Як вилікувати кашель у дитини?

Як вилікувати кашель у дитини?

Спосіб лікування часто залежить від того, яким захворюванням обумовлений кашель. Тому для початку необхідно розібратися в причині неприємного симптому, а вже потім проводити адекватне його лікування. Поставити точний діагноз під силу тільки фахівцеві, а значить, краще не займатися самолікуванням, а одразу звернутися до лікаря.

Причини виникнення кашлю

Кашель виникає внаслідок різних захворювань, в тому числі:

  • ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) - це найбільш поширена причина в дитячому віці;
  • бронхіт або бронхіальна астма;
  • вдихання чужорідного предмету;
  • алергія;
  • аденоїди і запалення органів дихання;
  • коклюш.

традиційне лікування

Ще раз слід зазначити, що кашель - це симптом, тому важливо усунути його причину. Однак, якщо кашель сухий, тобто виділення мокротиння не відбувається, зазвичай застосовуються спеціальні збори і сиропи, звані муколітиків, які розріджують виділення.

Щоб дитина добре відпочив вночі, лікар може порекомендувати приймати заспокійливе засіб проти кашлю. Його застосування допустимо, коли дитина буквально "заходиться" в кашлі, що заважає йому заснути. З такими ліками потрібно бути обережніше, тому що вони впливають на кашльовий центр в мозку, пригнічуючи його. В результаті мокрота залишається на слизовій, а це може сприяти розвитку запальних процесів.

Також призначаються відхаркувальні засоби, які прискорюють виділення мокротиння, допомагаючи швидше позбутися неприємного симптому.

Як вилікувати простудний кашель: основні методи

протизапальні збори

При бронхіті та ГРВІ добре допомагає знімати запалення ромашка або шавлія. Використовуються також особливі готові збори. Заваріть трави згідно інструкції і потім давайте малюкові хоча б потроху в теплому вигляді з інтервалом 1-2 години протягом декількох днів.

інгаляції



За допомогою інгаляцій можна полегшити процес виділення мокротиння. Традиційні гарячі інгаляції застосовуються тільки при відсутності підвищеної температури. В іншому випадку нагрівання може сприяти збільшенню показань градусника, що, природно, небажано.

Можна застосовувати спеціальні прилади - небулайзери. Вони за допомогою ультразвуку створюють дрібні краплі лікувального речовини, не використовуючи при цьому пар і тепло.

розтирання

Для полегшення кашлю можна використовувати розтирання, але тільки в тих випадках, коли немає температури. Розтирання проводять як спеціальними мазями, що містять ехінацею, евкаліпт та інші засоби, так і медом (при відсутності алергії на нього).

Тепле лужне пиття



Пом`якшити болісний кашель і допомогти видалити мокротиння з дихальних шляхів допомагає тепле молоко з ложечкою топленого масла і гречаного меду. Готується засіб так: молоко нагрівається до 60-70 ° С. Поки воно гаряче, розчиняється масло, а після охолодження до 40 градусів додається мед. Робиться так тому, що при нагріванні мед втрачає вітаміни і корисні речовини.

Пити такий засіб можна кілька разів на день, в тому числі перед сном. Воно добре пом`якшує горло і заспокоює кашель.

Електрофорез і магнітотерапія

Ці методи застосовуються при відсутності температури в умовах лікувальних закладів. Показані в разі тривалого кашлю, ослаблення імунітету і в інших випадках. Призначається виключно лікарем.

Гірчичники і банки

Хорошим засобом від кашлю можуть стати ці кілька призабуті кошти. Прогріває дію даних методів дозволяє активізувати захисні функції організму, розріджувати мокроту, збільшити кровообіг в органах дихання. Проводити їх можна тільки при відсутності температури. Чи не показані гірчичники і банки дітям грудного і раннього віку.

Про народні методи позбавлення від кашлю читайте в нашій статті Як лікувати кашель у дитини.

Також вам може бути цікава інформація, представлена в статті Як вивести мокроту | Чим вивести мокроту у дитини.

Особливі випадки виникнення кашлю

ларингіт

Дане захворювання зазвичай характеризується гавкаючим потужним кашлем, почервонінням горла, хрипким голосом, хворобливими відчуттями в горлі. Причиною захворювання часто є наявність вірусів скарлатини, коклюшу або кору. Тому обов`язково відвідайте педіатра. А докладніше про тактику лікування читайте в нашій статті Як лікувати ларингіт | Чим лікувати кашель при ларингіті.

алергія

Якщо кашель став наслідком аутоімунного захворювання, для початку потрібно визначити, яким алергеном викликано нездужання, потім усунути його, а малюкові давати антигістамінні препарати, призначені фахівцем після ретельного обстеження. Після курсу лікування кашель повинен пройти без будь-яких наслідків.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!