» » » » Як лікувати шийний остеохондроз?

Як лікувати шийний остеохондроз?

Як лікувати шийний остеохондроз?

Статистика стверджує, що дві третини людей в той чи інший момент відчувають болю в шиї, які також можуть свідчити про розвиток остеохондрозу. Тому важливо знати, що таке остеохондроз, як його лікувати і які можуть бути наслідки від цієї хвороби.

Остеохондроз досить важко діагностувати на ранніх стадіях: хворий може відчувати невеликий дискомфорт, який періодично зникає, але потім обов`язково виникає знову. Потім біль стає набагато сильніше, може відчуватися не тільки в шиї, але ще і в плечі, в кінцівках, в області серця, також виникають періодичні головні болі.

Причини виникнення і розвитку остеохондрозу



Хребет щодня відчуває величезні навантаження. До того ж, зайва вага людини і неправильний спосіб життя можуть спровокувати деформацію хребта. Близько хребців знаходиться безліч нервових закінчень, які при порушенні постави, при виснаженні міжхребцевого речовини або при слабких м`язах шиї можуть виявитися щемлені, що викликає почуття болю.

  • У шийному відділі хребта найменші і тендітні хребці, тому шия є найбільш схильною до остеохондрозу. Якщо учень сидить в школі за столом, зігнувшись до парти, та ще й відхиляється в сторону, то у нього можуть розвинутися викривлення хребта і остеохондроз.
  • Якщо робочі обов`язки дорослої людини вимагають постійного сильного напруження м`язів шиї, рук, грудей, то остеохондроз може виникнути через сильний затиску хребетних дисків.
  • Захворювання може розвинутися і серйозно загостритися при сильному переохолодженні.

Способи лікування початкового етапу хвороби

Щоб зрозуміти, як лікувати остеохондроз шийного відділу хребта, необхідно дізнатися, на якій саме стадії знаходиться захворювання. При перших же хворобливих відчуттях в шиї необхідно звернутися до лікаря, пройти обстеження і отримати рекомендації. Пам`ятайте, що самостійне лікування хребта може завдати серйозної шкоди здоров`ю. Ви ж не хочете мати горб і кожен день страждати від больових прострілів? Тому пройдіть обстеження МРТ, після чого доктор визначить ступінь розвитку захворювання і призначить процедури.

  • На ранній стадії ви можете вилікуватися від захворювання повністю, і саме лікування обійдеться, швидше за все, без лікарських препаратів - таблеток, уколів, мазей. Доктор розповість вам про фізичні вправи, які істотно поліпшать ваш стан.
  • Якщо не виявиться запалення і гострої стадії хвороби, можна робити масаж шийно-комірцевої зони, а також фізіопроцедури (електрофорез, голковколювання тощо.).
  • Дуже добре допомагає при перших ознаках остеохондрозу плавання в повільному темпі в басейні (де підігрівається вода) кілька разів на тиждень.
  • Віс на турніку - відмінний засіб від остеохондрозу, але не перестарайтеся: п`яти хвилин в день буде достатньо, щоб хребет привести в порядок.
  • Хворим на остеохондроз можна різко міняти положення тіла, робити занадто швидкі рухи. Також необхідно навчитися правильно піднімати предмети з підлоги і нахилятися. Спочатку треба присісти, взяти предмет в руки і тільки потім вставати. Нахили і підняття тяжкості з прямою спиною вам протипоказані!
  • Їжте більше свіжих овочів і фруктів, не піддавайте їх тривалій тепловій обробці. Кисломолочні продукти необхідні вам в якості джерела кальцію.
  • Робіть ранкову гімнастику, особливу увагу приділяйте вправі "кішечка" і потягування.


Детальніше про методи лікування цієї хвороби можна прочитати в нашій статті - Як лікувати остеохондроз.

Важка форма остеохондрозу

Для хвороби середньої або важкої форми характерні сильні болі. Чим лікувати шийний остеохондроз в такому випадку? У будь-якому випадку самостійно не впоратися, потрібно звертатися до лікаря. Він проведе обстеження, а потім почнеться тривале лікування.

  1. Спочатку призначаються кардинальні кошти, якими необхідно зняти сильний біль. Одночасно призначаються протизапальні засоби, а також вітаміни групи В, адаптовані амінокислоти, хондропротектори.
  2. Після такого потужного медикаментозного впливу призначають фізіологічні процедури, магнітну терапію, голкотерапію, рефлексотерапію, ультразвукове лікування.
  3. Добре допомагають разогревающие мазі на основі перцю або зміїної отрути, в складі яких є також диклофенак.
  4. Особливе досягнення сучасної медицини - Дефанотерапія - методика, розроблена доктором Анатолієм Івановичем Бобир. У спеціалізованих клініках цього доктора лікують остеохондроз шийного відділу хребта, а також допоможуть позбутися без хірургічного втручання від більш серйозних проблем - протрузий і гриж. У методиці доктора Бобиря зібрані всі досягнення світової практики лікування хребта, включаючи тайську, європейську, тибетську, японську і багато інших.

Але шия може боліти не тільки через остеохондрозу. З іншими способами лікування ви можете ознайомитися в нашій статті - Як лікувати шию.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!