» » » Як зробити ручку для ножа?

Як зробити ручку для ножа?

Як зробити ручку для ножа?
Як зробити ручку для ножа?

Ніж - це, мабуть, саме мужнє зброю. Ним користувалися ще наші предки, коли йшли з голими руками полювати на диких звірів. Найважливішим в ножі є, безумовно, лезо. Однак і зручність ручки ножа багато значить. Чим щільніше і зручніше ніж буде лежати в руці - тим ефективніше він буде колоти і різати. Іноді трапляється, що стара ручка ножа зношується або відвалюється згодом, і доводиться робити нову.

У даній статті ми розповімо, з чого можна зробити ручку і як зробити ручку для ножа своїми руками.

матеріал

  • Абалон або морське вушко - натуральний матеріал з панцира однойменних молюсків, які мешкають в південній частині Тихого океану. Хоча цей матеріал не дуже довговічний, він користується популярністю через привабливого зовнішнього вигляду. Як правило, він використовується для невеликих кишенькових ножів. Іноді ручку ножа також виконують із пластику, зовні імітує цей матеріал.
  • Алюміній - дуже довговічний матеріал, який забезпечує достатню міцність ручки, не додаючи ножа зайвої ваги.
  • Кость. Кістяні ручки для ножів робляться з натуральних кісток померлих природним шляхом тварин. Як правило, кістяні ручки покривають зверху різьбленим малюнком, який покращує їх зовнішній вигляд і зчеплення з рукою.
  • Вуглецеве волокно - найміцніший з усіх нині існуючих синтетичних матеріалів. Процес його виготовлення дуже трудомісткий, тому такі ручки завжди коштують дорого.
  • Шкіра. Шкіряну ручку мають, як правило, мисливські та військові ножі. Зазвичай підставу ручки виконується з іншого матеріалу і лише зверху покривається шкірою, т. К. Цей матеріал недовговічний і швидко зношується.
  • Нержавіюча сталь має велику міцність і хорошими антикорозійними властивостями. Вона часто використовується для виготовлення ручок для ножів в поєднанні з іншими матеріалами, такими як пластик і гума для того, щоб ніж в руці не ковзав.
  • Дерево. Ручка для ножа з дерева робиться з самих різних порід. М`які породи дерев, які містять великий відсоток вологи, погано підходять для виготовлення ручки. Фахівці радять використовувати для цієї мети тверді породи дерев: деревину червоних порід, дуба, клена і т. Д.


Матеріал для ручки ножа можна використовувати практично будь-який: різні види пластика, слонову кістку, роги буйволів і т. Д. Однак такі матеріали використовуються значно рідше, ніж описані вище.

Покрокова інструкція



Виготовлення ручки для ножа ми опишемо на прикладі найбільш часто використовуваного матеріалу - дерева. Воно є найбільш універсальним і не вимагає застосування спеціальних інструментів.

Ручка для ножа своїми руками виготовляється наступним чином:

  1. Захистіть лезо клинка ізолентою, щоб не поранитися під час роботи.
  2. Прикладіть клинок до деревини тим місцем, де у ножа повинна бути ручка, і обрисуйте контур майбутньої рукояті. Таких деталей має бути дві.
  3. Виріжте 2 частини рукояті ножа. Не обов`язково прагнути дотримуватися високу точність, так як згодом ми все одно будемо її обточувати.
  4. Прикладіть одну частину до клинку, примотати її за допомогою ізоляційної стрічки, щоб під час роботи вона не зрушила з місця, і просвердлите отвір для штифта.
  5. Виконайте симетричне отвір, приклавши другу частину ручки.
  6. Протягніть штифт в отвір.
  7. Зафіксуйте ручку за допомогою епоксидної смоли.
  8. Притисніть щільно ручку до клинку, поки смола застигає.
  9. Використовуючи рашпіль по дереву, надайте рукоятці бажану форму, а потім відшліфуйте поверхню, використовуючи наждачний папір.
  10. Після цього відполіруйте ручку і покрийте її лаком, щоб уберегти рукоятку від згубного впливу вологи на деревину.

Для вас може бути також корисна стаття Як зробити ніж.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!