» » » Як захистити диск від запису?

Як захистити диск від запису?

Як захистити диск від запису?

Передаючи в чужі руки свою флешку, CD / DVD диск або вінчестер, ви ризикуєте не тільки втратити існуючу на них інформацію, але ще і отримати в «подарунок» кілька небезпечних вірусів. Для того щоб уникнути всіх цих проблем можна скористатися захистом від записи для будь-якого носія. Цей спосіб підходить тільки для тих випадків, коли немає необхідності записувати дані на цей диск того, кому ви його віддали.

Для реалізації захисту від записи можуть використовуватися різні методи, як апаратні, так і програмні. Досить давно, коли ще в побуті були тридюймові дискети, зробити це було дуже просто. Потрібно було всього лише відкрити спеціальне віконце в кутку дискети, це дозволяло заборонити запис на неї. Також існував більш варварський, але і більш надійний метод: проколоти голкою маленьку дірочку близько нульового сектора дискети. Завдяки цій не хитра операції дані, записані раніше, були доступні для читання, але стерти або записати щось нове було неможливо.

Але до сучасних носіїв це не має вже практично ніякого відношення. Давайте розглянемо докладну інструкцію про те, як захистити диск від запису.

CD / DVD диск



CD- або DVD-диск захищений від запису тільки коли на ньому закрита Багатосеансовий. Це така функція, яка дозволяє на неперезапісиваемий диск, з уже записаними даними, додавати нові, до тих пір, поки на носії не залишиться вільного місця. Для того щоб її відключити, необхідно перед записом диска прибрати галочку напроти пункту «мультисесійного диск».

У різних програмах ця настройка може знаходиться в абсолютно різних меню, але в більшості випадків, перед записом диска, програма видає питання про те чи хочете ви залишити сесію відкритою, дайте відповідь на нього «Ні». Таке діалогове вікно є в Nero і CDBurner. Також, диски з відкритою мультисессии не завжди коректно читаються побутовими програвачами і автомагнітолами.

флешка



Якщо ви позичаєте свій флеш-накопичувач другу, знайомому або сусідові, але при цьому боїтеся про збереження важливої інформації на ньому і терміни повернення, то захистити її від запису буде дуже правильним рішенням. Захищена від записи, флешка може бути кількома способами. Найпростіший з них - це апаратний захист, яку виробники вбудовують в деякі моделі.

Це може бути дактилоскопічний сенсор, який без вашого відбитка пальця не дасть нічого записати або ж просто перемикач режимів Читання і Читання / Запис, який розташований на її корпусі. Але в більшості випадків це привілеї дорогих моделей, а для звичайних флешок добре підійде програмний спосіб. Для його використання зайдіть в «Мій комп`ютер», на необхідному носії натисніть праву кнопку миші, виберіть пункт «Властивості». У вікні, перейдіть на вкладку «Безпека», де встановіть галочки навпроти пунктів «Список вмісту папки», «Читання» і «Читання і виконання». Тепер вашому другу (або недруга) не вдасться записати дані на флеш-накопичувач, як випадково, так і спеціально. Також і вірус не зможе самостійно прописатися на захищений накопичувач.

Жорсткий диск

У тому випадку, якщо вам необхідно передати свій жорсткий диск знайомому, який хоче «злити» колекцію фільмів, про яку так давно мріяв, або пару десятків іграшок до себе на комп`ютер, ви природно не захочете отримати його назад з зіпсованими даними або десятком вірусів. Для його захисту ви можете скористатися такими спеціальними програмами як HDD Password Protection - вона дозволить задати пароль на доступ до жорсткого диска і розмежувати сферу діяльності на ньому різних користувачів.

Тепер, наприклад, якщо ваш друг захоче щось скопіювати з нього - без проблем, а якщо раптом спробує записати, то програма зупинить цю дію і запросить пароль на запис, який ви встановили. Також хотілося б сказати ще кілька слів про захищених від записи CD / DVD дисках та дисководах.

Якщо комп`ютер пише, диск захищений від запису, але ви точно знаєте що тут відкрита Багатосеансовий і ніякого захисту ви не ставили, то скоріше за все це означає що або пошкоджений сам диск, або у вас починаються проблеми з дисководом. Спробуйте поставити інший диск, і якщо проблема повториться, то задумайтеся про чищення або ремонті CD / DVD приводу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!