» » » У які дні можна завагітніти?

У які дні можна завагітніти?

У які дні можна завагітніти?

Попередження і планування вагітності в наш час - питання дуже актуальне і закономірний, оскільки багато жінок прагнуть спочатку зміцнити своє матеріальне становище, отримати стабільну роботу і купити квартиру, а після досягнення бажаного - завагітніти і народити дитину. Для цього обов`язково потрібно знати, в які дні можна завагітніти.

Що таке менструальний цикл?

Календарний метод заснований на знанні свого менструального циклу (далі - МЦ) і тривалості кожної з двох його фаз. Перший день менструації збігається з початком фолікулярної, першої фази, коли в яєчнику дозріває один з фолікулів. Середина циклу - овуляція, під час якої оболонка фолікула розривається і вивільняється зріла яйцеклітина, готова до запліднення.

Друга фаза, лютеиновая, супроводжується змінами в слизовій матки. Якщо вагітність настала, ендометрій потовщується, готується до прийняття заплідненої яйцеклітини, якщо вагітності немає, - стоншується, некротизируется і відторгається. Менструацією починається новий цикл. Повний менструальний цикл триває від першого дня однієї менструації до першого дня наступної.

Календарний метод запобігання

Цей метод як контрацептивний можна застосовувати тільки жінкам з регулярним протягом року циклом. Так, середня тривалість МЦ - 28 днів. Овуляція займає 3-4 дні в середині МЦ, і можливість завагітніти при незахищеному статевому акті під час овуляції максимальна. Яйцеклітина після овуляції протягом 24 годин здатна до запліднення, сперматозоїди залишаються життєздатними в піхву жінки при сприятливих умовах до 7 днів.



Додайте їх в першій половині циклу до днів овуляції, і Ви ви вважаєте свої небезпечні дні.

приклад:



1день 2й 3й 4-ий 5ий 6ий 7ой [8ой дев`ятий 10ий одинадцятого 12ий тринадцятий чотирнадцятий п`ятнадцятий шістандцяті сімнадцятого вісімнадцятого] дев`ятнадцятого двадцятого двадцять першого 22ой 23й 24й двадцять п`ятий двадцять другий двадцять сьома двадцять восьмого.

Дні, в які можна завагітніти, так звані "небезпечні дні", знаходяться в середині квадратних дужок [].

алгоритм розрахунку

Порахуємо, на який день можна завагітніти. Це ваш умовний цикл. Менструація доводиться на 1-5, овуляція - на 13-16 дні. Додамо максимально 9 днів до останнього 16 дня передбачуваної овуляції, вийде, що дні, починаючи з 8, - це той час, коли ймовірність завагітніти найбільш висока. 17-18 добу після овуляції - теж. Дні, що залишилися, особливо відразу після менструації і друга половина циклу, вважаються безпечними. Тільки не покладайтеся на ці розрахунки з "закритими очима", ефективність календарного методу - всього 40-50%, адже в залежності від різних причин (стрес, хвороба, зміна часових поясів) тривалість циклу може змінюватися, і можна завагітніти абсолютно несподівано для себе в непідходящий час.

Використання календарного методу

Не варто займатися сексом в небезпечні дні без контрацептивів, якщо у ваші плани не входить вагітність. Перерваний статевий акт не дасть абсолютного захисту від небажаної вагітності. Гінекологи користуються календарним методом швидше для визначення днів, сприятливих для зачаття, і не рекомендують його як метод контрацепції.

Більш повну інформацію про те, в які дні можна завагітніти, в поєднанні з календарним методом дає вимір базальної температури. Її вимірюють у піхву, в прямій кишці, рідше в роті, але за час циклу місце вимірювання міняти не можна. У першій фазі базальна температура не перевищує 37 градусів за Цельсієм. Перед овуляцією вона падає під дією естрогену, а потім піднімається вище 37,1. Склавши правильно графік базальної температури, ви зможете точніше дізнатися, коли у вас овуляція.

Спробуйте скласти свій календар і графік базальної температури самостійно. Якщо ви не впевнені, що вийде правильно, краще звернутися до лікаря.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!