Чому болить лівий бік?

Чому болить лівий бік?

Живіт можна розділити на чотири частини: верхня і нижня в правій і лівій частинах живота. За локалізацією болю в тій чи іншій частині можна виявити її причину, а також визначити хворий орган. Якщо болі почалися різко і тривають більше 30 хвилин, не смійте займатися самолікуванням, викликайте швидку. Однак завжди слід знати, з яких причин можуть виникати болі в тій чи іншій частині живота. Далі поговоримо про те, чому болить лівий бік.

Болі в лівому боці зверху

У цьому місці можна виявити шлунок, селезінку, підшлункову кишку, петлі кишечника і частина діафрагми.

Причини болю в лівому боці зверху можуть бути наступними:

  • У разі гастриту вас можуть переслідувати ці симптоми: нудота, блювота, біль, печія та інше. Щоб повністю переконатися в тому, що нічого страшного біль не віщує, вам потрібно здати аналізи, відвідати ФГС і провести ще ряд досліджень, щоб виключити ймовірність таких захворювань, як виразкова хвороба і рак шлунка.
  • Розрив селезінки внаслідок мононуклеозу. Так як при мононуклеозі орган розтягується і стає вразливим, він може розірватися навіть без зовнішнього впливу. Симптоми: почервоніння в області пупка (через велике скупчення крові), біль, гіперчутливість в місці селезінки.
  • Грижа діафрагми. Відбувається це, коли в місці, де стравохід з`єднується зі шлунком. М`язи расслабляютсяі, збільшується просвіт. У цій ситуації, верхній відділ шлунка випинається з черевної порожнини в грудну, утворюючи тим самим грижу.
  • Панкреатит, тобто запалення підшлункової залози. Один з додаткових і обов`язкових симптомів - джерело болю угорі ліворуч, але також віддає в центр живота. Провокувати запалення підшлункової залози може жовчокам`яна хвороба, хронічний алкоголізм, прийом стероїдних гормонів, цукровий діабет, астма, артрит, ракові пухлини. До речі, підшлункова залоза піддається не тільки запалень, а й пухлинних захворювань. Для того щоб виявити причину, негайно звертайтеся до лікаря або телефонуйте в швидку допомогу. Можливо, кілька днів голодування вилікують вас, а можливо, у вас знайдуть ще пару супроводжуючих хвороб, про які Ви навіть не здогадувалися.

Болі в лівому боці внизу

Причини болю в цьому місці здебільшого схожі з тими, що спонукає хворіти низ живота справа.

  • Хвороба Крона є хронічне запалення шлунково-кишкового тракту, що зачіпає всі відділи, починаючи від порожнини рота і закінчуючи прямою кишкою. Причини можуть бути генетичні, інфекційні, імунологічні.
  • Можлива позаматкова вагітність.
  • Кіста яєчників.
  • Передменструальні болю.
  • Камені в сечовому міхурі, сечоводі.
  • Інфекції, які передаються статевим шляхом.
  • Глисти.
  • Апендицит. Являє собою запалення апендикса, яке починається найчастіше з гострого болю, що супроводжується підвищенням температури. Якщо біль гостра і температура тільки росте, не чекайте ускладнень, викликайте швидку допомогу негайно. Це допоможе вам уникнути перитоніту, тобто розриву апендикса, який може викликати летальний результат.


З усього перерахованого вище, мабуть, тільки при гастриті, глистів та передменструальних болях не варто звертатися до лікаря терміново. У будь-якому випадку, вам доведеться відвідати терапевта або гінеколога, якщо ви не впевнені, що в вашим організмом все добре. У разі, якщо ви впевнені, що це щось з розряду гострих і запальних захворювань, викликайте швидку допомогу. Не займайтеся самолікуванням і гомеопатією щоб уникнути страшних наслідків.

Будьте здорові!

Також вам можуть бути цікаві ці статті:

  • Чому болять боки
  • Що болить у лівому боці


Увага, тільки СЬОГОДНІ!