» » » Яка котушка краще?

Яка котушка краще?

Яка котушка краще?
Яка котушка краще?

У досвідчених рибалка у виборі снастей для риболовлі кожна дрібниця має значення. Вони з непідробним завзяттям дивляться сотні різних варіантів для кожної з частин свого спорядження. Ті, хто користуються спінінгом, вважають однією з головних його складових котушку. Поговоримо про те, яка котушка краще для спінінга і на що звернути увагу при виборі.

Котушки для спінінга бувають декількох видів: безінерційна, інерційна і мультиплікаторна.

безінерційна котушка

Так називають ту котушку, де волосінь і шпуля не обертається при закиданні і підтягуванні риби. Такі котушки можуть бути як з відкритою, так і з закритою шпулею. Особливості безінерційної котушки:

  • максимально береже волосінь від сплутування;
  • при їх занедбаності немає необхідності "пригальмовувати" приманку. Це дозволяє робити дуже далекі закидання навіть з різними видами принад;
  • вони мають фрикційне пристрій, який береже волосінь від надриву;
  • вони мають механізм, що запобігає зворотне обертання;
  • вони мають лескоукладиватель, який обов`язково потрібно перевірити при покупці. Його робота повинна проводитися без зайвих зусиль.

Безінерційна котушка для спінінга вважається ідеальним варіантом для новачків. Вона проста у використанні і доступна за ціною. При її покупці слід звернути увагу на наступні параметри:

  • плавність ходу волосіні;
  • переднє або заднє розташування фрикциона;
  • розмір шпулі (від 1000 мм);
  • загальна вага котушки і вага її деталей окремо.

інерційні котушки



Такі котушки вважаються найбільш недорогими і спрощеними механізмами, але їх мінус в тому, що вони не годяться для великої риби. Їх використовують як на спінінгах, так і на звичайних вудки, і розмір шпулі складає 50-100 мм. Їх особливість в тому, що їх обертання не закінчується при попаданні приманки у воду і вони вимагають використання пригальмовування, щоб волосінь не заплуталася. Це більш аматорський варіант, непризначених для серйозного улову.

Котушки - мультиплікатори

Найскладнішим механізмом мають котушки - мультиплікатори. Вони ж є і найдорожчими і надійними. Призначені для наддалеких закидів і дуже великого улову. Новачкам складно буде з ними впоратися, тому рекомендуються вони в основному професіоналам. Вони забезпечені багатьма функціями - автоматичним пригальмовуванням, високою швидкістю намотування. Однак при використанні таких котушок потрібно докладати додаткових зусиль для контролю за волосінню, а також використовувати важкі приманки. В цьому і полягає складність звернення.

Рейтинг котушок

Про те, яка котушка краще, сперечатися складно. Кожен вид котушок підходить для певного типу риболовлі, а також рівня рибалки. Тому наш рейтинг буде складений виходячи з цінових категорій.

  • До 1000 рублів. У цій категорії кращою визнано Daiwa Sweepfire. Вона рекомендується новачкам і рибалкам, рідко виїжджають за уловом.
  • До 2000 рублів. Ryobi Tresor і Daiwa Megaforce є визнаними лідерами в цій категорії.
  • До 5000 рублів. Shimano Elf 2011 року визнана кращою - і легкість механізму, і надійність, і комфорт у використанні.

Для того щоб точно не помилитися у виборі, читайте ще одну нашу статтю на цю тему Як вибрати котушку для спінінга.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!