» » » » Що робити, якщо болить живіт?

Що робити, якщо болить живіт?

Що робити, якщо болить живіт?

Болі в животі - це одна із самих основних скарг, яка змушує людей звертатися за медичною допомогою. Тому відповідь на питання про те, що робити, якщо живіт болить, цікавить величезна кількість людей.

За своїм характером ці болі можуть бути абсолютно різними. Адже в черевній порожнині людини розташовані різні органи: печінку, шлунок, підшлункова залоза, жовчний міхур, кишечник, нирки, матка і яєчники. Захворювання кожного з них проявляється по-різному і природно вимагає певного лікування. У деяких випадках можна обійтися і домашніми заходами, але краще все-таки звернутися до лікаря.

Якщо у вас сильно болить живіт, що робити в цій ситуації? Самим розумним рішенням в цьому випадку буде терміново викликати швидку допомогу. Сильні болі в області живота можуть бути викликані хірургічними захворюваннями (апендицит, холецистит, перфорація шлунка, позаматкова вагітність і ін.), А також бути першими симптомами такого грізного і небезпечного захворювання, як інфаркт міокарда. У цих випадках зволікання з наданням медичної допомоги може призвести до загибелі хворого.

Болю в животі. Що робити



Відповідь на це питання досить складне, тому що діагностика причини болю в животі вважається в медицині однією з важких завдань навіть для дуже досвідченого лікаря. Нерідко бувають ситуації, коли у хворого біль слабо виражена, а йому потрібна термінова хірургічна операція. А буває і, навпаки, у пацієнта спостерігаються гострі болі, а оперативне втручання йому не потрібно. Тому при болях в животі незвичайного характеру, інтенсивних або не вщухають протягом декількох годин слід звернутися до лікаря.

Однак є ситуації, коли впоратися з болем у животі можна і в домашніх умовах. Наприклад, якщо біль викликаний кишковою колькою. При цьому в животі виникають переймоподібні болі, які через деякий час стихають, а потім повторюються знову. Розвитку кишкової коліки сприяє порушення дієти, харчове отруєння, нервовий стрес. В цьому випадку можна випити таблетку но-шпи, відвар м`яти і валеріани. При частих коліках слід звернутися до гастроентеролога, тому що причина їх може полягати в захворюванні жовчовивідних шляхів і глистовихінвазіях.

Болі в животі під час місячних



Вважається, що в нормі менструальної кровотечі має бути абсолютно безболісним. Але в житті багато дівчат і жінок часто говорять своїм близьким: «У мене місячні. Болить живіт". Але ж зізнатися в такому нездоров`я на роботі чи навчанні неможливо, соромно. Але чи варто терпіти цей біль? Однозначно, ні! Отже, у вас почалася менструація і з`явилися болі внизу живота. Що робити в цій ситуації? Можливо, наші рекомендації допоможуть вам впоратися з цим болем:

  • Випийте одну таблетку но-шпи або папаверину. Ці препарати зменшують спазм матки і тим самим сприяють зменшенню болю. Також можна прийняти таблетку будь-якого знеболюючого препарату (ібупрофен, парацетамол і т.д.).
  • У деяких випадках усунути больові відчуття можна за допомогою теплої грілки, що прикладається до низу живота. Однак цим способом можна користуватися жінкам, у яких менструальної кровотечі рясне, тому що тепло сприяє ще більшому його посилення.
  • З`їжте кілька шматочків чорного шоколаду або твердого сиру. Ці продукти сприяють виробленню в мозку особливих гормонів «радості» - ендорфінів, які володіють і потужним знеболюючим дією.
  • Спробуйте трохи поспати. Під час сну відбувається загальне розслаблення організму і біль вщухає.

Болі внизу живота

Болі в низу живота виникають при захворюваннях органів малого таза: сечовий міхур, яєчники, матка.

При запаленні сечового міхура болю локалізуються над лобком і супроводжуються почуттям різі і паління під час сечовипускання. При неправильному лікуванні інфекція може вразити і нирки, викликавши розвиток пієлонефриту. Тому призначати лікування циститу повинен лікар-уролог. У якості першої допомоги можна прийняти таблетку но-шпи або парацетамолу. Якщо у вас немає можливості відвідати лікаря, то можна приймати уросептіческіе лікарські засоби (фурадонін, нитроксолин, невиграмон і ін.), Поєднуючи їх прийом з великою кількістю гарячих напоїв (журавлинний морс, відвар шипшини).

У жінок причина болю в животі часто полягає в гінекологічних захворюваннях. Це може бути як банальне запалення, так і дуже серйозні проблеми (перекрут або розрив кісти яєчника, порушена позаматкова вагітність), що вимагають негайного проведення термінової операції. Тому якщо у вас виникли сильні болі внизу живота, особливо якщо вони супроводжуються різкою слабкістю, запамороченням або втратою свідомості, то не витрачайте дорогоцінний час на самолікування. Що робити, якщо болить низ живота? Терміново звернутися до лікаря!

Основний принцип допомоги хворим з незвичайними, сильними або тривалими болями в області живота можна сформулювати дуже коротко: «Ні якої їжі! Ніяких ліків! Термінове звернення до лікаря! ».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!