» » Як правильно точити ножі?

Як правильно точити ножі?

Як правильно точити ножі?
Як правильно точити ножі?

Будь-яка кухня або майстерня потребує хороших і гострих ножах. Навіть важко собі уявити, наскільки часто ми користуємося ножами, хоча б на одній тільки кухні. На жаль, ножі мають схильність втрачати свої властивості, особливо, свою гостроту. Сьогодні ми з вами, дорогий читачу, розберемося в тому, як правильно точити ножі.

Як правильно точити ножі - поради

Перш за все, потрібно знати, що є ножі, які не потребують заточування. Такі ножі покриті спеціальним твердим металевим шаром, який забезпечує заточку самостійно. Якщо ви зробите заточку такого ножа, то він безповоротно втратить всі свої властивості. Інший вид ножів, котрі мають потреби в заточенню, - це ножі з керамічними лезами. Як недолік можна виділити лише їх крихкість. Хоча обробка керамічного леза оксидом цирконію надає ножа деяку гнучкість. Тому коли будете вибирати ніж обов`язково треба запитати у продавця з якого матеріалу зроблений ніж і чи потребує він заточування, щоб в подальшому не зіпсувати річ. Також не варто точити ножі з зубчастої крайкою. Заточка таких ножів призведе до зносу кромки, і ніж втратить всі свої властивості.

Інструменти для заточення

Найголовніший інструмент заточування - це точильний камінь. Ці камені мають різну ступінь зернистості, що дає різні результати при заточуванні. Грубі камені - це камені, де видно розміри зерен. Такий камінь потрібен для відновлення правильного кута заточування і форми ріжучої кромки. Середні камені використовуються для відновлення кромки. І нарешті, тонкі потрібні для чистового доведення і правки ножа. Найголовніше - це розмір бруска. Чим більше розмір, тим краще. Наприклад, 12х5 см.



Приступаємо до правильної заточенню ножів. Якщо ваше завдання - це заточка недавно купленого ножа, тоді його можна підточувати на тонкому камені. Це можна робити кілька разів, але рано чи пізно потрібно буде точити ніж грунтовно. Зазвичай ножі точать на середньому камені. Залежно від призначення ножа, потрібно правильно застосовувати кут заточки. Ножі невеликого розміру для тонкої роботи точать під кутом менше 20 градусів. Господарські ножі і ножі для рубки точать під кутом до 30 градусів.

процес заточування



Як потрібно точити? Під час заточування ніж повинен рухатися ріжучої крайкою вперед. Поступово зміщайте область заточування від рукоятки до вістря. Кут заточування повинен бути однаковим на всьому протязі процесу. Це архіважливо. Точити необхідно, змінюючи боку ножа. Для деяких видів ножів потрібна заточка з різним співвідношенням сторін, наприклад 70:30 відсотків.

Після того як ви виконаєте заточку на середньому камені, ви отримаєте досить гостре лезо. Однак для того, щоб ніж зберіг властивості своєї кромки, потрібно реалізувати другий етап - заточку на тонкому камені. Кромка стає рівнішою. Це впливає на тривалість служби ножа. При перевірці ножа на гостроту будьте гранично уважні. Якщо ви поріжетеся тільки що правильно наточеним ножем, то рана ще довго не буде гоїтися.

Якщо ви відчуваєте, що вам не під силу заточити ніж самостійно, тоді слід звернутися в майстерню. Залежно від майстерні, ви отримаєте хороший наточеними ніж. Але будьте уважні, тому що в деяких майстернях можуть зіпсувати кут леза ножа, що вельми негативно позначиться на його властивості. Не довіряйте свій дорогий ніж першій-ліпшій майстерні. Виберіть кращу, і тоді ви уникнете проблем з псуванням ваших ножів.

У майстернях, крім точильного каменю, використовують також і інші прилади для заточки. Наприклад, сталевий або керамічний стрижень. Його виготовляють з високоміцної сталі, кераміки або алмазного покриття. Також використовують пристрій для редагування. Воно містить кілька металевих дисків, які вкладені одна в одну. Якщо поставити лезо ножа в такий диск, то воно набуде правильний кут в 10-20 градусів. Ці пристрої максимально безпечні і, в принципі, не вимагають особливих навичок і знань роботи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!