» » » Як роблять бісер?

Як роблять бісер?

Як роблять бісер?

Бісер - одне найстаріших прикрас людини. Хочете дізнатися, з чого і як роблять бісер? Перші намистини робили з глини, формуючи їх прямо на нитки або на дроті, протягнутої через соломинку. Під час випалу нитка або соломинка згорали, а намистини з отворами залишалися. Технологія виготовлення бус з кераміки не змінилася і в наш час. Їх як і раніше формують на нитки, тільки роблять це автомати і випал проводиться в муфельній печі, після чого намистини обливають глазур`ю.

  • Дерев`яний бісер - намистини виточують на спеціальних верстатах, після чого в кожній намистині сверлится отвір.
  • Намистини з напівкоштовних каменів так само виточуються з каменю, і в кожній з них окремо сверлится отвір.
  • Металевий бісер - раніше відливали з дорогоцінних металів в спеціальних формах і вручну робили отвори. Але бісер з металу дуже важкий і його поступово замінили на скляний, який виготовлявся зі скляної трубочки, на яку накладався найтонший шар золота або срібла, а зверху одягалася трубочка більшого розміру. Отриману композитну трубочку нарізали на шматочки-намистини, які мали блиск золота, але важили набагато менше і коштували дешевше. Сейча бісер з металевим блиском отримують шляхом покриття емаллю або солями металу вже готових скляних або пластикових намистин.

Однак найчастіше бісер виготовляється зі скла. Існує кілька технологій його виготовлення.

  • Дутий бісер.- Для виготовлення беруться дві металеві палички. Кінчиком однієї зачерпує кілька скла, а кінчиком другий палички витягувалася тонка скляна нитка або стрижень, яка згодом розрізається і використовується для виробництва бісеру.
  • Кручений бісер. Скляний стрижень розплавлявся і навивати на дріт. Після цього дріт нагрівається і навитих на неї скло розтікається, утворюючи оболонку навколо дроту. Після охолодження дріт стискається і заготівля для бісеру легко знімається.
  • Витяжної бісер виготовляється шляхом витягування скляної трубки з порожниною всередині. Готова трубка разрубается на шматочки-намистинки.
  • Плетений бісер - гарячої скляних ниток обплітає дріт.
  • Пресований бісер - форма бусинам надається за допомогою преса або спеціальних пресових щипців.
  • Спиралевидний бісер - гарячі скляні нитки намотуються на дріт спіраллю.
  • Печена бісер - бісер виготовляється зі скляного порошку, який засипається в форму і спікається.

Трубочки-заготовки розрізаються на шматочки і отримують довгастий, так званий рубаний бісер. Якщо бісер потрібен круглий, його разом з образівом завантажують в спеціальний барабан. Під час обертання і нагрівання намистини плавляться і обтачиваются до сферичної форми. Згодом бісер промивається від образіва і при необхідності покривається глазур`ю.



Всі ці методи використовуються і зараз для отримання бісеру ручної роботи. При промисловому виготовленні використовуються спеціальні верстати, що виготовляють бісер шляхом штампування. Це дозволяє автоматизувати процес і отримувати якісний бісер потрібного розміру і форми.

Однак у наш час найпопулярнішим є бісер із пластику. Технологія його отримання така ж, як і скляного, тільки температура для виготовлення дещо менше, ніж скла. При кустарному виготовленні бісеру з пластика використовується метод навертання смуги пластика на дріт. Такий бісер легко дізнатися по тонкій ледь помітною лінії, яка залишається на боці намистини.

Саме пластиковий бісер - найлегший з усіх, найчастіше використовують в бісероплетіння, в`язання і вишивки, які останнім часом знову набули широкого поширення. Ми розповіли вам, як роблять бісер.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!