» » » » До якого лікаря звернутися?

До якого лікаря звернутися?

До якого лікаря звернутися?

Відчуваючи слабкість, ми не завжди знаємо, до якого лікаря йти за діагностикою та лікуванням. Банальний, але тим не менше, дієвий рада: звернутися до фахівця широкого профілю або терапевта. Ця професія не дарма вважається однією з найбільш затребуваних, адже саме терапевт проводить первинний огляд більшості пацієнтів, підбирає курс лікування і при необхідності направляє до лікарів вузької спеціалізації.

терапевт

Терапевт проводить ранню діагностику і лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та сечостатевої систем, нирок, легенів, печінки і т. Д. Лікар повинен дізнатися, які у пацієнта скарги на самопочуття, з`ясувати, чи звертався він до цього часу медичний заклад і з якого приводу , провести огляд.

Після цього терапевт призначає необхідні дослідження, наприклад, аналізи крові і сечі, кардіограму, УЗД. Залежно від результатів аналізів ставиться діагноз і призначається лікування. Якщо потрібно спеціалізована допомога, терапевт вирішує, до якого лікаря звернутися: кардіолога, ендокринолога, невропатолога і т. Д.

Порушення в роботі серцево-судинної системи

Лікар-кардіолог займається діагностикою, лікуванням і профілактикою захворювань судин і серця, а також реабілітацією осіб, які перенесли захворювання серця в гострій формі. До числа найбільш поширених хвороб, які лікує лікар-кардіолог, відносяться:

  • пороки серця різної етіології;
  • ішемічна хвороба - порушення кровопостачання серця через розлади коронарного кровообігу;
  • стенокардія;
  • гіпертонічна хвороба;
  • різні аритмії, які виражаються як в учащении серцевого ритму (тахікардія), так і в його уповільненні (брадикардія) або ж пов`язані з поганим проходженням електричних імпульсів в різних ділянках серця;
  • запальні захворювання серця або кардити, що призводять до ураження судин і м`язів.

Не варто відкладати візит до кардіолога, якщо ви помітили у себе такі симптоми: біль під лівою лопаткою або в лівій руці, неприємну ниючий біль або відчуття дискомфорту в лівій половині грудей, сильне довгий серцебиття, поколювання в області серця або різкий біль за грудиною.

захворювання шлунково-кишкового тракту

Серед захворювань внутрішніх органів перше місце стабільно посідають хвороби системи травлення. Які лікарі потрібні в цьому випадку? Терапевт може поставити попередній діагноз, але для його уточнення необхідний гастроентеролог. Лікар-гастроентеролог займається діагностикою та лікуванням органів травлення, до яких відносяться захворювання шлунка, стравоходу, жовчного міхура, підшлункової залози, кишечника і печінки. Виявити проблему на ранній стадії допомагають сучасні методи діагностики, які є в арсеналі лікарів: гастроскопія, лапароскопія, ультразвукова діагностика, ректоскопія, різноманітні лабораторні методики.



Ознаками будь-якого захворювання шлунково-кишкового тракту є: нудота, печія, неприємний присмак у роті, болі в животі, блювота, діарея або утруднений стілець. Набір вищеперелічених симптомів і ступінь їх прояви можуть бути різними у різних пацієнтів, але навіть один з цих ознак говорить про те, що пора звернутися за професійною консультацією. Гастроентеролог допоможе впоратися із захворюванням на ранній стадії і запобігти його подальшому прогресу.

Ознаки захворювань ендокринної системи

Стреси і постійне нервове перенапруження, які постійно супроводжують життя сучасної людини, найсильніше позначаються на роботі ендокринної системи. Ендокринні залози виробляють особливі хімічні речовини (гормони), які регулюють всі процеси в організмі, тому порушення в їх діяльності можуть привести до найтяжчих наслідків.

До числа найбільш поширених захворювань, які діагностує і лікує лікар-ендокринолог, відноситься цукровий діабет, різні гіпоталамо-гіпофізарно порушення, хвороби щитовидної залози, ожиріння. Ознаками збою в роботі ендокринної системи є:

  • постійне відчуття спраги, зниження ваги, поліурія, схильність до шкірних інфекцій, низька працездатність і постійна слабкість можуть сигналізувати про розвиток цукрового діабету;
  • підвищена пітливість, втрата ваги, прискорене серцебиття, тремор, дратівливість і погана переносимість тепла - симптоми тиреотоксикозу або надлишкового продукування гормонів щитовидної залози;
  • загальна слабкість, збільшення маси тіла, непереносимість холоду, сухість шкіри і волосся - поширені ознаки гіпотиреозу (недолік гормонів щитовидної залози);
  • крім цього, можуть зустрічатися порушення обміну речовин (поширений симптом - ожиріння), нецукровий діабет, надлишок або недолік кальцію в організмі.


Лікар-ендокринолог допоможе поставити діагноз, підібрати схему лікування і скорегувати метаболічний і гормональний рівень.

урологічні захворювання

Якщо пацієнт скаржиться на біль і різі при сечовипусканні, нетримання, кольки в попереку, часті позиви, то будь лікарів потрібно пройти? Можливо, у нього порушена робота нирок, сечоводів, наднирників, і потрібна консультація лікаря-уролога.

Чоловік уролог або андролог спеціалізується на діагностиці та лікуванні простатиту, запальних захворювань нирок, сечового міхура і сечовипускального каналу, а також інфекцій, які передаються статевим шляхом (хламідіоз, уреаплазмоз, генітальний герпес та ін.).

Жіночий уролог лікує запальні захворювання внутрішніх і зовнішніх статевих органів, нирок і сечового міхура, сечовипускального каналу. Урогінекологія спеціалізується і на інфекційні захворювання, що передаються статевим шляхом.

Коли допоможе невропатолог

Неврологи або невропатологи - лікарі, які є в будь-якій поліклініці чи медичному центрі. Практика показує, що до цього фахівця хоча б один раз в житті звертався кожна людина. Невропатолог виявляє і лікує захворювання центральної і периферичної нервової системи, а звертатися до нього необхідно, якщо спостерігаються такі порушення і розлади: запаморочення, безсоння, надмірна дратівливість, скачки артеріального тиску, підвищене потовиділення, головний біль.

Існує цілий ряд неврологічних захворювань, при яких необхідна консультація невропатолога:

  • патології хребта (ішіас, остеохондроз, грижа);
  • епілепсія;
  • порушення мозкового кровообігу (інсульти, інфаркти);
  • запальні процеси в нервових тканинах;
  • вестибулярні порушення.

Всіх перерахованих вище фахівців необхідно відвідувати не тільки тоді, коли захворювання вже є. Профілактичний огляд - кращий спосіб виявити хворобу на початковій стадії і уникнути тривалого лікування або ж хірургічного втручання.

Допомога хірурга

До хірурга необхідно звертатися, якщо для лікування захворювання необхідна операція. Наприклад, якщо у вас сильно з`явилася підшкірна пухлина, сильно запалився лімфатичний вузол, навіть якщо просто вріс ніготь або глибоко засіла скалка - в будь-якому з цих випадків потрібно відвідати кабінет хірурга в першу чергу. При цьому з відвідуванням хірургічного кабінету краще не зволікати, бо як можуть з`явитися більш серйозні ускладнення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!