Як зробити великі літери?

Як зробити великі літери?

Текст можна набирати в різних програмах: WordPad, OpenOffice, Microsoft Office або Блокнот, проте можливості клавіатури у всіх цих програмах залишаються однаковими. З російської на англійську вона перемикається одночасним натисканням двох клавіш: як правило, це Alt / Shift або Crtl / Shift. Щоб змінити регістр символів на клавіатурі також існують комбінації клавіш, про які ми поговоримо нижче.

Як зробити великі літери на клавіатурі

Якщо уважно вивчити всі написи на кнопках клавіатури, ми виявимо кілька клавіш з дивними позначеннями - службові клавіші. Деякі з них і допоможуть нам робити малі і великі літери.

За замовчуванням всі букви друкуються маленькими - малими. Щоб зробити першу букву заголовної, треба одночасно натиснути дві клавіші: букву і Shift. Shift перемикає регістри. При цьому розміри цифр не змінюються. Якщо натиснути одночасно Shift і цифру, на екрані з`явиться який-небудь знак пунктуації. Який саме - залежить від розкладки клавіатури і від мови, на якому в даний момент набирається текст.

Розкладку клавіатури можна змінити через "Панель управління" на вкладці «Клавіатура», але не поспішайте робити це. Як правило, за замовчуванням, при натисканні Shift / цифра друкується той знак, який зображений на клавіші. При англійській розкладці друкується знак, зображений над цифрою, а за радянської - знак на клавіші поряд з цифрою.

Якщо потрібно зробити не тільки першу, а всі букви в тексті великими, то доведеться друкувати однією рукою, тому що інша буде постійно тримати натиснутою Shift. Але це незручно, тому на клавіатурі є клавіша Caps Lock. Якщо її натиснути, всі букви будуть друкуватися великими. Тільки на цифрові клавіші Caps Lock ніякого впливу не матиме. Якщо, утримуючи Caps Lock натиснути ще й Shift, друкується маленька буква або знак пунктуації на цифрових клавішах.



Якщо Caps Lock натиснута, на клавіатурі спалахує індикатор, за яким завжди можна дізнатися, якими буквами ви зараз почнете набирати текст.

Як зробити великі літери засобами Office

Microsoft Office - дуже зручна програма: іноді вона сама виправляє деякі помилки або дозволяє робити це швидше. Наприклад, якщо ви забудете зробити велику літеру на початку імені або назві міста, то Офіс сам виправить помилку: змінить маленьку букву на заголовну.

Але тут потрібно бути уважним, тому що Офіс може і перестаратися. Наприклад, в словах спліт-система він обов`язково постарається написати Спліт з великої літери, вважаючи його назвою міста. Те ж саме вийде, якщо мова йде про вірус троян: адже Троян - це ім`я! Якщо ви частіше пишете про віруси, ніж про античних героїв, то слід внести «троян» з маленької літери в словник Word. Для цього треба клацнути по слову правою кнопкою миші, в меню вибрати «Додати в словник».

У разі, якщо ви виявили, що забули зробити перші літери великими там, де це треба, можна скористатися меню Ворда. Виділіть текст, набраний з неправильним регістром. У вкладці «Формат» виберіть пункт «Регістр». Вискочить віконце, яке запропонує на вибір кілька варіантів зміни регістру. Залишиться тільки поставити прапорець в потрібному варіанті, наприклад, «ЗРОБИТИ ВСЕ БУКВИ ВЕЛИКИМИ» (прописними). Там же можна повністю поміняти регістр.

Хоча програма Excel відноситься до Мікрософт Офіс, в ній всі ці програмні засоби Ворда не працюють. Там потрібно в осередках набирати текст, як в Блокноті. Тому якщо ви забули зробити великі літери в Excel, виправляти це доведеться вручну.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!