Що таке стоматологія?

Що таке стоматологія?

Багато людей бояться ходити до зубного лікаря (стоматолога). Але всім відомо, що ця процедура необхідна. А як щодо того, щоб дізнатися більше про стоматологію?

Давайте розглянемо, що ж таке стоматологія та звідки почалася історія цієї науки в нашій країні.

поява стоматології

Стоматологію визначають як науку, яка вивчає будову і функції, а також норми і патології порожнини рота. Крім того, вона займається вивченням щелепно-лицьової області.

У Росії стоматологія з`явилася завдяки Петру Першому. Саме за його наказом були привезені з Європи інструменти для лікування зубів. Також завдяки йому була заснована школа зубних лікарів. Вона відкрилася в 1881 році в Санкт-Петербурзі. Рівно через два роки було випущено близько п`ятисот дантистів. У двадцятому столітті було зібрано чимало наукових робіт, які послужили основою для майбутнього стоматології.

Також стали з`являтися пломбувальні матеріали та лікарські засоби. Варто відзначити, що до 1875 року стоматологом міг бути лише чоловік. Сама ж індустрія розвивалася вже після Великої Вітчизняної війни. Стали з`являтися фірми, які випускали стоматологічне обладнання - бормашини, стоматологічні установки.



На даний момент виробництво стоматологічних інструментів, а також обладнання, програмного забезпечення та лікарських засобів, які використовуються в стоматології, є однією з найважливіших задач всесвітньої служби охорони здоров`я. У всьому світі стоматології як окремій галузі медицини надають величезного значення. Також слід зазначити, що в більшості країн стоматологічні послуги не оплачуються державою і не входять в страховку в зв`язку з тим, що є занадто дорогими.

розділи стоматології

У стоматології є безліч розділів. Розглянемо два найбільш актуальні з них:

  • Пародонтологія - відноситься до розділу стоматології, предметом вивчення якого є околозубние тканини. У тому числі і ясна, кісткова тканина, зв`язковий апарат зуба.
  • Ортопедична стоматологія - включає в себе профілактику та лікування дефектів порожнини рота. До таких належать деформації органів мовного апарату, а також пошкодження і аномалії. Сюди входить і область медицини, що включає в себе протезування. Розрізняють мікропротезування, знімне протезування і комбіноване протезування.

Відзначимо, що саме протезування в стоматології, як правило, є найбільш дорогою послугою. Пов`язано це з тим, що для виготовлення протеза необхідно скласти цілий інженерний проект, який включає в себе не тільки розробку самого протеза, а й використання ексклюзивного програмного забезпечення.

На даний момент в стоматології, крім фахівців ортопедів, зубних хірургів і техніків, а також пародонтолога, задіяні і багато інших фахівців. У їх числі дитячі стоматологи, терапевти, фахівці в області імплантології та військової стоматології, які вивчають травми щелепно-лицевої ділянки.

Актуальність здорового способу життя зараз дуже велика, тому ми рекомендуємо відвідати розділ здоров`я. У ньому ви зможете знайти для себе багато цікавої інформації не тільки по темі догляду за зубами, але і здоров`я всього організму в цілому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!