Що показує аналіз сечі?

Що показує аналіз сечі?

Існує кілька видів дослідження сечі. Варто розглянути більш докладно для чого аналіз сечі необхідний, а також які порушення в організмі можна виявити за допомогою проведення того чи іншого аналізу сечі?

Загальний аналіз сечі

Даний вид аналізу вкрай часто застосовується для діагностики організму людини. Для здачі загального аналізу використовується ранкова сеча, оскільки вона містить найбільш повну інформацію. Слід врахувати, що перед здачею загального аналізу сечі бажано не вживати лікарські засоби, так як деякі їх компоненти можуть спотворити результати. Давайте розберемося, який ще є аналіз сечі. Для чого він потрібен?

Аналіз сечі на мікроелементи

В останні роки велику популярність набуває аналіз сечі на мікроелементи. Його результати дозволяють оцінити стан організму з різних сторін. Результати даного аналізу допомагають контролювати вміст мікроелементів в організмі, тим самим дозволяючи йому правильно функціонувати.

Біохімічний аналіз сечі дозволяє:

  • визначити, наскільки добре працюють печінку і нирки;
  • виявити різні запальні процеси;
  • діагностувати ревматичні процеси;
  • виявити баланс мікроелементів;
  • визначити порушення водно-сольового обміну;
  • поставити точний діагноз і призначити правильне лікування.

Дослідження сечі на мікроелементи

Що показують аналізи сечі на мікроелементи? Він допомагає виявити дисбаланс мікроелементів в організмі. Крім цього, такий аналіз є додатковим до спектрального аналізу крові і волосся, а також має величезне значення в токсикології.

Даний аналіз рекомендується здавати:

  • liнедоношенним дітям;
  • liкормящім і вагітним жінкам;
  • liліцам похилого віку;
  • liдетям в період інтенсивного росту і дозрівання;
  • liлюдям, які працюють на великих промислових підприємствах;
  • liліцам, що зазнають стреси;
  • liспортсменам;
  • liбольним, що страждають хронічними захворюваннями.

Для того щоб правильно оцінити результати аналізів, необхідно знати, що означають аналізи сечі, які їхні основні фізико-хімічні властивості:

колір сечі

У нормі колір сечі має солом`яно-жовтий відтінок різної інтенсивності. У здорових людей колір сечі визначається присутністю речовин, які утворюються з пігментів крові. Допускаються різні зміни кольору сечі, що не обумовлюються наявністю якого-небудь захворювання.



Якщо в організмі людини присутні патології або запалення, то колір сечі може бути наступних відтінків:

  • колір міцного чаю означає різні патології жовчного міхура і печінки;
  • червонуватий відтінок спостерігається при гломерулонефриті;
  • безбарвна або слабо-жовта сеча може бути симптомом запущеної ниркової хвороби;
  • каламутна сеча свідчить про запалення сечовивідних шляхів.

прозорість

Свіжа сеча в нормі повинна бути прозорою. За рахунок слизу і епітеліальних клітин в ній може з`явитися мала хмара каламуті. Сильне помутніння сечі викликається присутністю лейкоцитів, еритроцитів, бактерій, жиру, епітелію, а також значної кількості різних солей.

Питома вага (щільність)

Даний показник дозволяє судити про здатність нирок розводити і концентрувати сечу. Для нирок характерні широкі коливання питомої ваги протягом доби. Це може бути пов`язано з прийомом води, їжі і втратою рідини організмом. У різних умовах нирки можуть виділяти сечу з щільністю 1001-1040.

Підвищення даного показника може свідчити про велику втрату рідини, олігурії, малому вживанні рідини, токсикозівагітних, нефротичному синдромі, серцевої недостатності, неконтрольованому цукровому діабеті, захворюваннях печінки.



Зниження показника може бути при хронічній нирковій недостатності, нецукровому діабеті, гострому ураженні ниркових канальців.

білок

З`ясовуючи, що показує аналіз сечі, окрему увагу варто приділити саме цим показником.

У нормі білок не міститься в сечі, проте допустимі його невеликі сліди. Поява білка в сечі може бути патологічним (пов`язаним з різного роду захворюваннями) або фізіологічним (при переохолодженні, підвищеному фізичному навантаженні).

Якщо в сечі був виявлений білок, то це може бути викликано: гострі та хронічні пієлонефритами або гломерулонефриту, запальними захворюваннями сечовивідних шляхів, захворюваннями з підвищеною температурою тіла, вираженою серцевою недостатністю, гіпертонічною хворобою, пухлинами сечових шляхів, різними специфічними захворюваннями.

глюкоза

У нормі цукор в сечі повинен бути відсутнім. Поява глюкози може бути викликано прийомом з їжею досить великої кількості вуглеводів, важкими травмами, опіками, вагітністю, інфарктом міокарда, нирковим діабетом, гострим панкреатитом, цукровий діабет.

еритроцити

Еритроцити, що знаходяться в сечовому осаді, можуть бути як незміненими (що містять гемоглобін), так і зміненими (позбавленими гемоглобіну, вилужені). Поява в сечі останніх вкрай важливо для встановлення вірного діагнозу захворювання.

Причинами появи в сечі еритроцитів можуть бути пухлини сечостатевої системи, сечокам`яна хвороба, пієлонефрит, гломерулонефрит, інфекційні захворювання сечового тракту, геморагічні діатези, травма нирок, артеріальна гіпертензія, отруєння.

лейкоцити

Розбираючись, для чого аналіз сечі необхідний, слід зазначити, що за допомогою нього можна виявити різні запальні процеси в нирках, або сечовивідних шляхах. Про це свідчить підвищений вміст в сечі лейкоцитів. Збільшення числа лейкоцитів (лейкоцитурія) часто свідчить про різних запальних процесах в нирках, або сечовивідних шляхах. Своєчасне виявлення даних захворювань допомагає призначити правильне лікування і запобігти появі різного роду серйозних наслідків.

Причинами лейкоцитурии можуть бути уретрит, цистит, пієлонефрит, гломерулонефрит, простатит, тубулоінтерстіціальний нефрит, камені в сечоводі, системний червоний вовчак.

слиз

Вона виділяється епітелієм слизових оболонок і може, як бути присутнім в незначній кількості в сечі, так і бути відсутнім. Обидва випадки вважаються нормою. Однак кількість мокроти у сечі може підвищитися внаслідок різного роду запальних процесів в нижніх відділах сечовивідних шляхів.

Тепер ви знаєте, що означають аналізи сечі! Пам`ятайте, що при виявленні порушень в роботі організму слід той час звернутися до лікаря.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!