Як вибрати дриль?



Як вибрати дриль?


З усіх електроінструментів, найбільш ходовим для домашнього майстра є дриль. За допомогою цього інструменту, будь-яка робота, пов`язана з ремонтом або складанням, виконується в рази простіше і в кілька разів швидше, ніж без нього. Важливе значення має питання, яку дриль вибрати домашньому майстру, щоб інструмент не обійшовся занадто дорого, і в той же час, за його допомогою можна було вибрати всі необхідні домашні роботи. Критеріїв вибору кілька, і не зайве з ними ознайомитися, перед тим, як йти в магазин побутової техніки.

Вибір в залежності від обсягу робіт

  • Якщо інструмент купується для використання в тривалому ремонті або для інших цілей, пов`язаних з частим і тривалим використанням, слід зупинити свій вибір на професійній дрилі. У цій категорії поділяють власне професійні інструменти, і «умовно-професійні», виробництва країн Південно-Східної Азії.
  • Якщо техніка буде використовуватися рідко, варто придбати дриль дешевше, призначену для побутових потреб. Ресурс таких інструментів набагато нижче і вони не розраховані на тривалу роботу, однак і ціна у них набагато нижче, ніж у професійних інструментів.

Момент, що обертає і швидкість

  • Перед тим, як вибрати дриль, домашньому майстрові слід прикинути, для яких цілей вона в першу чергу буде використовуватися. Для кожного матеріалу оптимальною є певна швидкість обертання. Якщо отвори будуть набриднений в металі та деревині, необхідно зупинити вибір на високооборотній дрилі (2000-2500 об. / Хв.). Якщо дриль буде використовуватися як шуруповерт, або для свердління в бетоні або цеглі, знадобляться більш низькі обороти (500-1000 об. / Хв.). Для універсального застосування варто придбати дриль з регулятором обертів, причому найбільш зручною є опція плавного регулювання.
  • Під обертає розуміється та сила, з якою електромотор здатний обертати свердло, тобто її потужність. Ця величина може коливатися від 300 до 1500 Вт. Якщо потрібно вибрати дриль для будинку, то цілком достатньою буде потужність 500-700 Вт. Для професійних цілей краще зупинитися на більш потужних моделях. На вибір за даним критерієм впливає також максимальний діаметр отворів, які потрібно буде свердлити. При цьому варто враховувати, що не всяка побутова електропроводка зможе витримати навантаження, яку споживає потужна професійна дриль.

харчування дрилі

  • Якщо в місцях, де буде використовуватися дриль, є доступ до електророзетки, використовувати дриль з автономним живленням навряд чи оптимально. Тим більше, що вартість її в порівнянні зі звичайною, зазвичай вища.
  • Якщо ж вибрати дриль акумуляторну просто необхідно для того, щоб користуватися електроінструментом поза доступу до мережі живлення, варто зупинити вибір на моделях з нікель-кадмієвих 12-вольтовими акумуляторами (Ni-Cd). У порівнянні з нікель-метал-гідридних (Ni-MH) акумуляторами вони більш поширені в Росії, мають трохи більші габарити, проте, вони краще витримують великі струми і більш стійкі до негативних температур.
  • Професійні акумуляторні дрилі зазвичай оснащуються двома акумуляторами для можливості почергової зарядки. При цьому працездатність таких акумуляторів відновлюється приблизно за 60 хвилин. У побутових інструментах акумулятори повністю заряджаються за період від 3 до 7 годин.

Додаткові опції

  • Якщо затіваються об`ємні будівельні роботи, при яких передбачається робити отвори в погано піддаються свердління матеріалах, таких, як бетон або камінь, варто вибрати ударну дриль або перфоратор. Якщо отвори в таких матеріалах передбачається свердлити рідко, можна придбати дриль з можливістю відключення ударного механізму. Під час свердління твердих, але тендітних матеріалів, таких, наприклад, як керамограніт або плитка, варто вибрати ударний механізм із зниженою або регульованою силою удару. У таких випадках використовується також дриль з прецизійним механізмом буріння.
  • У сучасних дрилях використовуються два види патронів - швидкозажимні і зубчасті. В останньому свердло кріпиться за допомогою спеціального ключа. У патрон для того, щоб закріпити свердло досить невеликого зусилля руки. У деяких моделях можна використовувати змінний патрон.
  • Досить істотне значення для використання в домашніх умовах можуть мати габарити і вага інструменту. Компактний і ергономічний інструмент буде більш зручний час свердління отворів у важкодоступних місцях. Зручний кейс дозволить компактно зберігати інструмент разом з приладдям.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!