» » » Хто придумав чебурашку?

Хто придумав чебурашку?

Хто придумав Чебурашку?

Треба сказати, що це просте питання (вірніше, відповідь на нього) не такий вже і однозначний, як здається на перший погляд. Кумедний герой літературних творів, мультфільмів, що за сумісництвом є офіційним символом російської збірної на олімпійських іграх, став свого часу каменем спотикання відразу декількох судових спорів. Про те, чому це сталося, і хто насправді придумав Чебурашку, спробуємо розповісти в нашій статті.

літературний персонаж

З одного боку, це образ книжковий. І придумав його письменник Едуард Успенський. Жовті очі (як у пугача). Кругла велика голова (як у зайця). Хвостик пухнастий і коротенький (як у маленького ведмежати). До речі, в перших випусках книжки про Чебурашку і Крокодила Гену, виданої ще до появи знаменитого мультфільму в 1966, звір виглядав по-іншому. Так його образ побачили два інших художника Алфеевскій і Калиновський. Коротко можна сказати: зовсім не схожий!

герой мультфільмів

Світлий і незабутній образ Чебурашки з радянського мультика, що вийшов у світ в 1969, створив художник-мультиплікатор Леонід Шварцман (справжнє ім`я - Ізраїль Аронович Шварцман). І після цього в усіх інших мультфільмах про Чебурашку саме цей геніальний радянський художник створював персонажів. Так що право на мультиплікаційного звірка належить саме йому.

походження імені



За казкою Успенського, невідомий звір при транспортуванні разом з апельсинами норовив «чебурахнутись», тобто впасти, просто кажучи. Звідси і ім`я - Чебурашка. У словнику Даля поняття «чебурахнутись» описується як: «впасти», «розтягнутися», «впасти». А слово «чебурашка» означає: лялечка типу ваньки-встаньки, яка, як її ні кидай, стає на ноги.

поділ бренду

Судові процеси між Успенським і Шварцманом почалися після розпаду СРСР, в дев`яності. Пік припав на 2004-2007 роки. Художник звертав увагу на те, що образ Чебурашки в перших виданнях книг значно відрізняється від намальованого потім героя мультфільмів. І різниця однозначно присутня. Тому розумно все ж говорити про двох різних авторських персонажах: герої мультфільмів і літературного героя.

Про те, як правильно їх намалювати, читайте в статті Як намалювати Чебурашку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!