» » » Перша вагітність: що робити?

Перша вагітність: що робити?

Перша вагітність: що робити?

Всі ми різні. Одні підходять до зачаття дуже серйозно, плануючи роками вагітність, читаючи відповідну літературу, відвідуючи курси майбутніх батьків і мінімум за рік, кидаючи курити. А інші (їх, до речі, переважна більшість) одного разу на дозвіллі сядуть, підрахують, коли там у них були останні місячні, проведуть тест як-небудь з ранку, і на цьому моменті їх очі розширяться від подиву. Дві смужки! Так, це, звичайно, дуже щасливий момент, але в будь-якому випадку, він викликає у кожного розгубленість і навіть шок. Адже це найперша вагітність! Що робити? Давайте розберемося.

Що робити в першу чергу

  1. Не панікуйте! Подумайте, яке це щастя - мати карапуза, який незабаром буде ласкаво називати вас мамою.
  2. Привітайтеся з малюком, привітайте його і погладьте.
  3. Збережіть собі на пам`ять тест, щоб через багато років, глянувши на нього, ревіти в три струмка від розчулення.

Перші тижні вагітності

  1. Якщо ви помічаєте якісь нездужання, наприклад, у вас тривають кров`янисті виділення зі статевих органів, обов`язково зверніться до гінеколога, навіть, якщо вам здається, що немає нічого серйозного. Незначні, на ваш погляд, періодичні болі в животі можуть становити загрозу викидня.
  2. Якщо ви маєте шкідливі звички, терміново позбудьтеся від них. Вагітним не можна вживати спиртне навіть у малих кількостях. Киньте палити, в разі, якщо куріте- не слухайте нікого, хто говорить, що відмова від куріння шкодить майбутній дитині.
  3. Перегляньте раціон свого харчування. Тепер тільки здорова їжа! Не потрібно починати їсти за двох, слухаючи бабушек- харчуйтеся правильно і колишніми порціями. Не переїдайте. Забудьте про фаст-фудах. Тепер вам обом потрібні вітаміни і мікроелементи, ви можете їх отримати, якщо будете з`їдати 1 кг овочів і фруктів за день (це не так вже й багато!). Кефір і молоко споживайте не більше одного літра в день, щоб не викликати тонус матки бродінням в кишечнику. Ваші кращі друзі з цього часу - сир і сир. Не пийте газовані напої і газовану мінеральну воду.
  4. У перші дні вагітності не варто занадто поспішати ставати на облік, але до лікаря варто сходити, навіть якщо ви не відчуваєте будь-яких нездужань. Але все ж не зволікайте, до 12-го тижня обов`язково встаньте на облік до гінеколога в місцевій жіночій консультації (ЖК) або в платний медичний центр. На облік зазвичай стають після 7-го тижня, коли вже точно відомо, що жінка чекає дитину. Спочатку ви пройдете деяких лікарів: окуліста, ЛОРа та терапевта, здасте необхідні аналізи, і як раз підійде ваш час ставати на облік. До речі, якщо ви хочете в майбутньому отримувати допомогу, то зробіть все це до закінчення 1-го триместру, який триває 12 тижнів.
  5. Побільше гуляйте на свіжому повітрі. Це корисно і вам, і малюкові. Але тільки занадто себе не виснажуйте, відчуваєте, що втомилися - підіть додому перепочити.
  6. У перший місяць вагітності запасіться хорошими книгами і журналами для майбутніх мам. Сьогодні в Інтернеті повно тематичних форумів, де ви можете поспілкуватися з такими ж майбутніми мамами, як і ви. Тільки не дуже прислухайтеся до їхніх порад, навіть якщо опиняєтеся в подібних ситуаціях, пам`ятайте, що двох однакових вагітностей немає, і краще звертатися до лікаря, якщо виникають серйозні питання.
  7. Слідкуйте за своїм здоров`ям! Як фізичним, так і психологічним. У перші дні вагітності потрібно особливо берегти себе і мінімізувати ризик захворіти. Ембріон ще дуже слабкий, так що хвороби вам ні до чого, навіть несерйозна застуда може дуже згубно вплинути на розвиток майбутньої дитини і викликати у нього патології. Якщо у вас є можливість взяти на роботі відпустку в перші тижні, скористайтеся ним.
  8. Якщо ви не відразу дізналися про вагітність і брали в перші дні біологічно активні добавки або медикаменти, то обов`язково розкажіть про це свого гінеколога. Практично всі ліки негативно впливають на плід, тому не здумайте самостійно себе лікувати.
  9. Проконсультуйтеся з лікарем з приводу хронічних захворювань, якщо вони у вас є. Наприклад, якщо ви хворієте на хронічний цистит, то зараз вам необхідно зробити все, що в ваших силах, щоб не дозволити йому загостритися. Сходіть до стоматолога, вилікуєте карієс. Інфекція в порожнині рота може привести до негативних наслідків. Стоматолога обов`язково попередьте про вагітність.

Ще кілька порад

  • Порадьтеся з лікарем на рахунок вітамінів для вагітних, він розповість вам, коли і які пити, в яких дозах. Ці вітаміни повні фолієвої кислоти, яка дуже необхідна майбутнім матусям.
  • Якщо ви хочете прийняти якийсь препарат під час головного болю, під час застуди і так далі, уважно читайте інструкцію, може бути препарат протипоказаний під час вагітності, а ще краще запитайте у свого лікаря, дозволений він чи заборонений.
  • У перші тижні вагітності ви можете відчувати часту сонливість - це нормальний процес, тому не використовуйте ніяких стимуляторів, по типу настоянки женьшеню тощо
  • Якщо ви дуже любите каву, то пийте натуральний заварний і не дуже міцний. Обмежте себе до однієї чашки в день.
  • Ваш сон повинен тривати 8 годин. Спіть в добре провітреному приміщенні.
  • Не вступайте в конфліктні ситуації, щоб уникнути стресів.
  • Запишіться на курси для вагітних, вони допоможуть вам краще розуміти зміни, які відбуваються у вашому організмі, і підготуватися до майбутніх пологів.
  • У ті дні, коли у вас раніше зазвичай наступала менструація, будьте найбільш уважні до себе.
  • Якщо ваша вагітність протікає без ускладнень, з дозволу лікаря, ви можете займатися легкими фізичними навантаженнями, це корисно, але тільки не перестарайтеся.
  • Під час вагітності можна займатися сексом. Підберіть зручні і безпечні пози, щоб не нашкодити малюкові.
  • Питайте себе оптимізмом, випробовуйте позитивні емоції, більше посміхайтеся, вашому малюкові це дуже необхідно.

цікаве становище



Як ми вже говорили, кожна вагітність по-своєму індивідуальна. Ви можете зіткнутися з не дуже приємним явищем - токсикозом, він навіть може залишитися з вами мало не до пологів. Але, можливо, що цього з вами не станеться і вам пощастить. Під час першої вагітності перебудовується таз, змінюється сполучна і м`язова тканини, змінюється і сама жінка, адже вона стає матір`ю. Також буде корисно ознайомитися з додатковою інформацією для майбутніх матусь:



Бажаємо, щоб цей шлях ви пройшли з радістю і знайшли своє щастя - прекрасного малюка з рожевими щічками.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!