» » » Чому кашель?

Чому кашель?

Чому кашель?

Всі ми іноді стикаємося з кашлем при застуді, грипі або ж інших захворюваннях. Але чому виникає кашель?

У цій статті ми постараємося розібратися, чому кашель може виникнути, що він собою являє і симптомом яких хвороб може бути.

Що таке кашель

Кашель є рефлекторної функцією нашої слизової оболонки і дихальних шляхів. За своєю суттю він є форсованим видихом. Природою кашель передбачений як реакція на чужорідне тіло, що застряг в дихальних шляхах. Саме завдяки кашлю людина може виплюнути кісточку, яка потрапила «не в те горло». Однак, якщо ж причиною роздратування дихальних шляхів була інфекція, слизова відреагує таким же чином, хоча в цьому випадку відкашлювання можуть не допомогти.

типи кашлю



Перш ніж говорити про те, симптомом якої хвороби може бути кашель, слід визначити його тип. Сьогодні в медицині відомо кілька типів кашлю:

  • Продуктивний і непродуктивний. Продуктивний кашель характеризується утворенням мокротиння. Такий кашель часто називають мокрим. З точки зору лікаря цей тип кашлю є найкращим, ніж сухий кашель. Сухий або ж непродуктивний кашель характерний тим, що при ньому не відбувається виділення мокротиння.
  • Завдяки мокроті можна виявити хворобу. Так само відхаркування є свідченням того, що людина позбавляється від інфекції, яка знаходиться всередині організму (при застуді і грипі).
  • Нападоподібний і нав`язливий. Нав`язливим кашлем називається такий тип кашлю, який характеризується так званим першением в горлі. Зазвичай людині важко стримувати першіння і він починає кашляти, що викликає додаткове подразнення слизової оболонки дихальних шляхів. Однак нападоподібний кашель є більш тривожним сигналом. Зазвичай виникає раптово і може свідчити про те, що в дихальних шляхах знаходиться чужорідне тіло. Так само нападоподібний кашель може свідчити про розвиток коклюшу.
  • З задишкою і без задишки. Кашель, який характеризується задишкою може свідчити про проблеми серцево-судинної системи, а також підвищеної активності бронхів, яка вказує на бронхіальну астму.

Хвороби, для яких характерний кашель

Існує безліч хвороб, для яких характерний кашель самих різних типів. Як реакція на роздратування так званих кашльових рецепторів в пазухах носа і гортані, кашель може свідчити про синуситі, риніті, фарингіті та інших прогресуючих захворюваннях.

  • Якщо кашель сухий і при цьому напади супроводжуються болем у грудях, це може бути сигналом, що розвивається трахеїту. При бронхіті кашель також може бути сухим, але при цьому звук його більш глибокий. До слова, саме по звуку кашлю також можна визначити захворювання. Наприклад, для ларингіту характерний грубий гавкаючий кашель.
  • Не менш важливий характер протікання кашлю. Якщо спочатку кашель був сухим, а потім переріс в мокрий кашель без застосування будь-яких відхаркувальних засобів або ж коштів розріджують мокротиння, то вірогідним діагнозом може стати пневмонія. При ній сухий кашель часто переростає у вологий з виділенням мокроти. При цьому виникають болі в області легенів.
  • Нарешті, кашель може бути сигналом аспірації чужорідного тіла, зазвичай такий кашель характеризується глухим звуком, коли людина кашляє через аспірації, він немов намагається відкашлятися від крихти, яка потрапила в дихальні шляхи. Також такий кашель може характеризуватися почервонінням на особі, блювотним рефлексом.

Таким чином кашель як самостійний симптом може вказувати на безліч хвороб, тому якщо причина кашлю не ясна, то рекомендується звернутися до лікаря. Дізнатися про те, як можна лікувати кашель, а також про причини появи кашлю у дітей, ви можете з наступних статей:

  • Як лікувати кашель
  • Чому дитина кашляє


Увага, тільки СЬОГОДНІ!