Як вилікувати нежить?

Як вилікувати нежить?

Нежить (він же риніт) - це запалення слизової оболонки носової порожнини. Причиною такого запалення може бути будь-яка інфекція, порушення нервово-рефлекторних механізмів або ж алергічна реакція.

Залежно від етіології лікарі класифікують інфекційний риніт, вазомоторний риніт і алергічний риніт.



Зараз ми не будемо детально описувати всі симптоми, характерні для кожного виду нежиті, про них ви можете прочитати в нашій статті Що таке нежить. Поговоримо про те, як вилікувати найпоширеніший - звичайний, як його називають в народі, «простудний» нежить, який лікарі класифікують як гострий інфекційний риніт.

Як лікувати гострий нежить: поради

Багато людей, тільки відчувши, що у них починається нежить, звикли відразу бігти в аптеку і купувати там «які -небудь крапельки для носа». Ви, звичайно, можете скористатися для лікування нежиті ліками, такими як «Нафтизин», «Називин», «Ксімелін» або «Санорин». Але потрібно розуміти, що подібні судинозвужувальні препарати приносять лише короткочасне полегшення - вони не лікують нежить, а лише на кілька годин усувають його прояви. Крім того, вони мають масу протипоказань (зокрема, їх не можна приймати людям, які страждають від гіпертонії або глаукомою) і викликають залежність. Тому для лікування нежиті краще застосовувати не менш ефективні, але в той же час абсолютно нешкідливі препарати, приготовлені на рослинній основі, наприклад, краплі «Піносол» або перевірені століттями засоби народної медицини.

Як вилікувати нежить за допомогою народних засобів



Якщо нежить у вас ще навіть не почався, але ви вже кілька разів чхнули і відчули характерний свербіж в носі, слід розуміти, що одним чханням справа не закінчиться, тому потрібно терміново щось робити.

Як лікувати ледь починається нежить

  • При появі перших ознак гострого риніту випийте півсклянки теплої кип`яченої води з розчиненими в ній п`ятьма краплями йоду.
  • Увечері, перш ніж лягти в ліжко, густо змастіть п`яти йодом, натягніть товсті вовняні шкарпетки, і до ранку починається у вас нежить може пройти.
  • Чи не бажаєте бруднити п`яти йодом - тоді прикладіть до них гірчичники, примотати їх фланелевими пелюшками, поверх надіньте самозв`язаного шкарпетки з овечої вовни і терпите, скільки вистачить сил. Через півтори-дві години (коли п`ятах стане не під силу жарко) зніміть гірчичники, надіньте х / б шкарпетки і хвилин десять швидко походіть по кімнаті. Після цього негайно вирушайте в ліжко і укутайте ноги теплою ковдрою - можливо, на ранок ви забудете про нежить.

Якщо нічого не допомогло і вранці з носа рясно закапало, переходите до наступних процедур.

Як лікувати розвинувся гострий нежить

  • Закопуйте в ніс чотири рази на день свіжий буряковий сік - по п`ять крапель в кожну ніздрю. При можливості додайте в сік трохи натурального меду.
  • Подрібніть кілька зубків часнику, перекладіть часникову кашку в маленьку скляну баночку і якомога частіше тримайте її до носа і вдихайте пари часнику.
  • Відіжміть сік з листочка каланхое, навпіл розбавте сік кип`яченою водою і через кожні чотири години закопуйте його в ніс (по дві краплі в кожну ніздрю).
  • Густо змастіть краю ніздрів, крила і спинку носа рідким медом і не змивайте його протягом чверті години. Робіть такі медові аплікації вранці і ввечері, і через кілька днів нежить пройде.
  • Кілька разів в день промивайте ніс соляним розчином (чайна ложка кухонної солі на склянку води), йодної-сольовим розчином (то ж кількість води і солі плюс п`ять крапель йоду) або водою з додаванням настоянки календули (15 крапель аптечної настоянки календули на один стакан води ).
  • Покладіть сухар з чорного житнього хліба на розпечену плиту. Коли сухар почне підгоряти і злегка диміти, вдихайте хлібний дим обома ніздрями протягом двох-трьох хвилин. Сибірські знахарі стверджують, що якщо повторити цю процедуру три - чотири рази протягом дня, нежить як рукою зніме.
  • Якщо у вас на підвіконні росте червона герань, зірвіть пару листочків, вимийте їх і розімніть пальцями, скачайте листочки в трубочки і вставте їх в ніздрі. Тримайте листочки герані в носі по п`ять хвилин три-чотири рази на день, і незабаром нежить у вас припиниться.
  • Дуже ефективний народний засіб від нежитю, яке здавна застосовували сільські лікарі для лікування нежиті, - масляна настоянка багна. Засіб це потрібно приготувати заздалегідь і мати його під рукою до початку зимових холодів. Візьміть півсклянки олії (оливкової або соняшникової), насипте в нього столову ложку з гіркою сухого подрібненого багна. Щільно закрийте баночку з маслом і травою і заберіть її в темне місце. Наполягайте багно три тижні, при цьому кожен день гарненько струшуйте банку. Потім цілюща олія відцідити через марлю, останні краплі його відіжміть, а траву викиньте. Масло перелийте в пляшечку темного скла і приберіть в холодильник. Коли у вас почнеться нежить, закапайте по три краплі цього масла в кожну ніздрю. На наступний день (не раніше!) Почніть закапувати по одній крапельці масла в кожну ніздрю і робіть це три рази в день. Довше тижня застосовувати цей засіб не можна, але це, як правило, і не потрібно, так як нежить повинен пройти через три-чотири дні.

Про те, чим ще можна лікувати нежить у дітей і дорослих, ви можете дізнатися з наших статей Чим лікувати нежить і Як лікувати нежить у немовляти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!