» » » Як ловити судака?

Як ловити судака?

Як ловити судака?
Як ловити судака?

Судак є досить великою рибою, що досягає 20 кілограмів ваги. Але для будь-якого рибалки судак вагою більше чотирьох кілограмів вже буде завидною видобутком. Щоб зловити судака, так само, як і будь-яку іншу рибу, треба знати його звички, місця проживання, переваги в харчуванні і інші особливості "характеру" риби. Цьому і буде присвячена наша розмова. Як ловити судака, який час краще для лову, які місця вибирає судак і на яку наживу краще клює - основа статті.

Полювання на судака: що треба знати

А знати треба багато, так як судак - риба непроста, і щоб зловити його, треба підготуватися.

Де ловити судака

Вибираючи місця лову, пам`ятайте, що судак воліє чисту воду, в забрудненій він просто не може жити. Це великі річки, озера з чистою водою. Крім чистоти, місця їх проживання відрізняються достатньою глибиною, не менше 2-2.5 метрів. Як правило, це місця з галькові, твердим піщаним або кам`янистим дном. Особливо воліють обривисті ями без водоростей і каламуті.

Вони люблять ховатися між корчів і каменів, після того як наїдаються. Там вони перечікують процес перетравлення їжі. Добре ловити судака в ямах, підводних схилах, в місцях з середньою течією у обривистих берегів.

Коли ловити судака

Що стосується сезону, то найбільш підходящий період для лову судака - час після нересту, яке припадає на середину травня, а далі - в жовтні.

Щодо часу доби, краще вибирати вечірній (з наступ темної теплій ночі) і ранковий час для лову судака. Як правило, дрібні судачки беруть наживку з настанням зорі і до настання сутінків, в той час як великі особини будуть активні з настанням теплоти- судак - нічний хижак і зоревая риба.



Орієнтиром інтенсивного клена може бути початок цвітіння жита, жовтінню липи.

На що ловити судака

Кращим прикормом для даного виду риби буде жива і нежива риба.

Великі особини харчуються дрібною рибкою, проте зовсім не проти поласувати раком, великим хробаком та іншої водної живності.



Зважаючи на свою обережність, судак рідко спокуситься великої блешнею. Перевага віддасть Піскарьов або дрібної білої рибку, а ще краще схоплює жвавих, активних живців.

Як ловити судака на живця

Найбільш логічно і правильно вибирати живця, відповідного звичної їжі судака в тому чи іншому водоймищі. Наприклад, якщо Ви ловите судака в північних озерах, вибирайте в якості живця йоржа, ряпушку або уклейку. Якщо це озера середньої смуги, звичними для судаків будуть уклейка, плотва, верховодка. Для річкових судаків підходящими стануть уклейка, ялець, піскар. Морські судаки з задоволенням хапають кільку, хамсу, бичків. Однак в якості живця підійдуть і інші рибки: дрібні окушки, карасики, густерка, піскар і інша узкотелая рибеха.

Живця найкраще насаджувати на снасточку, яка складається з двох одинарних гачків, відповідних величині живця. Як правило це №9-12.

Як ловити судака на спінінг

Ловити судака на спінінг можна і з берега, і з човна. Саме ловля судака даними способом має свої особливості. Блешню або снасточку з живцем краще вести так, щоб грузило або снасточка немов робили стрибки по дну, але не волочилися. Між стрибками повинна бути пауза в кілька секунд (6-7 сек.). Тобто, Ви опускаєте кінчик вудилища і послабляєте лісі, після чого робите підйом і підмотку, це і буде дорівнювати одному кроками до наступного опускання кінчика вудилище і гальмування підмотки.

При лові судака на спінінг пам`ятайте, що судак НЕ схопить швидко пересувається приманку.

Спінінг - особливий спосіб лову взагалі, і судака зокрема. Щоб краще засвоїти техніку, Ви можете подивитися на відео, як ловити судака. Багато роликів як розважає, так і навчального характеру зараз можна знайти в інтернеті.

Як ловити судака на донну вудку

Ловити на донну або поплавкову вудку судаків можна лише в тому випадку, якщо Вам добре відомі місця їх стоянок. Пам`ятайте, що охочіше судак бере приманку, що лежить на дні, так вона здається більш природною, так і волосінь в цьому випадку не так видно. Не поспішайте з підсічкою, якщо судак жадібно схопився за приманку, дайте йому як слід схопити її. Коли ж судак мляво вистачає приманку, його підсікають при першій потяжке, а інакше його можна упустити, так як він може просто кинути живця.

Вивудивши одного судака, що не покидайте місце. Судаки, як правило, живуть зграями, так що шанс піймати ще у Вас залишається. Головне, пам`ятати про те, що судаки - досить обережні риби, а тому слід дотримуватися тиші під час лову цієї риби.

Ось основні моменти, що стосуються лову судака. Вивчайте рибу, і тоді Ви точно будете знати, як її зловити.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!