» » Як грати в боулінг?

Як грати в боулінг?

Як грати в боулінг?

Боулінг - одна з найпоширеніших ігор на планеті. Як навчитися грати в боулінг, якщо ви граєте в нього вперше? Дуже легко впасти у відчай, коли Ви приходите в боулінг-клуб, і не маєте уявлення, як грати в боулінг. У цій статті ми опишемо техніку гри в боулінг. Розглянемо правила і основні поняття боулінгу.

Боулінг - основні поняття

Куля - це основний снаряд гри в боулінг. Кулі в боулінгу діляться за вагою. Загальноприйнято вимірювати вагу кулі в фунтах від 6 до 16, від 2,7 кг до 7,3 кг відповідно. Маса кулі маркується на його поверхні, так само цифрами - від 6 до 16. Професіонали найчастіше для більшої зручності роблять кулі на замовлення.

Кеглі. У боулінгу використовуються 10 кегль, вони шикуються в піраміду, і так само номеруются від 1 до 10. Перша кегля вважається головною.

Одна партія в боулінгу складається за 10 раундів - фрейми. У кожному фреймі гравцеві дається по дві спроби посилу кулі. Після кожного фрейма кеглі виставляються заново. Існує виняток - в останньому, десятому фреймі, гравець посилає кулю три рази, якщо він промахується, або вибиває страйк. По закінченню гри ведеться підрахунок очок. Максимальна кількість очок у боулінгу за одну гру - 300.

Як вважають окуляри в боулінгу?

Підрахунок очок у боулінгу ведеться в залежності від збитих за фрейм кегль. Тим самим розрізняють кілька результатів посилу кулі.

  • Страйк (Strike)
  • Дабл (Duble)
  • Тріпл (Triple)
  • Спеа (Spare)
  • відкритий фрейм
  • Спліт (Split)


Розглянемо кожен з них.

Страйк - це положення коли першим ударом в фреймі збиваються всі кеглі. На дошці підрахунку страйк позначається знаком «X». Кількість очок одержуваних за страйк, дорівнює 10 + кількість збитих кегль за наступні два посили кулі. Тим самим максимальну кількість очок за фрейм дорівнює 30 (три страйку поспіль).

Дабл - положення, коли вибивається 2 страйка поспіль. Тим самим до першого страйку плюсується 10 очок. Правила підрахунку для другого страйку таке ж що і для першого 10 + два наступних посилу.



Тріпл - три по черзі вибитих страйку. Тріпл дозволяє набрати максимальну кількість очок за перший страйк - 30.

Спеа - положення, коли гравець збиває всі 10 кеглів за два посили у фреймі. Спеа позначається знаком «/». Окуляри вважаються таким чином - 10 + один наступний посил кулі. Тим самим максимальну кількість очок за спеа - 20, за умови, що наступним кидком гравець виб`є страйк.

Відкритий фрейм - положення, коли гравець двома кидками не зміг вибити всі 10 кегль. За відкритий фрейм нараховується кількість очок рівне фактично збитим кеглем.

Спліт - положення, при якому гравець за два посили вибиває на всі кеглі, а тільки частину. Спліт зараховується тільки в 2х випадках:

  1. Гравець збиває головний кеглю і хоча б одну кеглю між однією або декількома стоять, наприклад, між 7-ою і 9-ої або 3-ої і 10-ій.
  2. Гравець збиває головний кеглю і хоча б одну кеглю відразу перед двома або кількома стоячими кеглями, наприклад, 5-6.

Спліт після першого посилання у фреймі позначається «О» всередині пишеться кількість збитих кегль. Якщо гравець другим ударом виб`є кеглі, то вийде положення спеа, якщо немає, то фрейм буде зарахований як відкритий.

Як правильно грати в боулінг? техніка гри

Як тримати кулю для боулінгу?

Дуже важливо підібрати кулю за вагою, що б Вам було зручно. Куля тримається правою рукою, якщо Ви правша, і лівої, якщо лівша. Середній, великий і безіменний палець входять у відповідні отвори на кулі. Рука з кулею впирається ліктем до стегна, вільною рукою злегка притримуйте кулю. Плечі при цьому розгорнуті під прямим кутом до доріжки. Ноги приставлені разом, коліна трохи зігнуті. Отже, ви готові до посилу кулі.

Розбіг. Як правильно посилати кулю для боулінгу?

Найскладніше в боулінгу, це зробити правильний посил кулі. На цю тему «як грати в боулінг», є безліч відео, навчальних техніці правильного посилу. Зазвичай початківцям гравцям радять робити чотири кроки перед кидком, після того як Ви пристосуватися, можете додати. Для початку потрібно встановити дистанцію для розбігу. На доріжці відзначена лінія фолу, яку ні в якому разі не можна заступати, інакше куля буде не зарахований. Не відходьте занадто далеко, не бійтеся стояти трохи ближче до лінії. Після того як Ви придбаєте відповідні навички яку можна буде збільшити.

  • 1-ий крок - правою ногою для правші, і лівої для лівші відповідно. Цей крок повинен бути найкоротшим. Вільна рука відпускає куля. Посилає рука розгинається.
  • 2-ий крок - рука з кулею рухається вниз, роблячи розмах. Спина трохи згинається. Плечі повертаються в сторону посилає руки.
  • 3-ий крок - коліна і спина все більше згинаються. Рука з кулею досягає кінцевої точки за спиною і готова до посилу.
  • 4-ий крок - найдовший, так як потрібно додати трохи ковзання по доріжці. Рука з кулею, напружується і посилає кулю через спини, передова йому енергію від розбігу. Далі можна розслабитися і поспостерігати за вдалим кидком.

Сподіваюся, це стаття допоможе тим, хто задається питанням, «як правильно грати в боулінг?». Так само хочу порадити більше практики і у Вас все вийде! Приємної гри!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!