Пологи у воді

Пологи у воді

Величезна кількість дітей по всьому світу народжується в воді. За підрахунками британських гінекологів, такі пологи вибирає майже кожна сота жінка. У самій Великобританії таким способом щорічно народжуються близько 20000 немовлят. Також поширена ця практика в Бельгії та Фінляндії. У Росії з недавніх пір пологи у воді також стали викликати чималий інтерес у майбутніх мам. У деяких пологових будинках породіллі пропонують спеціальний басейн або ванну, і дуже часто таким способом пологи відбуваються в домашніх умовах. При цьому ґрунтовних наукових досліджень про те, в чому перевага такої практики, майже немає.

Способи народити в воді

Подібні пологи бувають двох видів. Перший варіант - породілля знаходиться у воді протягом всього часу сутичок, а коли починаються потуги, її переміщують в звичайну повітряне середовище. Другий варіант - жінка знаходиться у воді з моменту сутичок до появи новонародженого на світло.

Плюси пологів воді

  1. Малюк відчуває менше стресу, вода служить йому звичної перехідною середовищем, і його психіка майже не страждає.
  2. Породілля відчуває менший біль, вода пом`якшує приблизно 70% дискомфорту при сутичках, нервове напруження зменшується в кілька разів, в більшості випадків зникає необхідність в анестезії.
  3. Вода надає на породіллю розслабляючий і заспокійливий ефект. Жінка може знайти більш зручне для себе розташування, може більш вільно рухатися.
  4. Скорочується тривалість пологів.
  5. Вода сприяє розкриттю матки, пом`якшує промежину.


Безсумнівно, тепла ванна може полегшити біль передпологових сутичок, а з ростом популярності таких пологів з`являється все більше компетентних у цій галузі акушерок. Але в останні десятиліття із завидною регулярністю випускаються звіти, в яких стверджується, що таким чином у новонародженого все ж підвищуються шанси захлинутися водою або заразитися інфекцією.

Мінуси пологів воді

  1. Існує високий ризик інфікування, тому якщо пологи тривають чотири години і більше, воду потрібно обов`язково міняти.
  2. Під час таких пологів проблематично нормально контролювати стан родових шляхів і плода.
  3. Існує маленький, але все ж ризик того, що дитина може захлинутися, адже деякі новонароджені починають дихати відразу ж після пологів. У цьому випадку наслідки можуть бути трагічними.
  4. Існують труднощі в регулюванні температури тіла дитини, можливі дихальні порушення.
  5. Якщо пологи відбуваються в ванні в домашніх умовах, то при виникненні ускладнень можна просто не встигнути добратися до лікарні. Тому жінки, які практикують домашні пологи у воді, дбають про те, щоб під їхніми вікнами в цей момент чергувала машина швидкої допомоги.

Згідно з даними одного з нечисленних досліджень на цю тему, 12% малюків, що народилися в воді, довелося терміново госпіталізувати, і потім їм потрібен був спеціальний догляд, в якому не потребував ні один з новонароджених, які з`явилися на світ у традиційний спосіб.

Вимоги до породіллі



Пологи у воді радять вагітним з мінімальним ризиком ускладнень. Це жінки зі стійкою психікою, без дихальних, серцевих і вірусних захворювань, без будь-яких патологій і ускладнень, без багатоплідної вагітності. Ванни при цьому повинні бути стерильними, а жінка повинна бути під постійним контролем, щоб в разі небезпеки її можна було відразу дістати звідти. Температура води в басейні або ванні повинна бути 36,5-37 градусів - така ж, як температура людського тіла, це допоможе не допустити перегріву або переохолодження. Ванна для води повинна бути не менше 2 метрів в довжину і не менше півметра в глибину.

Як підготуватися до пологів у воді

Заняття в басейні слід починати приблизно з п`ятого місяця вагітності. Жінка не відчуває своєї ваги, це дозволяє їй вільно рухатися, зміцнює м`язи (особливо м`язи тазу), вчить правильному диханню і позам релаксації. Вода розслабляє і заспокоює майбутню матір, але разом з гінекологом на таких заняттях обов`язково повинен бути присутнім тренер з плавання.

Виходячи з усіх плюсів і мінусів водних пологів, ретельно обміркуйте, як і де краще народжувати саме Вам. Зважте всі «за» і «проти», не піддавайтеся віянню моди і не беріть до уваги неперевірені чутки. Якщо Ви все ж зважитеся на пологи у воді, пройдіть спеціальні курси підготовки, які сьогодні є практично в будь-якому великому місті. Народження дитини - це складний і відповідальний процес, при якому покладатися на удачу легковажно і безглуздо.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!