Онімів палець: що робити?

Онімів палець: що робити?
Онімів палець: що робити?

Багато людей, стикаючись з таким неприємним відчуттям, як оніміння пальців рук, не надають йому належного значення, і абсолютно марно. Іноді хвилюватися і правда нема про що, такий стан може пояснюватися простим переохолодженням. Але якщо симптоми виникають все частіше, а проходять з кожним разом все довше - це привід насторожитися і запланувати візит до лікаря.

Відкладати консультацію не варто, тому що, якщо, наприклад, онімів мізинець, то проблеми криються в хворобах серця і судин. Якщо оніміли великі пальці, то страждає, швидше за все, дихальна система. Самостійно поставити діагноз не можна, тому тільки фахівець може сказати, що саме робити в кожному конкретному випадку.

Причини оніміння пальців рук

Втрата чутливості пальців на лівій або на правій руці, або ж відразу на обох, може статися з таких причин:

  • Порушення психосоматичного характеру.
  • Нервовий розлад.
  • Порушений кровообіг (уповільнений кровотік).
  • Підвищений артеріальний тиск.
  • Атеросклероз, що супроводжується високим рівнем холестерину.
  • Збої в роботі ендокринної системи.
  • Остеохондроз шийного відділу хребта.
  • Запальні процеси в суглобах.
  • Синдром карпального каналу. З`являється через вимушеного перебування в одній і тій же позі, коли кисті рук залишаються напруженими (наприклад, тривала робота за комп`ютером).
  • Хвороба Рейно. При цьому захворюванні кров циркулює настільки погано, що пальці рук при найменшому охолодженні біліють і починають хворіти.

Окремо можна відзначити причини оніміння пальців рук неврологічного характеру. Пошкодження і утиск нерва може відбутися через:

  • Діабетичної невропатії (нерв пошкоджується через високого рівня цукру в крові).
  • Гіпотиреозу (зниження активності щитовидної залози).
  • Поліневропатії (або полінейропатії) - множинного ураження периферичних нервів.
  • Інсульту.
  • Дефіциту вітаміну В12.
  • Пухлини спинного мозку.

Більше про причини оніміння ви можете дізнатися з нашої статті Чому німіють пальці рук.

методи діагностики



Якщо ви відчуваєте, як ваші пальці заніміли, і таке трапляється періодично, вам слід звернутися за консультацією до невролога або терапевта. Лікар проведе первинну діагностику, виявить причини втрати чутливості і скаже, що робити для усунення неприємних відчуттів. Що саме входить у діагностування?

Опитування

В ході опитування лікар отримує інформацію про скарги пацієнта, дізнається про його спосіб життя, шкідливі звички, перенесені захворювання та хвороби, присутніх на даний момент, уточнює час появи перших симптомів.

Перевірка чутливості і рефлексів

Лікар перевіряє чутливість кожного пальця і за результатами обстеження складає план подальших заходів.

Рентген



Даний метод діагностики призначається при підозрі захворювання неврологічного характеру. Він дозволяє виявити відхилення в будові хребта, зокрема, його шийного відділу.

МРТ і КТ

МРТ (магнітно-резонансна томографія) і КТ (комп`ютерна томографія) призначаються для отримання повної інформації про стан здоров`я пацієнта. З їх допомогою можна отримати дані не тільки про будову хребта, шийного відділу та рук, а й про стан кровоносної системи - відстежити звуження судин, структуру їх кровотоку і помітити будь-яке відхилення від норми.

Детальніше даний матеріал викладається в статті нашого ресурсу Що робити, німіють руки.

лікування

Методи традиційної медицини

Після того, як причина, по якій оніміли пальці, буде встановлена, можна приступати до лікування. Його призначає лікуючий фахівець. Так, якщо це остеохондроз, то прописують курс таблеток - для усунення набряклості і запалення. Можна одночасно використовувати мазі аналогічної дії. У важких запущених випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Якщо причина в діабетичної поліневропатії, і оніміння виникає при підвищенні рівня цукру в крові, то лікар призначить медикаментозне лікування поряд з фізіопроцедурами. Прописується комплекс спеціальних вправ, що включає заняття аеробікою, пробіжки або ходьбу в швидкому темпі.

Відмінно зарекомендувала себе і так звана «лінива зарядка». Її можна виконувати, не встаючи з ліжка. Вранці, прокинувшись, потрібно стискати і розтискати пальці, зводити їх в «замок», потирати руки одна об одну і т. П.

народні методи

Відомі і рецепти народної медицини, які допомагають впоратися з онімінням пальців рук.

  • Самостійно подрібніть 100 г чорного перцю, залийте літром рослинного масла (яким - значення не має) і варіть на повільному вогні 30 хвилин. Суміш остудіть і втирайте в шкіру рук кілька разів на день до зникнення хворобливих відчуттів.
  • Рецепт запозичений в Тибеті. Будь-яку ємність (наприклад, мисочку) наповнюють гарячою водою, опускають туди руки і що є сили тиснуть пальцями на дно. Чутливість повертається дуже швидко.

Про інших методах лікування ви можете дізнатися, прочитавши нашу статтю Що робити, коли німіють пальці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!