Чи видаляти аденоїди?

Чи видаляти аденоїди?

На жаль, аденоїдит сьогодні захворювання сильно поширене серед дітей. Аденоїди, що входять в лімфоглоткового кільце, це лімфоїдна тканина, яка відповідальна за імунітет дитини. Але, коли дитина часто хворіє, ця тканина запалюється і стає джерелом постійної інфекції. До того ж, вона ще й розростається, закриваючи собою носоглотковий просвіт, ускладнюючи, тим самим, дихання дитини.

Крім проблем з диханням, аденоїди викликають ще масу неприємностей. У дитини з аденоідітом погіршується сон і апетит, він стає млявим. Інфекція з носоглотки може проникнуть в вуха, і з`являється погіршення слуху, часті отити. Аденоїди можуть привести до різних синуситу, а, також, дати ускладнення у вигляді тонзиліту, бронхіту і, навіть, запалення легенів. Пік захворюваності припадає на вік 3 - 7 років.

Залежно від того, скільки простору закривають розростання, аденоїди діляться на 3 ступені:

  1. Аденоїди закривають 1/3 носоглотки.
  2. Вони закривають 2/3.
  3. Весь просвіт закритий повністю.


При 2 і 3 ступеня, якщо консервативне лікування не допомагає, лікарі рекомендують видалення. Після цієї рекомендації, батьки впадають в паніку, не знаючи, чи потрібно видаляти аденоїди.

Що робити при діагнозі аденоїди

  1. Зверніться за консультацією до декількох ЛОР-лікарям, які винесуть рішення, чи треба видаляти аденоїди, або потрібно консервативне леченіе.Пусть вони, також, винесуть свої рішення, які ви, потім, порівняйте.
  2. Пробуйте все методи консервативного лікування: промивання, інгаляції, фізіотерапія, гомеопатія, дихальна гімнастика, народні засоби. Не припиняйте лікування, воно може не дати швидких результатів, тому не здавайтеся завчасно.
  3. Змініть харчування дитини, намагайтеся підвищити його імунітет, виключіть його контакти з іншими носіями інфекції, якщо знадобиться, заберіть його на деякий час з садка.

Коли потрібна операція

Якщо нічого, з перерахованого вище, не допомагає, питання, чи видаляти аденоїди, стає ребром. Тим більше, якщо хвороба прогресує, з`являються сильні ускладнення, йде деформація особи дитини, то тоді, найкраще, зробити операцію. Медицина сьогодні зайшла дуже далеко, а уявлення про аденотомии у багатьох залишилося ще на рівні двадцятирічної давності. Хірургічне втручання на аденоїдах сьогодні проводиться під загальним наркозом, щоб не травмувати психіку дитини. Практикуються, також, лазерні операції. Аденотомия триває всього кілька хвилин, і діти після неї відновлюються дуже швидко. Часто, після операції діти, втративши джерела інфекції всередині себе, перестають хворіти, у них поліпшується загальний стан, вони немов розквітають на очах.

Таким чином, варто видаляти аденоїди, ви повинні вирішувати разом з лікарем дитини. Безсумнівно, перш ніж, зробити хірургічне втручання, потрібно провести всі види лікування, зайнятися імунітетом дитини, змінити образ його життя. І, тільки в крайньому випадку, коли нічого вже не допомагає, можна провести операцію з видалення, перед якою дитині потрібно провести повне обстеження організму, здати аналізи, перевірити на наявність алергії, вилікувати від усіх поточних хвороб. Операція проводиться тільки здоровій дитині. Знайдіть лікаря і клініку, яким ви зможете довірити найдорожче, свого малюка, суворо дотримуйтесь рекомендацій, і все буде добре. Будьте здорові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!