» » » Як навчитися малювати портрети?

Як навчитися малювати портрети?

Як навчитися малювати портрети?

Малювати портрет - заняття цікаве і складне. Не кожен знаменитий художник уміє це робити. В основному художники, які добре малюють портрети - самоучки, у яких добре розвинене почуття прекрасного, але навіть їм треба багато вчитися. Якщо ви малюєте, наприклад, пейзаж, то зовсім необов`язково, щоб він був схожий на ту місцевість, яку ви хотіли зобразити, досить того бачення природи, яке у вас є. У випадку ж з портретом все трохи інакше. Адже будь-яка людина зможе порівняти портрет з оригіналом і сказати, схожий він чи ні. І не всім художникам-портретистів вдається домогтися стовідсоткової схожості. Секрет в тому, що головне зовсім не в цьому, а в тому, щоб розглянути в кожній людині щось унікальне, що відрізняє його від всіх інших і зобразити це на папері.

Чи не налаштовуйтесь, що вийде відразу навчитися малювати портрет людини, приблизно портретів через п`ять ви побачите прогрес.



Почніть з того, що уважно розгляньте модель. Ваше завдання - знайти особливу рису, а потім перенести її на аркуш паперу. Якщо ви точно визначите пропорції частин обличчя, то вже буде схоже. Якщо ви коли-небудь бачили шаржі, то помітили, що такий художник лише акцентує увагу на якій-небудь частині особи, і виходить дуже навіть схоже.



Почніть малювати людини олівцем. Зображуйте риси обличчя у вигляді геометричних фігур, потім виділіть олівцем відстань між очима, між ротом і носом, підборіддям і ротом і т.д. Дотримуйтесь розміри частин обличчя відносно один одного. Коли побачите, що почав вимальовуватися портрет, можете приступати до обсягу і відтінкам.

Алгоритм малювання портрета

Пропонуємо Вам декілька правил, щоб научітья малювати портрети. 

  1. Обрисуйте контур обличчя, стежте за тим, щоб він не займав весь лист. Але і не робіть занадто маленьким, щоб зручніше було наносити очі, ніс і губи. Щоб контур не надто виділявся, розтушуйте його пальцями або стірательной гумкою.
  2. Механічним олівцем акуратно заштрихуйте ті місця, де будуть волосся, намагайтеся виконувати штрихування в одному напрямку. Виконуючи штрихування, будьте уважні з напрямком волосся, від цього залежить, яка зачіска у вас вийде. Якщо ви будете діяти послідовно, то досягнете схожості. Волосся на голові лежать в одному напрямку, значить і малюємо їх в одному напрямку. Лінії волосся удлиняйте поступово, деякі ділянки штрих по кілька разів, щоб вийшло затемнення, як ніби тінь. Намагайтеся, щоб не залишилося жодного незаштриховані ділянки в районі волосся.
  3. Тепер дуже відповідальний момент. Візьміть аркуш білого паперу і акуратно розтушуйте всю зачіску, сильно не натискайте і не заходьте за кордону. Так зачіска вийде цілісною і буде виглядати реалістично. Розтушовувала у напрямку росту волосся.
  4. Не варто забувати і про відблисках. Візьміть загострену стірательную гумку і проведіть нею лінії в декількох місцях. Зверніть увагу, що лінії не повинні бути чітко паралельними, а й не повинні перетинатися. Вони повинні як би змішуватися з олівцевими лініями.
  5. Тепер зверху заштрихуйте найтемніші ділянки більш м`яким олівцем.
  6. Красиво виходить, якщо додати кілька прямих або трохи хвилястого волосся близько овалу обличчя. Вони ніби підкреслюють його. Але будьте уважні і не заходите на обличчя, поки воно ще не намальовано.
  7. Виділіть так кілька волосин по всій голові.
  8. Приступимо до очей, носа і рота. Пам`ятайте про відстань між частинами особи і про пропорції. Якщо у людини великі очі і маленький ніс, то і на портреті очі повинні бути більше носа. Те ж саме і з ротом.
  9. Затемните куточки очей і губ. Кількома темними лініями виділіть кілька вій особливо яскраво. Так само поступите і з бровами.
  10. Растушуйте кінчик носа і його межі, крила носа можна затемнити.
  11. Все кордону повинні бути розтушувати.
  12. Закінчите малювання портрета, виділяючи вилиці.
  13. Зручніше повертати лист, а не повертатися самому.
Ось основні правила того, як навчитися малювати портрет олівцем. Успіхів!


Увага, тільки СЬОГОДНІ!