Як лікувати кашель?

Як лікувати кашель?
Як лікувати кашель?

Практично всі ми періодично застуджується і страждаємо від стандартних симптомів цієї хвороби: кашлю, чхання, нежиті, головного болю та підвищеної температури. Зазвичай застуду лікують в комплексі, однак окремі, особливо докучають симптоми вимагають до себе підвищеної уваги. Так, наприклад, кашель треба лікувати спеціально призначеними для цього засобами.

Однак перш ніж почати лікування кашлю, треба спочатку виявити його причини, які можуть бути різними в залежності від того, сухий кашель або вологий.

Чому потрібно лікування кашлю?

Кашель - це захисна реакція організму, що виникає через подразнення кашльових рецепторів, що необхідно для очищення від шкідливого вмісту. Якщо від кашлю не лікуватися самостійно, то процес виліковування може затягнутися, тому що мокрота може бути дуже вузький. Якщо мокрота застоюється, це сприяє розвитку запалення, яке пошкоджує бронхи. Людині, яка страждає кашлем, потрібно дбати про те, щоб мокрота стала рідкою, - таким чином вона буде легко відходити.

Якщо кашель сухий, то дратуються рецептори, що провокують запалення в слизовій дихальних шляхів внаслідок впливу хімічних, термічних або механічних подразників. Сухий кашель може провокувати різні ускладнення, наприклад, проникнення повітря в плевральну область, що може спровокувати емфізему.

Як лікувати кашель у дорослих?

Як лікувати сухий кашель?

Сухий кашель виникає внаслідок запального процесу через вплив на слизову.

традиційні засоби

Щоб лікувати кашель, треба користуватися засобами, які знижують кашель, пригнічуючи рефлекси. Але це лише зняття симптомів. Для лікування використовуються кошти з центральним і периферичним дією. Засоби центральної дії потрібні для придушення рефлексу кашлю на рівні довгастого мозку. Це "Етілморфін", "Кодеїн", "окселадін", "Декстрометорфан".



До засобів з кодеїном і Етілморфіна потрібно ставитися обережно, так як вони пригнічують дихальний центр. Периферичні препарати пригнічують рефлекс кашлю, діють на рецептори, які розташовані в слизовій дихальних шляхів. До таких лікарських засобів відносяться препарати з ацетіламінонітропропоксібензеном.

Народні засоби

  • Щоб швидше вилікуватися від сухого кашлю, потрібно пити більше рідини: молоко, чай. Також потрібно постаратися не курити. Важливо зволожувати повітря в кімнаті.
  • Корисні інгаляції з содою, евкаліптовим і м`ятним маслами, травами.
  • Відвар калини надає відхаркувальну дію. Стакан ягід залийте 1 л. гарячої води, прокип`ятіть 10 хвилин, процідіть і додайте три ст. ложки меду. Приймати по 0, 5 склянки три-чотири рази на день.
  • Капустяний сік. Свіжий сік капусти з цукром треба пити по 1 ч. Л. декілька разів в день.
  • Допоможе і солодке ліки. Палений цукор вилийте в ємність з молоком. Отримане ласощі потрібно тримати в роті до моменту повного розсмоктування.
  • Для допоміжного ефекту додавайте вишневий сироп в чай.

Детальніше читайте Як вилікувати сухий кашель.

Як лікувати мокрий кашель?

Головна причина мокрого кашлю полягає в наявності мокротиння в легенях. Щоб мокроту було легко відкашлювати, вона повинна бути рідкою.

традиційні засоби

Муколітичні препарати роблять мокротиння менш в`язкою або сприяють виділенню рідкої мокротиння. Ці кошти належать до групи препаратів з комбінованою дією, в яких одночасно зменшується в`язкість мокротиння і посилюється секреція рідкої мокротиння.



У числі засобів традиційної медицини для лікування кашлю у дорослих можна виділити "Гербіон", "Геделікс", "Амброксол", "Травісил", "туссин", "Бронхипрет".

Народні засоби

  • Потрібно розріджувати мокроту, щоб вона краще виходила. У цьому допоможе гарячий чай з малиною і лимоном.
  • Також хворому буде корисний сироп з цукру і брусниці.
  • Для виділення мокротиння знадобиться часниковий напій: 5 зубчиків потрібно настояти на молоці.
  • Для лікування грудного кашлю використовуйте півсклянки теплої води. Розмішайте в ній пів чайної ложки соди, додайте трохи солі. Цей розчин треба робити двічі в день, а потім пити вранці натщесерце і перед обідом.

Детальніше читайте Як вилікувати кашель народними засобами.

Як лікувати кашель при вагітності?

Засоби від кашлю при вагітності.Вагітній жінці взагалі не можна хворіти, але в суворому російською кліматі уникнути застуди майже неможливо. Для лікування кашлю вагітній жінці потрібно повністю відмовитися від хімічних засобів, так як це може нашкодити майбутній дитині. Мікстура на основі подорожника - це єдиний засіб, який можна вживати при вагітності.

У разі сухого кашлю майбутній мамі можуть стати в нагоді інгаляції. Якщо у вас немає інгалятора, можна заварити нирки сосни і приблизно 10 хвилин дихати над їх парою. Цю процедуру проводять кілька разів на день.

Гарного ефекту можна домогтися при полосканні горла настоєм з трав ромашки, календули і шавлії.

Як лікувати кашель у дитини?

Для лікування сухого кашлю у дитини застосовується багато пити, препарати-бронхолітики і зігріваючі компреси. При мокрому кашлі використовуються муколітики та відхаркувальні препарати. Якщо у дитини немає температури, то для лікування застосовують різні фізіотерапевтичні процедури: магнітотерапію, інгаляції, електрофорез з лікарськими засобами. Також використовують гірчичники, банки, масаж.

Детальніше читайте Як швидко вилікувати кашель дитині.

Як лікувати кашель у немовляти?

Кашель у грудничка може бути викликаний різними причинами, починаючи від забрудненого повітря в приміщенні і закінчуючи ГРВІ. Щоб допомогти малюкові скоріше видужати, потрібно як мінімум двічі провітрювати повітря в приміщенні, зберігати оптимальну вологість повітря, робити грудничку легкий масаж, давати багато пити. Для немовлят як лікувальний засіб підійде тваринний жир, який потрібно розтирати на грудях і спині малюка перед сном.

Детальніше читайте Чим лікувати кашель у дитини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!