» » » » Як позбутися нав'язливих думок?

Як позбутися нав'язливих думок?

Як позбутися нав`язливих думок?

Багато людей хоча б раз у житті зіштовхуються з нав`язливими думками, діями, бажаннями. Ці нав`язливі стани приходять незалежно від волі й бажання людини. Чим більше людина намагається блокувати такі думки, тим сильніше вони лізуть в голову. Причина появи нав`язливих думок - це страх, який сидить глибоко в підсвідомості. Під впливом нав`язливих думок, людина може робити дурні вчинки, вести себе неадекватно. Причому індивід повністю усвідомлює безглуздість своїх дій, але нічого не може з собою вдіяти. Люди, яких мучать нав`язливі стани, часто придумують спеціальні ритуали, щоб полегшити свій стан. Ці ритуали стають життєво необхідними, починається невроз нав`язливих думок.

Найпоширеніші нав`язливі стани і думки:

  • агресія: бажання завдати тяжкі ушкодження близьким, родичам, просто прохожім- бажання виїхати на зустрічну смугу
  • хвороблива недовірливість, пов`язана з надмірною особистою відповідальністю: чи точно я вимкнув світло, газ-не забув я закрити двері-не їде це пожежна машина до мене додому і т.д.
  • нав`язливе бажання чистоти та особистої гігієни: багаторазове і дуже ретельне миття рук, стерилізація посуду, боязнь зайти в громадський туалет ітд.
  • нав`язливе виконання різних ритуалів, пов`язаних з прикметами, щоб не допустити біди: стукання по столу, плювання через ліве плече, згорнути з дороги, побачивши чорну кішку, підрахунок чогось певну кількість разів ітд.
  • нав`язливий порядок: стакани повинні стояти тільки в певному порядку, книги - в певній послідовності, килим повинен лежати строго перпендикулярно стіні і т.д.
  • сексуальні страхи: боязнь опинитися гомосексуалістом, лесбіянкою, мазохістом, педофілом ітд.
  • нав`язливі думки про смерть: боязнь померти несподівано або взагалі болісні думки, що коли то життя закінчитися.

Багато людей цікавляться, як лікувати нав`язливі думки і чи можна зробити це без допомоги фахівця? Якщо у вас почався невроз, то самостійно позбавитися від нього дуже складно. Якщо нав`язливі думки ще не зруйнували звичний хід вашого життя, то можна спробувати з ними впоратися самому.

Як позбутися нав`язливих думок: поради психолога

  • Не намагайтеся заблокувати поганих думок, заборонити собі думати про проблему - цим ви ще більше провокуєте нав`язливі стани.
  • Не сваріть себе за погані думки, вони приходять в голову багатьом, просто ви надаєте їм більше значення.
  • Замініть негативні думки позитивними твердженнями: запишіть на одному аркуші паперу свій страх, на іншому - ваше бажане стан. Наприклад, страх: я боюся підхопити де-небудь якусь інфекцію і тяжко захворіти. Позитивна афірмація: я абсолютно здоровий, моя імунна система працює відмінно і захищає мене від усіх недуг. "Поганий" листочок спаліть, аффирмацию завжди носите з собою і читайте, як тільки на розум прийдуть погані думки.
  • Добре допомагає медитація - повне м`язове розслаблення, або читання мантр. У мережі ви знайдете чимало медитативних практик. Виберіть для себе підходящу і медитуйте кілька разів на день. Зняття м`язового напруги зробить вас набагато спокійніше.
  • Якщо нав`язливі стани не дають вам спокою і сильно мучать, не варто замикатися один на один зі своїми страхами. Якщо є можливість, зверніться до досвідченого (!) Психолога, який вже працював з даною проблемою. Спеціаліст, який Вам потрібен - саме психолог, не лікар.


Пам`ятайте, ви самі господар своїх думок і ви можете легко вигнати небажані думки зі своєї голови! Будьте здорові і щасливі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!