» » » Що таке овуляція?

Що таке овуляція?

Що таке овуляція?
Що таке овуляція?

Овуляція у жінок це вихід яйцеклітини з яєчників в фаллопієву трубу, де вона стає доступною для запліднення сперматозоїдами. Яйцеклітина виділяється тільки одна, кожен місяць приблизно в середині циклу - наприклад на 14й день при циклі 28 дней.Овуляція триває 24 години, в цей час жінка має найбільший шанс завагітніти. Але вагітність може наступити і при наявності в фаллопієвих трубах життєздатних сперматозоїдів. Життєздатність сперматозоїдів зберігається до 7 днів. Таким чином, жінка має високий шанс завагітніти протягом декількох днів до і після овуляції.

Жінки в період овуляції відзначають підвищення настрою, посилення сексуального потягу, поліпшення стану шкіри. Це механізм, завдяки якому природа допомагає жінці привернути партнера і потенційного батька, так як саме в період овуляції найбільш велика ймовірність зачаття дитини. Але такі прояви є індивідуальними, всі жінки переживають овуляцію по-різному і точно визначити її по фізичних відчуттях або зовнішнім виглядом неможливо. Менструальний цикл безпосередньо пов`язаний з овуляцією і регулюється гормонами. Менструація - це виведення мертвої яйцеклітини з організму, якщо під час овуляції вона не була запліднена.

Що таке тест на овуляцію



Багато жінок з різних причин хочуть точно знати, коли у них настає овуляція. Одні щоб уникнути небажаної вагітності, інші навпаки, щоб успішно зачати дитину. Однозначно і чітко визначити дату овуляції тільки по менструального циклу неможливо, для цього існують різні тести. Що таке тест на овуляцію? Це тест, що визначає рівень гормонів в організмі жінки. Існують готові тести на овуляцію, які продаються в аптеках і за способом застосування схожі на тести на вагітність. Такі тести визначають рівень лютеїнізуючого гормону в сечі, який в звичайні дні циклу знаходиться на мінімальному рівні, але приблизно за добу до овуляції, його рівень різко підвищується. Як користуватися тестами на овуляцію - необхідно проводити тести кожен день протягом декількох днів, починаючи приблизно за 3-4 дня до середини циклу, фіксуючи результати, бажано два рази в день, так як високий рівень гормону тримається менше 24 годин, овуляція настає на наступний день після того як тест дає позитивний результат. Тест на овуляцію можна провести і самостійно, вимірюючи температуру в прямій кишці, за день до овуляції вона різко знижується.

Що таке стимуляція овуляції

Буває, що овуляція не відбувається з тих чи інших причин - через гормонального збою, хвороби або вікової менопаузи (клімаксу). В яєчниках жінки не дозрівають повноцінні яйцеклітини, придатні для запліднення, внаслідок цього жінка не може завагітніти. Що таке стимуляція овуляції - це гормональне лікування з метою формування яйцеклітин, здатних до запліднення і, відповідно, зачаття дитини. Стимуляція овуляції не є універсальним лікуванням від безпліддя, вона допомагає лише в тих випадках, коли проблема у виділенні яйцеклітин і їх дозріванні, якщо ж вагітність не настає через непрохідності маткових труб або малої рухливості сперматозоїдів, стимуляція не допоможе. Стимуляція овуляції проводиться тільки лікарями, і повинна обов`язково супроводжуватися регулярними аналізами та УЗД так як вона здійснюється за допомогою сильних гормональних препаратів. Один цикл застосування препаратів може тривати до трьох курсів - трьох менструальних циклів. Стимуляцію овуляції не рекомендується проводити більше 5-6 разів у житті, інакше це може відбитися на яєчниках і прискорити настання клімаксу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!