Чому німіє мова?

Чому німіє мова?

Оніміння мови або поколювання, які пацієнти найчастіше описують як «колючки, шпильки або голки в мові» не є незвичайним явищем. Такий симптом в медицині називається парестезією мови і, як правило, супроводжується легким палінням або болем. Оніміння мови може протікати поряд з м`язовою слабкістю, судомами, болем або посмикування тканин обличчя, нечіткістю зору. При повному оніміння мови або частковому (може німіти лише кінчик язика) втрачається його чутливість і здатність відчувати смак.

Причини оніміння мови

Причин, від чого мова німіє, дуже багато. Досить частою причиною оніміння мови є пошкодження нервів в процесі невдалих стоматологічних процедур (видаленні зуба мудрості або кореневих каналів), операцій щелепно-лицевої хірургії, пошкоджень головного мозку або травм. Інсульт є прикладом пошкодження головного мозку, і наслідком цієї хвороби може виявитися оніміння мови. Тупа травма голови, перелом щелепи можуть викликати пошкодження нерва, що також може привести до оніміння всього мови або його частини.

Алергія - ще одна часта причина, чому німіє кінчик язика. Харчова алергія часто викликає набряк мови або його оніміння. Оніміння мови може бути побічним ефектом дії антибіотиків, при появі яких слід терміново проконсультуватися з лікарем.

Оніміння мови може виникати і під час вагітності, особливо в третьому триместрі як побічний симптом підвищеного тиску (гіпертонії) і набряків (пізній гестоз).



Іноді причиною оніміння мови може бути ряд хвороб, симптомом яких є поколювання мови:

  1. розсіяний склероз - неврологічний розлад, яке може викликати оніміння в багатьох частинах тіла, включаючи мову;
  2. гіпотиреоз - дисфункція щитовидної залози;
  3. мігрень;
  4. транзиторна ішемічна атака - тимчасова послідовність симптомів, які можуть бути попередженням про насування інсульті;
  5. хвороба Лайма - хвороба, яка виникає в результаті укусу кліща;
  6. аневризма головного мозку;
  7. рак спинного мозку;
  8. пухлина головного мозку;
  9. сифіліс;
  10. параліч Белла - захворювання, безпосередньо пов`язане з онімінням особи.

Збільшує ризик виникнення парестезії мови надмірне вживання алкоголю, тютюнопаління, дефіцит або надлишок мінералів в організмі (кальцію, натрію, калію), дефіцит вітаміну В12, опромінення і променева терапія при лікуванні ракових захворювань, отруєння важкими металами.

Що слід робити?

Якщо німіє мова, незалежно від того, чи є інші симптоми захворювань (слабкість, раптова головний біль, втрата зору або його погіршення, дефекти мови), терміново звертайтеся до лікаря для виключення більш серйозних порушень у вашому організмі або своєчасного їх лікування. Перед візитом до лікаря для кращої діагностики вашого стану визначте для себе відповіді на наступні питання:

  • Коли ви вперше помітили оніміння мови?
  • Чи були у вас травми голови?
  • Чи робили вам щелепно-лицьову хірургію останнім часом?
  • Чи є у вас інші симптоми, пов`язані з онімінням мови?
  • В який час доби мову німіє більше, а в яке менше?
  • Які препарати ви приймаєте?

Сподіваємося, наша стаття допомогла вам відповісти на питання про те, чому німіє мова і що потрібно робити в цій ситуації.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!