Як заточити свердло?

Як заточити свердло?
Як заточити свердло?

Тупе свердло виливається в справжню проблему, оскільки виявляється ця неприємність, в той момент, коли воно найбільше потрібно. І часто трапляється, що поруч немає ні електроточіла, ні ще одного свердла аналогічного діаметру. І тоді постає питання, як заточити свердло? В таких умовах більшість озброюється абразивним бруском і точить свердло вручну. Проте у такий спосіб зробити якісну заточку свердла дуже проблематично, та й часу піде чимало. Але, тим не менше, вихід є - можна змайструвати Електроточило, для цього навіть не потрібно мати якихось спеціальних навичок.

Заточуємо свердло за допомогою електроточіла

Перед тим, як заточити свердло по металу, потрібно буде зробити Електроточило. Для цього слід дістати дерев`яну основу у вигляді звичайної квадратної дошки. Потім на її необхідно встановити і закріпити движок, частота обертання якого буде приблизно 1500 оборотів при номінальній потужності в 100-300 Вт. Після цього на валу движка потрібно буде закріпити абразивний круг. Тепер приступаємо до заточенню свердла. Починати заточку слід з кромки, яка в ідеалі повинна розташовуватися паралельно осі абразивного круга.

  • Спочатку необхідно зняти за допомогою кола зайвий метал з задньої поверхні кромки. Ступінь зняття визначається «на око». Робити це слід, поки тінь від кромки на канавці повністю не зникне. Після досягнення необхідного ефекту потрібно зробити аналогічну операцію з другої кромкою.
  • Зверніть увагу на кут заточування свердла, оскільки між крайками існує певний норматив, який залежить від матеріалу. Так, наприклад, у сталі він найбільший і дорівнює 140 градусам. У дюралю, бронзи і латуні цей кут трохи менше приблизно 111-120 градусів. Слід знати, що м`які матеріали, на кшталт дерева і деяких м`яких металів заточуються під кутом близько 90-110 градусів.
  • Однак існує і універсальний кут заточування, величина якого дорівнює 120 градусам. Звичайно, неможливо без певного досвіду отримати необхідну величину кута при заточуванні свердла. І для того щоб він у вас з`явився, рекомендується без побоювання зіпсувати одне свердло, можна тренуватися на дерев`яному або картонному шаблоні. Взагалі, сам процес заточування свердла сам по собі не стільки складний, скільки вимагає не дюжей концентрації уваги.
  • Необхідно спостерігати за тим, щоб кромки і їх параметри були однакової довжини, а самі свердла розташовувалися саме на осі обертання. Перед тим заточка свердел по металу перейде до завершальної ступені, слід сформувати вірну конічної форми кромок. Після чого потрібно зняти зайвий метал, щоб сформувати задні кути. Надлишки слід знімати плавно, потроху збільшуючи зазор на 0,2 мм між шайбою і свердлом на кожен міліметр дуги окружності.

Заточуємо побідитові свердло



Навіть побідитові свердло може затупитися. Ознаками тупого свердла є перегрів під час роботи, малоефективне свердління і сильний вереск. Звичайно, якщо є можливість, краще купити нове, але можна зробити заточку свердел і своїми руками. Правда для цього вам доведеться запастися охолоджувальною рідиною, заточним верстатом з алмазним каменем або електричним точилом, оскільки заточити побідитові свердло на звичайному наждачному камені у вас ніколи не вийде. Перш ніж приступати до заточенню, слід переконатися, що це можна зробити. Для цього потрібно виміряти довжину ріжучої частини свердла, в разі якщо вона становить близько 10 мм, то заточка можлива.

  • Не залежно від інструменту заточки, для прискорення свердління слід зменшити кількість обертів на секунду або кутову швидкість, тому що чим твердіше матеріал, тим швидкість заточування повинна бути нижче. Заточувати свердло потрібно короткими дотиками до наждаковим каменем. Необхідно постійно контролювати процес заточки, оскільки побідитові свердла досить швидко заточуються, а вам не вигідно зрізати зайве.
  • При заточуванні свердла потрібно бути максимально точним і ретельно стежити за тим, щоб ріжучі боку свердла вийшли одного розміру, в іншому випадку зміщений центр осі обертання не минуемо призведе до нерівномірного роботі і, в підсумку ви отримаєте збільшене і нерівне отвір. Незалежно від того який пристрій для заточування свердел ви використовуєте, важливо контролювати коректність співвідношення задніх і передніх кутів ріжучої кромки у напрямку обертання свердла. Також не слід забувати, що чим твердіше матеріал, тим кут заточування повинен бути більше, в даному випадку він повинен становити 170 градусів.
  • При заточуванні свердла необхідно стежити, щоб воно не нагрівалося, поточити, що нагрів може привести до розтріскування і як наслідок відшарування твердосплавних пластин. Щоб уникнути цього рекомендується, час від часу охолоджувати свердло за допомогою рідини, підійде навіть звичайна вода.
  • Якщо ж наконечник сильно нагрівся і почервонів, то відразу ж опускати його в рідину не потрібно, оскільки від різкого переохолодження він тут же трісне. Рекомендується дати йому поступово можливість охолонути, на повітрі. Слід бути готовим до того, що домогтися результативності нового свердла вам не вдасться, оскільки для різних марок побідиту спосіб заточки свердла відрізняється, і в домашніх умовах неможливо відтворити всі вимоги.

Заточка спіральних свердел



Заточку спірального свердла слід виробляти по його заднім гранях. Необхідно щоб обидва пера свердла були заточені однаково. Виконати це вручну вкрай важко, особливо якщо у вас ще і немає досвіду в цій справі. Також непросто вручну створити заданий задній кут і необхідну форму задньої межі. Ось чому для заточування краще використовувати спеціальні верстати або пристосування, але при хорошому досвіді, використовуючи звичайне зубило можна досить добре провести заточку свердла. Відео, також можна подивитися, щоб заточка вийшла більш правильна, і ви змогли вловити основні моменти і уникли помилок. Якщо є можливість, то краще заточку свердла виробляти на спеціалізованому обладнанні. Залежно форми, яку потрібно надати задньої поверхні, існують різні види заточки:

  • одноплощинний
  • двухплоскостной
  • циліндрична
  • конічна
  • гвинтова.

Найчастіше зупиняються на одноплощинної заточування, оскільки вона вважається самою легковиполнімой, при якій задня поверхня пера виконується у вигляді площини, в той час як задній кут при подібній заточування повинен бути не менше 28-30 °. Однак варто знати, що при одноплощинної заточування є небезпека викришування різальних крайок, а використовувати цей вид заточки рекомендується для свердел діаметром не більше 3 мм, тільки тоді можна домогтися ідеального свердління отвору. Так, наприклад, універсальні свердла діаметром понад 3 мм краще піддавати конічної заточки.

Тепер ви знаєте, як заточити свердло правильно, і неодмінно скористаєтеся порадами, наведеними нижче, і у вас не виникне проблем з тупими свердлами. А навчившись заточувати свердла, ви можете навіть, робити це за невелику плату, оскільки за цей процес мало, хто береться, оскільки він досить трудомісткий. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!