Як стати вільним?

Як стати вільним?

З самого народження ми залежні від своїх батьків, несамостійні і безпорадні. Ми не вільні в своїх бажаннях, вчинках і діях, нас поправляють, забороняють, стримують, керують ... Ми ростемо і мріємо, що коли станемо великими, то обов`язково будемо робити те, що захочемо ... Але поступово, ставши самостійними, ми не стаємо вільними. Ми несемо на собі тягар відповідальності за безліч речей, батьків, сім`ю, дітей, роботу, навчання ... Постійно відчуваємо тривогу і занепокоєння за особисте життя, думка оточуючих, здоров`я, майбутнє, свою неминучу старість ... Іноді стає просто нестерпно, так і хочеться кинути все і опинитися на безлюдному острові, бути вільним від проблем і від прийняття щоденних рішень. Так, як стати вільною людиною?



Французький письменник Жан де Лабрюйер писав: «Бути вільним значить не байдикувати, а особисто вирішувати, що робити і чого не робити». Зараз розробляються нові психотерапевтичні техніки і методики, однак не варто з головою кидатися в їх вивчення, щоб не нашкодити собі. Також проводиться дуже багато семінарів і тренінгів на тему типу: Стань вільним швидко, Як перестати турбуватися і стати вільним і ін. Але навіщо витрачати на це великі гроші, коли потрібно засвоїти лише кілька простих порад, слідуючи яким можна відчути себе набагато вільніше і щасливішим?



Головне, що потрібно зрозуміти, що свобода не полягає в тому, що можна робити все, що заманеться! Багато хто думає, що втративши все, ми знаходимо свободу: кинути всіх близьких і всі справи, виїхати, піти, втекти, звільнитися, врешті-решт ... Свобода - це не втеча від відповідальності, скоріше навпаки.

  • Перше, з чого слід почати - позбутися від своїх звичок. В першу чергу - від шкідливих. Ми настільки залежні від них, що багато робимо несвідомо, на підсвідомому рівні. Це важко, потрібно ламати себе, але варто тільки постаратися, і це буде першою сходинкою до свободи - свободи від звичок. 
  • Повірте в себе, в свої сили, ви - унікальна і неповторна особистість. Вчіться всьому, що вам цікаво. Не впадайте у відчай, якщо щось не виходить спочатку і йде не так, як би вам хотілося. Вірте, що все буде добре, і ви обов`язково досягнете певного рівня майстерності. Працюйте тим, ким ви хочете, там, де вам комфортно і спокійно, нехай навіть за невелику зарплату. Звичайно, багато що в цьому світі залежить від грошей, але не ви! Пам`ятайте, всіх грошей не заробиш, і ви вже на другій сходинці до свободи - свободи від грошей.
  • Наступний крок, станьте самостійними! Як здобути свободу, якщо ми самі нічого не вміємо зробити? Потрібно навчитися робити все самому! Пам`ятайте, як дорослі кажуть дитині, якщо щось не виходить - НЕ хничь, не плач, а спробуй зробити це ще раз! Ставши самостійним, самі допоможіть тим, хто потребує допомоги, але не вимагає її.
  • Намагайтеся слухати своє серце, воно не обдурить. Прислухайтеся до своїх внутрішніх бажань. Чи не лицемірте, не прагніть догодити всім і у всьому! Будьте самим собою у вчинках, бажаннях, словах. Нехай не таким, як усі, десь дивним, десь навіть дивовижним, але нікому нічого не зобов`язаним і не належним.
  • Не тримайте образ на інших людей, більше прощайте. Часто вантаж минулого не дає нам йти далі, ми невільні, тупцюємо на місці, знову і знову переживаючи моменти з минулого: незроблений вчинок, невимовне вчасно слово, невдачі, неприємна пригода, винуватцем якого ви стали ... Постарайтеся відпустити проблему і людей, які завдали нам образу, усвідомте свою помилку і йдіть далі. Так ви станете вільним від інших людей і думки оточуючих.
  • Останнє, що можна порадити, постарайтеся знайти себе! Найчастіше ми залежні від страху змін, боїмося щось поміняти, прийняти в своє життя щось нове, незвідане і незвичне. Все в нашому житті буденно, одноманітно, монотонно і буденно ... Не бійтеся змін, спробуйте щось змінити в своєму житті, в розпорядку дня, плануйте вихідні та відпустку. Можливо, ви відкриєте для себе нові горизонти. Ваше життя зміниться, стане набагато цікавіше і яскравіше. І питання: як стати вільним? - Вже втратить для вас актуальність.

Ви по-іншому станете дивитися на вантаж повсякденних турбот і обов`язків, і задумаєтеся, так він важкий і непосильний? Адже як сказав Е. М. Ремарка: вільний лише той, хто втратив все, заради чого варто жити!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!