк не вписуються в загальну картинку, і немає. Така ситуація теж відбувається через неправильні налаштування, причому не у вас, а у адміністратора цього сайту. Давайте розберемося, як змінити кодування?

У браузері

Як змінити кодування тексту, який ми спостерігаємо на веб-сторінках зі всякими неправильними знаками? В кожному браузері є функція ручного зміни кодування для окремо взятої веб-сторінки. Наприклад, для браузера Google Chrome ця функція знаходиться в правому верхньому меню. Там вам потрібно вибрати розділ "Інструменти" і в ньому вибрати кодування. Стандартом для російськомовного інтернету є: CP1251 (буває там ще проскакує слово Windows або Microsoft) і UTF8. Зазвичай, другий використовують сайти за замовчуванням і взагалі, він більш рекомендований і стандартизований.



В інших браузерах, наприклад в Mozilla Firefox або Opera подібний пункт меню можна знайти у верхній панелі. На жаль, описати детально, так само як і з браузером від пошуковика гугл - не вийде з-за частих змін інтерфейсів.

У текстових документах

Якщо подібна проблема настигла вас зненацька, коли вам прислали який-небудь важливий документ або ви просто почали розбирати свої архіви і наткнулися на таку плутанину, то її можна легко вирішити. Подібне трапляється рідко, але все-таки Microsoft Office, а зокрема його компоненти Word, Excel і інші можуть невірно визначити кодування файлів, які, наприклад, були написані і збережені в цей формат в будь-яких інших редакторах (менш поширених).

Як в word змінити кодування тексту? Це дуже просто. Вам потрібно всього лише зайти в саму програму і відкрити той файл, з яким виникають проблеми. Потім зайти в верхньому меню в "Файл", там вибрати "Параметри" і клацнути на "Додатково". Поставте там галочку, на проти питання про перетворення всіх файлів при їх відкритті. Подібний прапорець забезпечить вам при відкритті файлів їх спеціальне перетворення і ретельну обробку. Після цього проблеми з кодуваннями у вас не буде!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!