Чому німіють ноги?

Чому німіють ноги?

Напевно, кожному знайоме дивне відчуття оніміння, коли ноги стають як би «дерев`яними» і зовсім неслухняними, при цьому створюється враження, що по ногах повзають маленькі мурахи і покусують шкіру своїми жалами. Подібне відчуття часом виникає в ногах у результаті тривалого сидіння або лежання в вкрай незручній позі, тому в народі такий стан оніміння часто характеризують словами «відсидів (або відлежав) ноги». Але банальне «відсидів» - далеко не єдине пояснення цього відчуття. Насправді, причин, за якими німіють ноги, існує досить багато, але так чи інакше всі вони зводяться до якихось порушень кровопостачання і (або) іннервації нижніх кінцівок.

Чому німіють ноги: основні причини

У більшості випадків оніміння ніг викликають будь-які дегенеративні зміни в поперековому або крижовому відділі хребта. До змін такого роду в першу чергу відносяться:

  • Остеохондроз, що приводить до появи остеофитов (кісткових розростань хребців), які можуть защемляти міжхребцеві нерви, відповідальні за чутливість ніг.
  • Міжхребцева грижа або протрузія, при якій нервові корінці ущемляються зміщеним ядром міжхребцевого диска.
  • Ревматичний артрит теж може бути причиною порушення іннервації ніг. Артрит вражає суглоби ніг, в результаті запального процесу суглоби деформуються, внаслідок чого затискаються нерви.
  • Нейропатія нижніх кінцівок - характерне ураження нервових закінчень в ногах, в більшості випадків розвивається на тлі цукрового діабету. У деяких випадках причиною нейропатії можуть бути доброякісні або злоякісні новоутворення або травми ніг.
  • Хвороба Рейно - досить рідкісне і поки ще маловивчене захворювання, в результаті якого уражаються дрібні кінцеві артерії і порушується периферичний кровообіг. Може викликати відчуття оніміння в ногах.
  • Атеросклероз - одна з найбільш частих причин оніміння ніг у людей похилого віку. У тому випадку, коли атеросклероз вражає великі судини нижніх кінцівок, ноги не тільки німіють, але і сильно болять і набрякають. Крім цих симптомів, ще однією характерною ознакою атеросклерозу є ножні судоми.
  • Розсіяний (множинний) склероз - важке аутоімунне захворювання, в основному розвивається у людей молодого або середнього віку. При розсіяному склерозі вражаються оболонки нервових волокон, що може бути причиною періодично виникає оніміння ніг.
  • Мікроінсульт може бути причиною так важко проходить оніміння однієї ноги.
  • Авітаміноз - недолік в організмі вітаміну В12 і деяких мікроелементів може провокувати виникнення відчуття оніміння в нижніх кінцівках.
  • Порушення кровообігу в ногах, викликане тривалим сидінням або лежанням в одній незручній позі, є найпоширенішою причиною оніміння ніг.

Діагностика, лікування та профілактика оніміння



Якщо відчуття оніміння в ногах виникає у вас досить рідко і ви впевнені в тому, що воно викликане тривалим перебуванням в незручному положенні, тоді нічого страшного в цьому відчутті немає. Для того щоб воно пройшло, потрібно лише змінити позу, помасажувати ноги, встати і походити кілька хвилин.



У всіх інших випадках для встановлення точного діагнозу вам потрібно насамперед звернутися до фахівця (лікаря-невролога), який і здійснить повне обстеження. Після проведення ряду діагностичних процедур, таких як рентген і комп`ютерна томографія хребта, УЗД судин ніг і електронейроміографія, лікар поставить точний діагноз (можливо, для цього йому потрібні додаткові консультації травматолога і ортопеда) і підбере для вас відповідне лікування.

Для запобігання оніміння ніг в якості профілактики виконуйте різні фізичні вправи, що сприяють поліпшенню кровообігу в нижніх кінцівках: бігайте підтюпцем, ходите на носочках і на п`ятах, просто гуляйте вечорами, відвідуйте басейн або займіться танцями. Для зміцнення судин щодня обливайте ноги прохолодною водою і робіть для них контрастні ванночки.

Також вам можуть бути цікаві ці матеріали:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!