Як записати cd диск?

Як записати cd диск?
Як записати cd диск?

CD диски настільки щільно увійшли в наше життя, що ніхто і не замислюється, наскільки це нова і революційна технологія для людства в цілому. Адже, насправді, перші CD-R диски почали виробляти тільки в 1988 році. Тоді вони називалися, до речі, CD Write-Once (WO). Історія створення CD-R цікава сама по собі, як і пристрій дисків. Але дана стаття присвячена більш практичною стороні питання: як правильно записати CD диск.

Запис CD диска

Записується інформація на диск лазерним променем в спеціальному пристрої - CD рекордери. Енергію променя поглинає барвник, нанесений на диск, і через це окремі ділянки змінюють відбивну здатність. До речі, «прожиг» не зовсім коректний термін, тому що він не до кінця описує процес. В процесі запису диска формуються так звані «піти» - ділянки з гіршого прозорістю.

Тепер перейдемо до практичної сторони питання, а саме, як записати CD диск. Для початку необхідно визначитися з програмою, яку ми будемо користуватися. На сьогоднішній день їх безліч, від найпростіших, розрахованих на початківців, до потужних універсальних програм, розібратися в яких іноді непросто.

Nero Burning Rom

запис CD

Записати файли в форматі mp3 на CD-R або CD-RW диск зовсім не складно. Можна використовувати програму Nero Burning Rom.

  1. Вставляємо диск у привід.
  2. Переконуємося, що система розпізнала його коректно. Диск повинен бути чистий на 100%.
  3. Відкриваємо програму.
  4. Додаємо в неї потрібні файли.
  5. Натискаємо «Прожиг» і вибираємо швидкість.
  6. Чекаємо. Процес займає до 5 хвилин.

Windows Media Player



Для аудіофайлів сьогодні є безліч форматів, але найбільш популярним залишається mp3. Проте є ще маса пристроїв, які використовують форма CDA. По суті, диск, записаний в подібному форматі, це цифровий аналог вінілової платівки. Він не зможе утримувати більше 15-20 пісень. Записати такий диск дуже легко. Нам знадобиться чиста болванка і стандартний програвач Windows Media Player.

  1. Вставляємо диск у дисковод. Як правило, програма сама розпізнає його і пропонує зробити запис у спеціальному меню.
  2. Вибираємо перший рядок меню ( "Записувати звуковий CD, використовуючи Windows Media Player").
  3. На екрані запуститься Windows Media Player з відкритою вкладкою «запис».запис CD
  4. Перетягуємо потрібні фали в віконце «Список записи».
  5. Не забуваємо про назву альбому, який будемо записувати.
  6. Дуже важливо, щоб загальна тривалість запису була не більше 80 хвилин. Інакше нічого не вийде.
  7. Залишається останній штрих. Ще раз перевіримо, що вибрали потрібні треки, розставили в потрібній послідовності і назва нас влаштовує. Далі, тиснемо «Почати запис». Процедура може зайняти до 5 хвилин.

Якщо ваші треки на комп`ютері зберігаються в форматі mp3 - не переживайте, Windows Media Player вміє сам конвертувати їх у формат CDA.



Крім представлених програм з цим завданням можуть впоратися:

  • Easy CD-DA Extractor;
  • Ashampoo Burning Studio Free;
  • CDBurnerXP Pro;
  • BurnAware Free;
  • Nero LINUX;
  • Small CD-writer;
  • FinalBurner Free;
  • InfraRecoder.

CD-R і CD-RW

Чисті CD диски існують двох видів: CD-R і CD-RW. Різниця між ними в тому, що на CD-R диск інформацію можна записати тільки один раз. CD-RW (скорочено від від CD-Rewritable) - стандарт багаторазових CD дисків.

швидкість запису

Важливий термін «швидкість запису» вказує на те, з якою швидкістю ваші дані можна записати на диск. Існує одношвидкісний еталон, 150 Кб / сек, а маркування 2х, 4х, 6х і т. Д. Вказують, у скільки разів він може бути перевищений при записі цього диска.

Врахуйте, швидкість запису від швидкості читання не залежить. Якщо на диску зазначений діапазон від 1х до 16х - сміливо вибирайте будь-який зручний. Чим вище швидкість запису, тим більше запис CDшанс поліпшити один з основних показників диска - BLER. Дана абревіатура розшифровується як «Block Error Rate». За допомогою даного терміна позначають частоту, з якою на диску з`являються блоки інформації з помилковими байтами. Якщо не лізти глибоко в теорію, то варто запам`ятати, що показник BLER добре характеризує якість диска в цілому. Є кілька класів якості дисків: Grade A (BLER менше шести) - висока якість, Grade B (BLER менше 50) - гарна якість, Grade C (BLER менше 100) - задовільну якість і Grade D - погана якість (BLER менше 220). Останній клас краще не використовувати. Є небезпека втратити всю інформацію.

обсяг диска

Стандартний обсяг диска - 74 хвилини стереофонічного звучання. Якщо переводити це в мегабайти, значення буде 650 Мб. Коли технологія CD тільки з`явилася, це був гігантський обсяг інформації. Але прогрес не стоїть на місці, і зараз такою цифрою нікого не здивуєш. Недостатню ємність дисків розробники збільшили дуже простим чином. Справа в тому, що лазерний промінь від центру до краю диска рухається по спеціальній спіральній доріжці, тому розробники просто зробили цю спіраль вже. З`явилися диски ємністю до 99 хвилин, але ці моделі читаються далеко не на всіх приводах. Практика показує, що диски ємністю понад 700 Мб краще не використовувати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!