Чому багато п'ю?

Чому багато п`ю?

Якщо ви вважаєте, що вживаєте занадто багато рідини, перш ніж звертатися до лікаря з питанням - чому я багато п`ю, спробуйте самостійно розібратися, чи так це насправді, і якщо так, то з яких причин це відбувається.

Норми вживання води

Щоб зрозуміти, чи дійсно ви занадто багато п`єте, або це вам тільки так здається, для початку потрібно з`ясувати, чи існує в цьому питанні якась норма. «Багато» і «мало» - поняття суб`єктивні і відносні, щоб було з чим порівнювати, вам необхідно знати норму споживання води на добу.

Дієтологи стверджують, що для підтримки свого організму в працездатною формі людина в добу повинна випивати 30-40 мл води з розрахунку на один кілограм власної ваги. Ці їхні заяви в принципі відповідає дійсності та нормативам, прийнятим різними світовими організаціями (від 2 л води затвердила Рада з продовольства і харчування, до 3 л рекомендувала Всесвітня організація охорони здоров`я). При бажанні ви можете знайти в Інтернеті безліч таблиць і калькуляторів, які допомагають розрахувати цей показник більш точно, з урахуванням вашого статі, віку, способу життя і кількості споживаних за день калорій (наприклад, на сайті Фрост).



Провівши необхідні розрахунки, ви будете напевно знати, коли ви п`єте ви занадто багато, мало або в самий раз. Якщо ж виявиться, що ви дійсно вживаєте занадто багато рідини, без виправдувальних на те причин, це може бути шкідливо для вашого здоров`я. Крім того, постійна невситима жага може бути свідченням деяких серйозних захворювань.

Причини підвищеного вживання води

Підвищений добове вживання води є виправданим і природним в тому випадку, якщо ви:

  • проводите регулярні інтенсивні спортивні тренування;
  • багато і важко працюєте фізично;
  • працюєте в гарячих цехах або влітку в польових умовах;
  • перебуваєте в незвичних для себе умовах - країні з жарким і сухим кліматом;
  • вагітні;
  • мати, що годує грудьми дитину.


Крім того, підвищена спрага може бути викликана курінням, надмірним вживанням кави і алкогольних напоїв, так як нікотин, кофеїн і етиловий спирт провокують посилене виведення рідини з організму, і пристрастю до гострої та солоної їжі (сіль, як відомо, пов`язує воду, що міститься в тканинах тіла). У такому випадку для зменшення спраги і, відповідно, для зниження споживання рідини вам потрібно лише відмовитися від цих звичок.

Якщо ж ви не підпадаєте під жодну з перерахованих вище категорій, але все одно п`єте занадто багато води, вам потрібно звернутися до лікаря, бо така патологічна жага може бути симптомом деяких дуже серйозних захворювань.

Хвороби, що викликають спрагу

  • Цукровий діабет є найчастішою причиною сильної невгамовним спраги, яка супроводжується дуже частими походами в туалет по малій нужді.
  • Справжня, первинна полідипсія (патологічна жага), яка є наслідком деяких органічних захворювань головного мозку і центральної нервової системи.
  • Нирковий нецукровий діабет, що приводить до порушення водного обміну в організмі.
  • Різні ниркові патології, такі як хронічна ниркова недостатність і нефропатії.

Крім хвороб підвищену спрагу може провокувати прийом деяких лікарських препаратів, що зв`язують рідину в організмі або володіють сечогінним ефектом.

Радимо вам також прочитати і інші наші статті на цю ж тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!