» » » Як зшити одяг?

Як зшити одяг?

Як зшити одяг?

Один з найпоширеніших питань, що стосуються крою та шиття, звучить так: як зшити одяг? І задають його, як правило, ті, хто хоче навчитися шити з нуля. Саме для них і написана ця стаття. Це, так би мовити, маленьке введення в світ шиття, завдяки якому ви дізнаєтеся про основні поняття і вже самі вирішите, чим конкретно будете займатися - пошиттям якого одягу.

Як навчитися шити одяг своїми руками



Скажу вам відразу: щоб навчитися шити з нуля, необхідно дотримуватися двох умов: мати величезне бажання і не менш велике терпіння. В общем-то, все, як і в будь-якому іншому справі. Якщо у вас є таке бажання і терпіння, то цілком можна починати. Причому, має переважати саме бажання, оскільки терпіння прийде, якщо ви всерйоз вирішили цим зайнятися. Найпоширеніший питання - з чого почати. Звичайно, з самих основ, про які ми зараз і поговоримо. Але найголовніше - щоб вистачило бажання, терпіння, а також часу і сил. Останніх у вас піде на навчання теж чимало. І ще одне, перед тим як розповідати про конкретні речі: теорія - це чудово, але в шиття, як і в багатьох інших областях, першорядне значення набуває практика. Тільки взявши в руки голку й нитку, ви зможете чогось навчитися, адже знання теорії не допоможе навіть пришити ґудзик. Це можна освоїти, тільки застосовуючи цю теорію на практиці. Ну, а тепер поговоримо про самих ази, які викладають тим, хто хоче навчитися шиттю, в спеціальних закладах.

Як шити собі одяг: основи



Насамперед вас будуть навчати ручним стежках: розкажуть і покажуть, які вони бувають і то, як їх правильно робити. Ну, а після цього посадять за швейну машинку і ви будете вчитися працювати вже на ній. Але це практичне навчання, а в теорії, яка повинна вивчатися паралельно, міститься така інформація, не повідомляючи якої подальше навчання буде просто безглуздим. Тепер про поняттях. Власне конструювання одягу - це створення об`ємної форми, яка буде покривати тіло людини, з плоского матеріалу - тканини. Існують 2 способи конструювання одягу: розрахунковий і муляжний, причому останній (модельний) застосовується значно рідше, ніж розрахунковий. Ну, а тепер про розрахунковому способі докладніше. При подібному побудові креслень (викрійок) використовуються вимірювання тіла людини. Вимірюють різні ділянки тіла і відповідним чином кроять і зшивають матеріал. Даний процес (вимір тіла людини) називають зняттям мірок. Також потрібно врахувати, що при побудові креслень використовують і такі вимірювання, як надбавки. Збільшеннями називається різниця між вимірами тіла людини та розмірами одягу. Це дуже важливо, оскільки саме за рахунок збільшень можна змінювати форму і силует одягу, адже ступінь прилягання одягу до тіла в цьому випадку буде різною. Отже, для побудови креслення деталей одягу потрібно знати не тільки вимірювання окремих частин тіла, але і величину збільшень до даних вимірів. Побудований за таким даними креслення називають креслення основи конструкції одягу.

Від теорії до практики

На базі основи конструкції вже можна будувати і всілякі моделі, тобто вироби, що мають єдину основу, але відрізняються один від одного різними фасонними елементами - наприклад, застібками або формами комірів, чи якимись іншими елементами. Також зрозумійте, що неможливо навчитися добре шити за день, і в тому числі за місяць цьому навчитися практично не реально, тому приготуйтеся до поступового освоєння цієї непростої науки. Якщо хочете, сходіть на спеціальні курси, немає - займайтеся будинку. З власного досвіду я скажу, що самостійно можна освоїти все, що завгодно, було б бажання. Просто з учителем знадобиться трохи менше часу, хоча я зазвичай у всьому цілком обходжуся і без такої розкоші. Але бажання, як ми вже говорили, знадобиться багато. Освоївши теорію, вчіться робити різні стежки, що спочатку буде непросто. Якщо у вас є швейна машинка (а куди ж без неї), то процес шиття істотно спроститься, проте це не звільнить вас від вивчення теорії і від практики, так би мовити, своїми руками, без застосування сучасної техніки. Як показує практика, найкращі дизайнери і кравці можуть зшити прекрасну річ, маючи тільки шматок тканини і голку з нитками. Вчіться цьому і ви, тим більше що зшити одяг своїми руками реально. А які якості, знання і вміння для цього необхідні, ви вже знаєте, тому бажаю вам удачі в цій нелегкій, але дуже цікавій справі!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!